Actualitate

Cine va livra în următorii doi ani lapte preșcolarilor și școlarilor buzoieni

După mai bine de un an de proceduri blocate și reluate de la zero, programul “Laptele și cornul” va intra în normal din septembrie. Joi, Consiliul Județean Buzău a semnat și contractul pentru furnizarea laptelui în școli. Câștigătorul licitației este SC Meridian Agroind din Rm. Sărat, care a mai distribuit produse lactate pentru preșcolari și școlari și în anii trecuți, dar care a făcut obiectul a numeroase sesizări privind calitatea îndoielnică a produselor. Prima ofertă depusă de această firmă a fost însă respinsă de comisia de evaluare, din cauză că nu a descris autospecialele frigorifice de transport, instalațiile și echipamentele tehnice pe care acesta le are la dispoziție pentru aducerea la îndeplinire a Acordului cadru și a contractelor subsecvente, se preciza în informarea președintelui comisiilor de evaluare către consilierii județeni, privind stadiul procedurilor. Ca urmare, oferta a fost declarată inacceptabilă, iar ofertantul nu a formulat contestație.

Odată încheiată și procedura de selecție a furnizorului laptelui, programul poate fi derulat din septembrie, contractul fiind semnat pentru doi ani.

Începând cu anul școlar următor, în fiecare luni și marți, elevii din Buzău vor primi câte un pachet de biscuiți, iar în restul săptămânii vor avea corn, la care se adaugă laptele și fructele. Dacă, ani de zile, cornul era produs local, de la Boromir, din anul școlar următor, produsele de panificație vor fi distribuite de firme din colțuri diferite ale țării. De distribuirea cornurilor în școlile din Buzău se va ocupa din acest an o asociere de două firme din Turda și Galați, respectiv Logistic Media Pop Art SRL și Patisgal SRL, după ce Boromir a fost eliminată în procedura anterioară din cauza lipsei unei fișe tehnice a produselor. Pentru produsele de panificație distribuite elevilor din tot județul vor fi cheltuiți aproape 12,6 milioane lei, fără T VA.

Rămâne de văzut cum vor reuși cele două firme străine de județ să distribuie produsele în toate școlile buzoiene, dat fiind că în anii trecuți au existat sincope deși erau societăți locale. Nici Logistic Media Pop Art SRL și nici Patisgal SRL nu au secții de producție în zona Buzăului.

Și merele vor ajunge din nou pe băncile elevilor buzoieni. Fructele vor fi distribuite de două firme care s-au asociat și au depus o ofertă comună, respectiv Elcomer Achiziții SRL și Pol Fruct SRL. Merele din școli vor costa peste 5 ­mi­lioane de lei, fără TVA.

La Buzău, programul ,,Lapte, măr și corn în școli” a eșuat lamentabil în anul școlar trecut. Elevii nu au mai beneficiat de alimentele oferite gratuit, deoarece toate încercările autorităților buzoiene de a asigura gustarea copiilor au mers din blocaj în blocaj.

La începutul acestui an, programul era foarte aproape să devină funcțional, dar o nouă modificare legislativă a compromis finalizarea procedurilor pentru derularea acestui program în județul Buzău. Mai exact, printr-o Hotărâre de Guvern, consiliile județene au fost obligate să consulte primăriile care, începând de anul acesta, au posibilitatea de a se ocupa de distribuirea laptelui, cornului și a fructelor în școli.

Cum primăriile din județul Buzău au conside­rat că procedurile sunt foarte greu de îndeplinit, dovadă că ani de zile nu au reușit să asigure spațiile frigorifice necesare pentru păstrarea produselor, după consultarea tuturor administrațiilor locale, Consiliul Județean Buzău și-a asumat derularea acestui program și a reluat procedurile de licitație care se impun.

Procedura pentru furnizarea produselor de panificație era aproape finalizată înainte de încheirea anului școlar, iar LOGISTIC MEDIA POP ART S.R.L. – lider de asociere și societatea PATISGAL S.R.L. au fost declarate câștigătoare.

Cele mai mari probleme au fost însă la licitația pentru desemnarea furnizorului fructelor în școli. După ce a fost plimbată trei luni între Consiliul Județean și Agenția Națională pentru Achiziții Publice (A.N.AP.), documentația de atribuire a fost acceptată la data de 26 septembrie 2018, iar anunțul de participare publicat trei zile mai târziu în S.E.A.P.

Ofertele au fost deschise abia pe 5 noiembrie, singurul ofertant fiind asocierea formată din Societatea ELCOMER ACHIZITII S.R.L. – lider de asociere și Societatea POL FRUCT S.R.L. – asociat.

Comisia de evaluare a constatat însă că oferta depusă de Asociere este inacceptabilă, apreciindu-se că ,,ofertantul a făcut o subcontractare mascată”.

Primele două critici din avizul mai sus evocat au vizat, în esență faptul că, ,,liderului de asociere, Societatea ELCOMER ACHIZIțII S.R.L., îi revine activitatea de depozitare, transport și distribuție către beneficiari ai fructelor furnizate de către asociatul Societatea POL FRUCT S.R.L., liderul de asociere înțelege să realizeze aceste activități cu echipamente (spațiu de depozitare și mașini de transport cu standardele cerute în documentația de atribuire) și personal calificat (de asemenea conform cerințelor documentației de atribuire) închiriat în proporție de 100% de la Societatea Meridian Agroind S.R.L., conform Contractului de închiriere fără număr din data de 15.10.2018, fapt ce în opinia observatorilor A.N.AP. reprezintă în fapt o subcontractare a activității, deși în D.U.A.E. ofertantul declară fără echivoc că NU are subcontractanți”.

Ca urmare s-a propus în februarie anularea procedurii.  Ofertantul a contestat însă rezultatul procedurii, nemulțumit de evaluare și argumentele Comisiei, iar Consiliul Național de Soluționare a Contestațiior a dispus anularea Raportului procedurii și a tuturor actelor subsecvente acestuia și s-a instituit, în sarcina autorității contractante, respectiv Consiliul Județean Buzău, obligația să reevalueze oferta.

În anii trecuți, folosit din plin în interes publicitar ca program de protecție socială și de încurajare a consumului zilnic de lactate, programul a fost an de an doar un pretext prin care anumiți procesatori să aibă desfacere asigurată din septembrie până în iunie, cu sume impresionante încasate de la bugetul național. Cu o legislație suspect de permisivă, producătorii nu s-au sfiit ca în cutiile de lapte de 200 grame să bage și cantități de până la 10% lapte praf, artificiul tehnologic menit a scădea prețul produsului finit și, implicit, de a crește profitul pe stomacul preșcolarilor și școlarilor, periodic clienți ai spitalelor tocmai din cauza calității nu de fiecare dată potrivite consumului uman.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker