Politic

Ciolacu: Haideți să depășim zona de declarații politice și de fandoseli

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, că partenerii din coaliție trebuie să depășească ,,zona de declarații politice și de fandoseli”, referindu-se la ultima serie de atacuri reciproce dintre reprezentanții Partidului Național Liberal și cei ai Partidului Social Democrat. ,,În acest moment, România, în afară de pandemie, se confruntă și cu o criză energetică majoră”, a mai spus liderul PSD, care a precizat și că încercările de a duce discuțiile în altă zonă îl lasă rece.

,,Haideți să depășim zona de declarații politice și de fandoseli, românii așteaptă de la noi lucruri concrete și serioase. În acest moment, România, în afară de pandemie, se confruntă și cu o criză energetică majoră, care va afecta întreaga economie, dacă Guvernul României nu este unul eficient”, a spus președintele social-demo­crat.

Ciolacu a arătat că ordonanța de guvern pe energie obligă furnizorii de electri­citate și de gaze naturale să refacă cele aproape 4 ­mi­lioane de facturi greșite. ,,Pe luna ianuarie, este o zonă acoperită de fosta lege. S-a venit cu o părere juridică, că este retroactiv și nu se poate aplica. Dacă s-ar fi introdus și luna ianuarie în această ordonanță de urgență, atunci am fi riscat să nu se pună în aplicare și rămâneam des­coperiți pe două luni”, a mai spus liderul PSD, Marcel Ciolacu. El a ținut să precizeze că nu există un vid legislativ în privința facturilor pe ianuarie, pentru că ordonanța prevede obligativitatea recalculării acestora. ,,Nu cred că facturile refăcute pe luna ianuarie vor fi tot greșite”, a spus Ciolacu.

Partidul Social Democrat a transmis, miercuri, într-un comunicat oficial, că ,,afirmațiile tuturor corifeilor de dreapta din guvernările 2020-2021, potrivit cărora liberalizarea va scădea prețurile de vânzare sau că liberalizarea va scădea facturile români­lor s-au dovedit simple lozinci, bune doar de postat pe Facebook” și că, ,,în viața reală, vedem că liberalizarea la gaze începută în iulie 2020 a adus românilor prețuri aproape duble”: ,,Tot ceea ce au reușit artizanii li­beralizării total nepregătite a fost să ducă România în cea mai mare criză energetică de după 1989! Ei poartă răspunderea uriașă a exploziei facturilor în plină iarnă. Ei sunt cei vinovați de producerea unor situații aberante, deoarece au oferit unor companii posibilitatea de a specula în voie, la prețuri care converg întotdeauna spre valoarea maximă a pieței. Adică, exact invers decât au promis românilor! PSD le cere acestor lideri politici să-și recunoască greșelile și să susțină, măcar în ceasul al 12-lea, revenirea la un sistem reglementat. Este unica măsură ce garantează româ­nilor și companiilor locale șansa de a trăi fără povara unor facturi energetice prohibitive!”, se arată în comunicatul social-democra­ților.

În replică la acel comunicat, președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, a spus că ,,e ciudat să fii într-o coaliție și cineva să te acuze de așa ceva (…) Dacă ei cred că noi suntem artizanii, pot să stea în opoziție din nou”, a declarat Cîțu.

Articole similare