Actualitate

Cioc-cioc! Cardiologul vine on-line acasă la buzoienii aflați în recuperare

În urmă cu un an, OPINIA aducea în atenția  cititorilor săi preocuparea unui grup de medici, între care se afla un tânăr buzoian, absolvent al Colegiului Național „B.P. Hasdeu” și al Facultății de Medicină „Carol Davila” din Capitală, Liviu-Ionuț Șerbănoiu – în prezent medic cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” și doctorand UMF Carol Davila, București -, de a face un pas uriaș pentru medicina românească, și anume de a porni pe un drum al tehnologiei care până mai ieri părea numai bun pentru filmele științifico-fantastice.

Era vorba despre implementarea unui sistem care permite „vizitele” virtuale ale medicilor acasă la pacient. Drumul acesta, deschis de tânărul buzoian împreună cu  dr. Ștefan Busnatu, medic cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” și coordonator al Centrului de Inovaţie și eHealth de la UMF „Carol Davila”, și o echipă de IT-iști – Octavian Belu (a studiat Informatica la Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea din București, fost absolvent al Colegiului Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu”),  Marius Cucu, Cristian Cristache – este  denumit generic „telemedicină” și este foarte aproape de a deveni realitate la Buzău.

Vestea a fost dată de medicul Ștefan Busnatu. „Suntem pe ultima sută de metri cu CardiOnline Buzău. În curând vom deschide un centru de telecardiologie centrat pe servicii preventive inovative. Prin acesta sperăm să îmbunătățim îngrijirea pacienților cardiovasculari din acest oraş, care îmi este foarte drag”, este mesajul pentru buzoieni pe care îl transmite medicul cardiolog Ștefan Busnatu, care a lansat luni, de ziua sa, și studiul CardioRehab la nivel național, în parteneriat cu Asociația Pacienților cu Afecțiuni Cardiovasculare ProCardio și @cieh. Este un studiu care își propune să evalueze nivelul accesului populației din România la programele de recuperare cardiacă și rolul digitalizării (telemedicină) în dezvoltarea acestora.

Cercetarea se bazează pe colectarea unor răspunsuri în format digital și fizic la un chestionar cu 24 de întrebări de evaluare a percepția pacienților cu privire la utilizarea serviciilor de telemedicină până în prezent și totodată cu precizarea gradului de cunoaștere pe care aceștia îl au cu privire la serviciile de recuperare cardiacă și perspectiva ca acestea să fie optimizate prin instrumente digitale. Cei interesați să ia parte la studiu o pot face completând chestionarul prin accesarea următorului  link: https://www.recuperare-cardiaca.ro/cardiorehab

„Participarea dumneavoastră la acest studiu este extrem de importantă deoarece ne va oferi fundamentul necesar de susținere a necesității dezvoltării recuperării cardiace în fața autorităților competente”, mai spune medicul Ștefan Busnatu.

Medicul  atenționează că boala cardiovasculară este principala cauză de deces în regiunea europeană, reprezentând 47 la sută din totalul deceselor la femei și 39 la sută la bărbați. În România această statistică ar putea fi schimbată cu ajutorul programelor de recuperare cardiacă, care au rolul de a ajuta pacienții să își reia un ritm de viață cât mai aproape de normal, dupa ce au suferit un eveniment cardiovascular.

Cum a apărut proiectul CardiOnline

Reamintim din cele relatate de medicul Liviu-Ionuț Șerbănoiu cum a apărut proiectul CardioOnline. Liviu-Ionuț Șerbănoiu spunea, în 2022, că în primul său an de rezidențiat a observat că mulți pacienți erau reinternați pentru aceleași probleme, deoarece nu știau cum să evite sau să amelioreze patologiile; de aceea, a hotărât să se alăture medicului Ștefan Busnatu în cadrul Nucleului de Recuperare Cardiacă din cadrul Clinicii de Cardiologie a Spitalului „Bagdasar Arseni”, București.

Totul a pornit cu o provocare care i-a fost lansată de dr. Ștefan Busnatu, „aceea de a crea o aplicație mobilă într-o săptămână, pentru preluarea saturației de oxigen de la un pulsoximetru pe o aplicație mobilă. Termenul a fost foarte scurt, însă ambițios fiind, am reușit să o rezolv împreună cu colegii mei din IT: Octavian Belu, Marius Cucu și Cristian Cristache, într-un timp record”, povestește Liviu-Ionuț Șerbănoiu, care spune, mai departe, că atunci când a prezentat această soluție, medicul Ștefan Busnatu a dorit să organizeze o echipă pentru a structura și dezvolta o soluție digitală de facilitare a telereabilitării cardiace. Imediat după constituirea echipei,mai exact la o săptămână de la constituirea acesteia, aceasta a intrat cu această idee într-un accelerator de start-up-uri numit „Innovation Labs”. Conceptul lor a început să prindă  contur și, iată că medicul Ștefan Busnatu anunță că la Buzău acest serviciu unic în România  va deveni realitate cât de curând.

Liviu-Ionuț Șerbănoiu ne-a relatat că programul de telereabilitare cardiacă va urma cu strictețe toți pașii unui program convențional de recuperare cardiacă. Produsul integrează toate specializările medicale necesare pentru gestionarea pacienților, acoperind ramuri precum Cardiologie, Diabetologie, Nutriție, Kinetoterapie și Psihologie. După ce evenimentul acut se încheie și pacientul este externat, acesta va putea intra în programul oferit de CardiOnline.

De asemenea, medicul buzoian vede în acest proiect un potențial uriaș de a se  realiza la nivel național, dar și internațional, pentru a cuprinde chiar și pacienții români din afara granițelor țării sau părinții acestora rămași singuri acasă, care au nevoie de un ajutor medical de specialitate.

Pacienții cu boală cardiovasculară din România suferă – pentru că nu au unde să facă recuperare cardiacă, să fie ghidați pentru a face schimbarea comportamentală către un stil de viață sănătos și pentru a-și putea relua o viață cât mai bună după un eveniment cardiovascular nefericit.

„Abordarea digitală pentru reabilitarea cardiacă de la distanță este un deziderat pe care îl am pentru a optimiza prevenția cardiovasculară, și care sunt foarte încrezător că prin tehnologiile disponibile va deveni realitate în curând în România. În acest context al utilizării instrumentelor digitale trebuie să ne gândim totuși şi la cum vom păstra umanitatea interacțiunii dintre personalul medical şi pacienți pentru a ne asigura că actul medical îşi va păstra calitatea”, spunea medicul buzoian.

Articole similare