marți, 20 octombrie 2020

Cine îl poate opri pe fostul polițist care a furat plasa dintr-un gard

Un fost polițist buzoian, care s-a ținut scai de cei care nu l-au mai dorit în sistem din cauza problemelor penale pe care acesta le-a creat ani la rând, a călcat pe bec chiar în timp ce se războia cu foștii colegi. Este vorba despre Valeriu Iamandi, ajuns „vedetă“ după ce, în 2016, a fost prins la furat plasă sudată din gardul unei ferme de la Spătaru, și condamnat ulterior și pentru divulgare de informații secrete din dosare. În 2017, acesta a dat în judecată atât Inspectoratul Județean de Poliție Buzău, cât și Ministerul Afacerilor Interne și a cerut judecătorilor anularea actului prin care a fost exclus din Poliție. Tribunalul București i-a respins însă cererea în 2018.

În această perioadă însă, fostul polițist s-a ales nu cu unul, ci cu trei dosare penale pentru conducerea unui autoturism neînmatriculat sau cu număr fals de înmatriculare,  încredințarea mașinii unei persoane care nu deține permis de conducere și conducere fără permis. Primul dosar a venit în noiembrie 2017, când a fost surprins în trafic la volanul unei mașini neînmatriculate, dar pe care avea plăcuțele unui alt autovehicul. Ca și când nu era de ajuns, a încredințat mașina unei persoane care nu deținea permis de conducere. La câteva zile, crezând, probabil, că nu va mai fi tras pe dreapta încă o dată, a plecat iar la plimbare cu aceeași mașină. S-a ales astfel cu încă un dosar penal, de această dată fiindu-i suspendat dreptul de a conduce. În prima parte a anului următor, 2018, a fost prins în trafic conducând fără permis de conducere. Așa că s-a mai ales cu un dosar penal. Săptămâna trecută, procurorii l-au trimis în judecată pentru punerea în circulație sau conducerea unui autovehicul neînmatriculat.

În luna februarie 2017, Valerică Iamandi a fost condamnat definitiv, pentru divulgare de informații cu regim secret sau nepublice și favorizarea făptuitorului, la 1 an și 7 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe termen de 2 ani, cu interdicția de a exercita timp de 1 an profesia ori de a desfășura acti­vitatea de care s-a folosit pentru comiterea infracțiunii. Șefii din IPJ Buzău au crezut că polițistul se va îndrepta dacă va fi mutat de pe o funcție pe alta, însă nu a fost așa. În timp ce era judecat pentru divulgare de informații din dosare, Iamandi a fost prins sustrăgând plasă sudată din gardul unei ferme de la Spătaru. Dosarul s-ar fi închis după ce polițistul, inspector principal la acel moment, s-ar fi împăcat cu păgubitul, dar procurorii au cerut instanței confiscarea cleștelui cu care Iamandi a fost prins tăind plasa.

La începutul lui 2017, Iamandi a fost condamnat definitiv, prin decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Ploiești, fiind obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul SC URBIS SERV SRL BUZăU sau RER ECOLOGIC SERVICE SA BUZăU, pe o perioadă de 60 de zile.

Valeriu Iamandi a creat probleme încă de la încadrarea la Inspectoratul de Poliție al Județului Buzău și a dovedit că nu are vreo legătură cu statutul de polițist. De la începutul activității sale de om al legii, Iamandi a călcat strâmb.

La vârful IPJ, abaterile repetate ale polițistului nu prea au fost văzute cu ochi buni. A fost mutat dintr-un post în altul, doar-doar ofițerul se va potoli. De pildă, Valerică Iamandi a fost o vreme la IPJ, apoi la Poliția Municipală Buzău, de unde a fost detașat la Poliția Municipală Râmnicu Sărat și sfătuit să se liniștească. Nu a făcut-o, iar superiorii săi au propus Consiliului de Disciplină excluderea lui din Poliție. Ceea ce s-a și întâmplat.

Iamandi a fost anchetat pentru divulgarea de informații secrete din dosarele instrumentate de el și colegii săi. Aflat în colimator, Iamandi a fost prins că-i spunea unui infractor investigat de Poliție date despre mersul anchetei și-l învăța cum să facă astfel încât să iasă basma curată. De altfel, își făcuse un obicei din a divulga date secrete din dosare. Așa că a fost mutat de pe un post pe altul, timp în care i-a fost monitorizată atent activitatea. Când s-au strâns suficiente date, a fost dat pe mâna procurorilor.

loading...
error: Content is protected !!