Politic

Cine este Pinocchio din povestea „Mocanu, șef la PNL“?

Conducerile executive ale Uniunii Salvați România, Partidului Mișcarea Populară şi Forţei Dreptei au aprobat formarea polului de dreapta în urma negocierilor din ultima perioadă, au precizat surse politice citate de Ziare.com. Anunţul oficial privind constituirea polului urmează să fie făcut luni, la Parlament.

Cele trei formaţiuni au avut în ultima perioadă mai multe negocieri pentru constituirea polului de dreapta, ca o alternativă de dreapta la guvernarea PSD-PNL. În urma discuţiilor, s-a ajuns la un acord privind formarea polului de dreapta. Luni, 18 decembrie, la Parlament, cele trei formaţiuni vor avea un eveniment comun de lansare, urmat de o conferinţă de presă susţinută de cei trei preşedinţi ai partidelor, Cătălin Drulă, Ludovic Orban și Eugen Tomac.

Ce spun liberalii

Deputatul USR Iulian Bulai a declarat recent că partidul său nu este la 12-13 la sută, ci undeva sigur la 19 la sută, iar dacă se face un pol de dreapta, împreună cu PMP şi Forţa Dreptei, cele trei partide ajung la 24 la sută, bat Alianța pentru Unirea Românilor şi lasă Partidul Național Liberal pe locul al patrulea. „Vom fi surpriza cea mai mare la alegerile europarlamentare”, a precizat Bulai.

În replică, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, afirma că devine tot mai evident că PNL rămâne singurul ax care poate coagula electoratul de dreapta, iar USR e un partid care cade tot mai tare în irelevanţă şi, din acest motiv, devine tot mai furibund şi atacă pe oricine. Stroe a mai spus că „un partid care a căzut pe locul al patrulea şi al cărui preşedinte de partid nici măcar nu e în Top 10 când vine vorba de încrederea românilor e un partid care se scufundă şi care se teme de posibilitatea de a nu trece pragul”.

Cine a vândut gogoși?

„Este vorba despre o demisie, pentru că la nivel național se dorește construirea unei forțe care să coaguleze toate forțele de dreapta din tot spectrul politic. Din partea PMP a fost această solicitare ca în eventualitatea unei veniri în cadrul partidului, una dintre funcțiile vizate să fie aceea de președinte al organizației județene a PNL Buzău. Am înțeles această nevoie și această solicitare, nu vreau să ne punem în niciun fel în calea acestui proiect, pentru că e nevoie de unitate și de coagularea forțelor. Drept urmare, împreună cu Vlad Pufu am decis să facem un pas în spate pentru a lăsa calea liberă pentru cei care au vrut această funcție”, declara, luni, deputatul Gabriel Avrămescu, fost președinte al organizației județene a Partidului Național Liberal, la scurt  timp după ce conducerea centrală l-a instalat în fruntea PNL Buzău pe fostul deputat traseist Adrian Mocanu.

La rîndul său, senatorul Vlad Pufu, care a demisionat din fruntea organizației municipale tot luni, spunea: „Conducerea PNL a decis să schimbe președintele organizației județene (subl. n.), și era normal, cum am început un proiect în urmă cu trei ani și am făcut parte dintr-o echipă, să îmi închei și eu mandatul aici. Deocamdată, sunt demisionar din toate funcțiile politice pe care le-am deținut, prim-vicepreședinte al PNL Buzău și președinte al organziației municipale PNL Buzău. Acțiunea pe care am luat-o la cunoștință în această (luni, n.r.) dimineață face parte dintr-un proces mai amplu, de fuziune a tuturor fracțiilor care mai erau pe dreapta politică. La Buzău era una dintre cele mai bune filiale din țară ale PMP, și atunci logica electorală așa s-a concretizat, uniunea sub un singur proiect, PNL cu o conducere nouă”. Cei care au citit cu atenție această declarație, pe care OPINIA a publicat-o la momentul respectiv, au observat, cu siguranță, că senatorul Pufu a încearcat să restabilească adevărul încă de luni, când a spus că decizia organizației centrale a fost aceea de a schimba președintele pe județ, fapt care ne-ar conduce la concluzia că Avrămescu și-a dat demisia pentru a nu fi demis, atât timp cât hotărârea aducerii lui Mocanu în fruntea partidului la Buzău fusese luată.

Mai mult, se vede că Partidul Mișcarea Populară nu are nicio intenție de a se alia, într-un fel sau altul, cu Partidul Național Liberal, optând, iată, pentru o alta, cu veșnicii perdanți de la USR și partidul „one man show” Forța Dreptei, îmbătându-se cu iluzia că o asemenea construcție ar putea deveni a doua forță politică din România. Deci este greu de crezut că un asemenea partid ar fi putut avea influență asupra PNL pentru a numi în funcție un șef de organizație județeană liberală.

Concluzia o poate trage fiecare dintre cititorii noștri.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker