Politic

Ciolacu despre noile taxe: „Nu putem lăsa o țară să se ducă în prăpastie pentru că trebuie să fim predictibili” 

Guvernul discută astăzi, în primă lectură, proiectul de lege cu noile creșteri de taxe și impozite pe care își va asuma răspunderea în Parlament. „Nu putem lăsa o țară să se ducă în prăpastie pentru că trebuie să fim predictibili. Avem o situație excepțională și trebuia să luăm niște măsuri excepționale”, susține premierul Marcel Ciolacu.

Premierul a anunțat miercuri, într-o conferință comună cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, că noul proiect de lege cu creșterile de taxe și impozite va fi discutat mieruri în primă lectură în ședința de Guvern, care a început la ora 17.00, după cum a anunțat oficial Executivul.

„În acest moment toate cele prinse în legea de asumare pe care doresc să o trec astăzi prin ședință de Guvern, fiind la prima lectură, au fost convenite în Coalitie, asumate, ținând cont de contextul în care ne aflăm. Nu a fost dorința mea ca dupa 2 luni de prim-ministru să vin cu măsuri de modificare a Codului fiscal”, a declarat Ciolacu. Acesta a spus că sunt niște măsuri fiscale prin care statul încearcă să se încadreze în ținta de deficit, în caz contrar existând riscul de a fi pierdute fondurile europene. Premierul s-a arătat iritat de întrebările jurnaliștilor legate de lipsa predictibilității fiscale, în condițiile în care anumite măsuri fiscale se vor aplica chiar de la 1 octombrie 2023.

Știți că dacă avem recomandări de la forurile internaționale fiscale putem lua anumite măsuri, nu putem lăsa o țară să se ducă în prăpastie pentru că trebuie să fim predictibili. De aceea am încercat prin aceste dialoguri cu toată lumea, să vedem care intră în aplicare în octombrie, care din ianuarie (…) Repet, vorbim de măsuri fiscale, nu de o reformă fiscală, care, din punctul meu de vedere, ar trebui dată cu un an înainte de aplicare. Dar noi avem o situație excepțională și trebuia să luăm niște măsuri excepționale”, a spus Ciolacu.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a spus că urgența acestor măsuri, care includ, pe lângă creșteri de taxe și impozite, și măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare și de combatere a evaziunii fiscale, este dată de pericolul pierderii fondurilor europene. „Nu există niciun proiect important la Ministerul Transporturilor care să fie realizat fără fonduri UE. Cred că niciun ministru nu poate să-și permită să intre într-un scenariu în care fondurile UE sunt suspendate dacă nu atingem ținta de deficit”, a spus Grindeanu.

„Nicio țară normală la cap nu poate continua așa! Avem cele mai mici venituri și cea mai mare evaziune din UE”

Marcel Ciolacu a răspuns iritat când jurnaliștii i-au întrebat pe cei doi cum le vor explica firmelor de construcții că unele măsuri se vor aplica de la 1 octombrie: „Sunt 500 de modificări la Codul fiscal prin 100 de legi și ordonanțe de urgență. Nicio țară normală la cap nu poate continua așa, cu excepții fiscale, îngropând țara. Avem cele mai mici venituri la construcția PIB-ului din UE. Avem zeci și sute de facilități fiscale, dar, în loc să avem o evaziune fiscala redusă, ai de fapt cele mai mici venituri și cea mai mare evaziune. Nu se mai poate continua așa”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Premierul a fost întrebat cum va strânge Fiscul bani la buget din impozitarea cu 70 la sută a veniturilor nedeclarate, când stă prost și la colectarea veniturilor declarate. „Asta nu înseamnă că nu trebuie să nu colectăm, să nu avem o combatere a evaziunii. Vreau să vă anunț cu tristețe că avem cea mai mare evaziune fiscală din UE, peste 10 la sută din PIB, respectiv 160 de miliarde de lei. Asta este realitatea. Nu este singura măsură, sunt foarte multe măsuri pe combaterea evaziunii”, a spus Ciolacu.

„Nu se încurajează niciunde în Europa să dai produse zaharoase la copii”

La insistența jurnaliștilor pe tema creșterilor de taxe și impozite, Ciolacu a susținut că ar fi de fapt normale, „în logica europeană”: „Unde sunt creșterile de taxe? Sunt normale, să ne încadrăm în logica europeană. Nu se încurajează niciunde în Europa să dai produse zaharoase la copii. TVA-ul se uniformizează (…) Nu sunt de acord la cluburi să dau TVA 5 la sută ca la cărți și proteze. Nu poate statul și nu cred că e nevoie ca statul să țină cluburi sportive. La spectacole de teatru a rămas în continuare 5 la sută (n.r., TVA-ul)”, a mai spus Ciolacu.

Premierul a respins ideea că prin suprataxarea băncilor, a companiilor și a afacerilor mici vor crește dobânzile cu 1 la sută ori că ar putea crește prețurile la raft: „Nu este o legătură directă. Cred că în ’92, când activam în zona privată, primul meu împrumut a fost cu 158 la sută. Asta era dobânda de atunci și am supraviețuit. Nu are nicio legatură cu dobânda de referință (…) Să nu credem cumva că Banca Europeană de Investiții va mări dobânda de referință pentru că am pus noi 1 la sută la sistemul bancar (…) Din câte știu eu, ministrul Finanțelor a avut o discuție cu toți reprezentanții sistemului bancar și au convenit niște lucruri foarte concret și nu vor fi creșteri de dobânzi (..) Nu cred că o să terminăm băncile că este această suprataxare (…) Nu are nicio treabă cu produsele de la raft. Vreau să vă amintesc că atât la medicamente cât și la produse alimentare a rămas TVA la 9 la sută (…) Eu cred că au crescut suficient produsele. Dacă încercăm să forțăm o creștere nejustificată, nu e nicio problemă, mărim numărul de produse din ordonanță. Nu am nicio reținere, dar eu nu cred că este cazul”, a mai precizat premierul.

Ciolacu a lăsat practic să se înțeleagă că dacă vor crește mai mult prețurile la alimente, Guvernul va extinde și mai mult lista cu produsele de bază la care este plafonat adaosul comercial.

 

Articole similare