EducațiePolitic

Ciolacu despre burse de merit pentru elevi cu medii sub 5: „Este indmisibil”

Se anunță schimbarea legii

Premierul Marcel Ciolacu a taxat, vineri, situaţia prin care s-a ajuns ca elevi de nota 2 să primească burse de merit. El a precizat că a discutat cu ministrul Educaţiei pe acest subiect şi că aşteaptă cât mai repede o soluţie prin care bursa de merit să reflecte performanţa şcolară.

„Am văzut situaţia total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Aşa ceva este inadmisibil”, a spus premierul în şedinţa de Guvern. Şeful Executivului a arătat că a avut o discuţie cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, dar şi cu sindicatele din educaţie, pe acest subiect: „Am discutat cu doamna ministru Deca şi cu sindicatele. Şi aştept cât mai repede o soluţie prin care bursa de merit să reflecte performanţa şcolară”, a spus Ciolacu.

Noua formulă de acordare a burselor atrage după ea o mulțime de controverse. Elevi cu medii mai mici de 5 ajung acum să fie „răsplătiți” pentru notele slabe la învățătură. Dezbaterea a început după apariția în presă a unor situații neobișnuite la mai multe licee din țară, unde elevi cu medii mult sub 5 primesc burse de merit pentru că se încadrează în primii 30 la sută din clasă pe baza mediei.

Un elev de la un liceu din Ploiești va primi bursă de merit pentru media 4,59, în baza noii metodologii-cadru care prevede că primii 30 la sută de elevi dintr-o clasă au dreptul la acest beneficiu indiferent de media lor generală anuală din anul școlar trecut. Situația se înregistrează la Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Ploiești, iar la polul opus sunt elevi de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, care nu au dreptul la bursă de merit, deși au medii peste 9,00.

La Sibiu, cea mai mică medie pentru care se acordă bursă de merit este 1,59. De asemenea, Sibiul mai are alte trei medii sub 5, pe baza cărora elevii vor primi o astfel de bursă.

Și la Buzău, la Liceul Agricol „Doctor Constantin Angelescu”, un elev de clasa a IX-a admis cu media 2,55 la profilul Mecanic Agricol va primi bursă de merit. 

Articole similare