Politic

Cine sunt ,,buzoienii” care populează Comisia de Control a Serviciului de Informații Externe

Parlamentul a aprobat, miercurea trecută, constituirea comisiilor de control asupra acti­vității Serviciului Român de Informații și, ­respectiv, Serviciului de Informații Externe. Din Comisia parlamentară pentru controlul activității SIE fac parte: senatorul USR-PLUS Nicu Fălcoi (președinte), senatorul PSD Felix Stroe (vicepreședinte), deputatul PSD Mihai Weber, senatorul PNL Liviu Dumitru Voiculescu, deputatul PNL Antonel Tănase (secretar), deputatul AUR Nicolae Roman și senatorul UDMR Turos Lorand.

Un fost comandant al Diviziei ,,Getica”, suspectat de represalii împotriva revoluționarilor timișoreni

Poate cea mai revol­tătoare numire în această comisie o reprezintă gene­ralul în rezervă Nicolae Roman, fost comandant al Diviziei 2 Infanterie ,,Getica”, cu sediul la Buzău, suspectat că, în decembrie 1989, a făcut parte din dispozitivul de luptă care a tras asupra re­vo­luționarilor din Timișoara.

Iată cum prezintă situa­ția jurnalista timișoreană Melania Cincea: ,,AUR a desemnat în Comisia parlamentară pentru controlul activității SIE un fost ofițer implicat, în decembrie 1989, în represaliile împotriva ­revo­luționarilor, de la Timișoa­ra. Acesta este membru și în alte două comisii permanente: Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, unde este secretar.

Potrivit președintelui Asociației <21 Decembrie 1989>, Teodor Mărieș, ­ge­neralul (r) Nicolae Roman, pus pe listele AUR pentru Camera Deputaților la Buzău, fost căpitan de armată în UM 01185 Regimentul Mecanizat Timișoara, a participat în 17 decembrie 1989 la represaliile împotriva revoluționarilor. Informațiile acestea, mai spune Teodor Mărieș, ar fi fost confirmate oficial odată cu desecretizarea jurnalului de luptă al UM 01185 Timișoara, la care s-a ajuns după ce Teodor Mărieș făcuse greva foamei aproape 100 de zile. Acesta mai spune că în 17 decembrie 1989 autoritățile pregăteau intervenția în zona Maria, din Timișoara, cu autocamioane și peste 150 de militari în termen, 25 dintre aceștia aflându-se sub comanda căpitanului Nicolae Roman. Tot cu girul AUR, Francisc Tobă, implicat în dosarul represiunii de la Sibiu din timpul Revoluției din 1989 – albit însă în Justiție –, a depus jură­mântul în Camera Deputaților, devenind oficial parlamentar al României.

Domnule George Simion, aveți decența și retrageți numirea lui Nicolae Roman din comisii. Știați despre acest episod din CV-ul lui Nicolae Roman; societatea civilă v-a cerut public, din toamna ­anului trecut, retragerea lui de pe listele parlamentare; la fel cum a solicitat și retragerea lui Francisc Tobă. Apel pe care l-ați ignorat”.

Buzoianul Stroe, ,,stăpânul apei și canalizării”, care i-a oferit o pâine albă fostului primar Boșcodeală

Senatorul Felix Stroe, născut în județul Buzău, este fost comandant de nave de război și președinte al Asociației Române a Apei. El are dublă cetă­țenie, română și moldovenească, și conduce filiala PSD Constanța din 2015, după demisia lui Radu Mazăre.

Felix Stroe s-a născut pe data de 25 decembrie 1955, în localitatea buzoiană Valea Teancului, din comuna Vernești. După ce a urmat cursurile Liceului ,,Bogdan Petriceicu Hasdeu”, în perioada 1970-1974, Felix Stroe a studiat la Academia Navală ,,Mircea cel Bătrân” din Constanța, pe care a absolvit-o ca șef de promoție în 1978. De asemenea, între 1985 și 1987 a urmat Academia de Înalte Studii ­Mi­litare București, Facultatea de comandă și stat major, pe care a absolvit-o cu media 9,45. În perioada 1978–1991 Felix Stroe a fost ofițer activ în cadrul Marinei ­Mi­litare, cu stagii la toate eșaloanele, din care cinci ani comandant pe nave de război.

După 1991 și până în anul 2000 a desfășurat activități în domeniul privat, fiind acționar sau asociat și administrator la societăți ­co­merciale din domenii ca tu­rism, comerț, producție industrială, industrie alimentară și prestări de servicii. Între 2000–2003, Felix Stroe a fost viceprimar al municipiului Constanța, iar între 2000 și 2013, consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanța.

Începând din aprilie 2003 a condus Regia Autonomă Județeană de Apă (RAJA) Constanța. De asemenea, între 2008 și 2014 Felix Stroe a fost președinte al Patronatului Român al Apei și prim-vicepreședinte al Asociației Române a Apei, iar din 2014 este președinte al Asociației Române a Apei.

Felix Stroe a primit, în anul 2010, titlul de Cetățean de onoare al municipiului Constanța, iar în anul 2011 pe cel de Cetățean de onoare al municipiului Komrat din Republica Moldova. Pe lângă cetățenia română, Felix Stroe o mai deține și pe cea moldovenească. El este căsătorit și are doi copii.

În mare secret, acesta l-ar fi angajat la RAJA Constanța pe fostul primar Constantin Boșcodeală imediat după ce acesta a fost condamnat cu suspendare în ,,Dosarul Gloria”.

Aspirant la titlul de parlamentar de Buzău, a tras lozul necâștigător

Deputatul Antonel Tănase, liderul PNL Sector 3 și un apropiat al preșe­dintelui liberal Ludovic Orban, a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor în perioada aprilie 2007-ia­nuarie 2008-, când portofoliul respectiv era deținut de același Orban-, și în perioada mai-decembrie 2012. Potri­vit Pressone, firmele de contabilitate ale lui Antonel Tănase au avut mai multe contracte încheiate cu instituții de stat.

În perioada 2006-2007, Antonel Tănase a fost consilier al ministrului Transporturilor, iar în perioada 2004-2008 a fost consilier general în Consiliul General al Capitalei, fiind preșe­dinte al acestui for deliberativ între 2005 și 2007.

Tănase este expert contabil, iar din 2012 expert evaluator de întreprinderi, doctor în Economie, diploma fiind obținută la Academia de Studii Economice în 2005, cu lucrarea ,,Politici de cre­dit ale băncilor comerciale românești 1880-1916”. De asemenea, Antonel Tănase este licențiat în Istorie și în Finanțe-Bănci și Contabilitate.

Potrivit unui articol din ,,Pressone” din anul 2016, Tănase a obținut diverse posturi remunerate consistent în consiliile de administrație ale unor mari companii, precum RADET sau Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime.

El a deținut trei firme de contabilitate: Cont Consul­ting & Services – care are contract inclusiv cu fostul europarlamentar Ramona Mănescu –, TopFin Consulting SRL și Cont Consulting Servicii Audit SRL. În perioada 2013-2014, firmele sale de contabilitate încheiaseră 15 contracte cu instituții cu capital de stat, precum Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, Institutul Bancar Român sau SC Administrarea Domeniului Public București SA.

Antonel Tănase a intrat în PNL Galați în anul 1991. După mai multe funcții ocupate la nivelul organizației locale și în Tineretul Național Liberal, a ajuns președintele Comisiei Centrale de Cenzori a partidului și apoi vicepreședinte al PNL București. Din iunie 2017, când Ludovic Orban a fost ales președinte al PNL, Antonel Tănase este și trezorierul partidului. El a încercat, fără succes, să devină deputat PNL de Buzău la alegerile din iarna anului 2016, în echipa de import din care a făcut parte și Teodor Atanasiu, care a tras, și el, biletul necâștigător pentru Senat.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker