miercuri, 21 octombrie 2020

Cine sunt „premianții”  care au salvat vieți în week-end

Sâmbătă au fost din nou porți deschise la Centrul de Transfuzii Buzău. Zeci de buzoieni  au trecut pragul instituției  pentru a dona sânge sau plasmă. Directorul Centrului de Transfuzii, Adriana Crăciun, a numit-o generic „Ziua premianților”,  pentru că,  deși nu prea au fost  donatori de sânge, ziua a fost într-adevăr una specială. Au făcut-o specială donatorii de plasmă autoimună, pe de o parte, pentru că printre cei care s-au prezentat  la Centru s-au numărat persoane la a doua și chiar la a treia donare.  Ei au donat cu speranța că vor salva semeni aflați în stare critică la ATI. Plasma recoltată de la  acești buzoieni aflați în convalescență este utilă pentru persoanele cu infecție COVID-19 care nu răspund la alte tratamente și care adesea dezvoltă o afecțiune pulmonară severă. Acești pacienți necesită asistență mecanică respiratorie și riscă să dezvolte insuficiență multiplă de organe. De asemenea, acest tip de terapie ar putea ajuta și alte persoane care pot avea un risc mai mare de îmbolnăvire severă, cum sunt persoanele cu afecțiuni medicale cronice (boli de inimă, diabet zaharat) sau persoanele care au un sistem imunitar slăbit. Transfuziile cu plasmă convalescentă ar putea ajuta aceste persoane să prevină o eventuală infecție cu noul coronavirus.

Pe de altă parte,  printre donatorii de sânge total de sâmbătă au fost  și două persoane care au donat pentru o tânără internată la Floreasca, care avea mare nevoie de acest lichid vital. „Am  avut ziua <premianților>, am spus noi, pentru că donatori de sânge au fost foarte puțini, dar au fost donatori de plasmă. Am făcut până acum 65 de proceduri și avem trei persoane la a treia donare. Am înțeles că sunt județe – și sper să ajungem și noi cu domnul Podosu – la a cincea donare. Domnul Podosu a rămas la un titru la care poate să mai doneze liniștit”, a declarat directorul Centrului de Transfuzii Buzău, Adriana Crăciun. Ilie Podosu este fost polițist care a lucrat până la pensionare la Poliția de Proximitate din cadrul Poliției municipiului Buzău.

Trombocite pentru o tânără din Buzău cu leucemie

Directorul Centrului  a vorbit și despre donarea de sânge cu totul specială făcută sâmbătă de membrii unei familii din Râmnicu Sărat.„ Am avut și o donare de trombocite. Am avut o familie, niște oameni minunați, mamă și fiu. I-am sunat pentru că aveam nevoie de trombocite, de AB pozitiv, și au venit de la Râmnic.  Sângele era necesar pentru a rezolva o urgență la Fundeni, o tânără cu leucemie, din Buzău.

Campania aceasta denumită generic porți deschise va continua și în următoarele luni, pentru că directorul Centrului speră să îi obișnuiască pe buzoieni cu ideea că se poate dona și în week-end dacă programul nu îți permite în cursul săptămânii : „mă gândesc că donatorii se vor obișnui că se lucrează și sâmbăta. Am zis să mai mergem câteva luni,  să avem porți deschise în ultima sâmbătă din lună, pentru că  poate buzoienii nu au avut  suficient timp să se informeze”. Toți cei care au donat de mai multe ori plasmă autoimună au primit tricouri care să le reamintească faptul că  prin gestul lor umanitar au salvat niște vieți: 3 , 6, 9, în funcție de câte prezentări au avut la Centrul de Transfuzii. „Sunt persoane care au donat, au avut titru suficient de mare peste valoarea pe care o căutăm noi, astfel încât să mai poată să doneze dacă doresc.  Pentru donatori am avut de la firma care ne-a sponsorizat și niște tricouri cu mesaje: <ai salvat : șase vieți, nouă vieți> , depinde la a câta donare se află fiecare”, a spus directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

loading...
error: Content is protected !!