Politic

Ciolacu, despre „ordonanța austerității”: „Nu e vorba de economii, ci de direcționarea banilor”

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, susține că ordonanţa de urgenţă pe care Guvernul urmează să o emită nu se referă la economii, ci la direcţionarea sumelor de bani, şi că este normal ca Executivul să încerce să aloce mai mult pentru investiţii.

„Nu e vorba de economii, e vorba de direcţionarea sumelor de bani. Unde este nevoie de aceste sume? În cheltuieli cu autoturisme sau alte bunuri şi servicii, sau în cheltuieli în ceea ce priveşte investiţiile? Cifrele şi toate casele de rating şi toate informaţiile pe care le avem de la autorităţile financiare internaţionale ne arată faptul că, pentru prima oară în 30 de ani, în România este o creştere economică pe investiţii, nu pe consum, şi atunci e normal ca Guvernul să încerce să aloce şi mai multe sume pe investiţii (…) Am spus faptul că poate ne luăm 10 la sută din PIB să îl direcţionăm către investiţii (…) În acest moment este o reducere a consumului, ceea ce normal că aduce şi mai puţini bani la bugetul de stat, dar nu este o situaţie alarmantă macroeconomic, să fie o problemă economică”, a spus Ciolacu.

El a adăugat că nu există o gaură de 20 de miliarde de lei în bugetul de stat, așa cum s-a tot vehiculat în ultima vreme. „Aceste 20 de miliarde nu există, această gaură. Am văzut-o şi eu la dumneavoastră, nu am nicio problemă. Din cele communicate de cei de la FMI, de la Banca Mondială, reiese că România are o creştere economică estimată cu mult peste alte state din Uniunea Europeană, repet, bazată pe investiţii. Această ordonanţă este, de fapt, o ordonanţă a chibzuinţei, cum zicea premierul Ciucă”, a menţionat liderul social-democrat.

Ministerul Finanțelor a publicat luni, în transparență decizională, proiectul de ordonanță de urgență cu măsurile pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Printre măsurile incluse sunt înghețarea angajărilor la stat, reducerea cu 10 la sută a cheltuielilor cu bunurile și serviciile, limitarea numărului de mandate în consiliile de administrație și reducerea cu 50 la sută a posturilor de consilieri din cabinetele demnitarilor din administrația centrală.

Articole similare