Administrație

Cine atacă noaptea tarabele din Piaţa Centrală?

„Pungaş” sau o bandă organizată?

Vânzătorii-producători din Piaţa Centrală „Stan Săraru” sunt nemulţumiţi de activitatea celor care asigură serviciile de securitate a tarabelor pe timp de noapte. Ei susţin că aproape în fiecare dimineaţă, când deschid rezervele tarabelor, descoperă lucrurile şi marfa nevândută, peste zi răvăşite, dovadă clară că cineva umblă acolo pe timpul nopţii.

La acest moment, în Piaţa Centrală producătorii care vând marfa proprie nu sunt mai mult de un sfert din totalul celor care închiriază tarabe. Se pare că tocmai tarabele acestora ar fi ţinta atacurilor nocturne, nedumerirea lor fiind că „pungaşul”, sau, de ce nu?, banda organizată nu vizează sustragerea mărfurilor rămase nevândute, ci eventuale sume de bani, lăsate cu bună ştiinţă de producător în tarabă, pentru a fi folosite ca rest sau pentru a achita taxa zilnică.

Ei spun că celelalte tarabe nu sunt „controlate”, pentru că hoţii nu ar spera să găsească bani, din moment ce „samsarii”, producători doar în acte, folosesc personal angajat, iar acesta îşi însuşeşte, de regulă, surplusul la vânzări, la sfârşitul zilei de muncă.

Bănuielile producătorilor se îndreaptă, deocamdată, spre persoane fără adăpost care-şi fac veacul în preajma Pieţei Centrale şi care s-ar bucura de indulgenţa paznicilor de noapte, poliţişti locali. Pe de altă parte, grupul acestora manifestă nemulţumire pentru că atunci când e vorba de achitarea taxelor nu au parte nicio întârziere, dar când vine vorba de asigurarea securităţii mărfurilor, situaţia lasă de dorit. Unii dintre ei au oferit chiar soluţii, propunând poliţiştilor locali care asigură turele de noapte, să verifice camere de supraveghere montate la magazinele agenţilor economici, dar se pare că birocraţia este la ea acasă şi printre poliţiştii locali din Piaţa Centrală!

Au mai fost cazuri

Polițiștii buzoieni au reținut, la jumătatea lunii mai 2020, un tânăr de 19 ani din municipiu, bănuit de săvâr-șirea mai multor furturi din societăți comerciale, prins în flagrant după săvârșirea unei fapte în noaptea precedentă. În noaptea de 11/12 mai, polițiștii de ordine publică din municipiul Buzău au fost sesizați de doi buzoieni despre faptul că au observat un tânăr care încerca să pătrundă într-o societate comercială.

Patrula de ordine și si-guranță publică s-a deplasat la fața locului unde a fost găsit un tânăr de 19 ani din municipiul Buzău. În urma verificărilor s-a stabilit că tânărul a încercat să pătrundă prin forțarea sistemelor de închidere într-o societate comercială din munici-piu. Din cercetări a reieșit că tânărul ar fi săvârșit fapte similare în nopțile de 9/10, respectiv 10/11 mai, când ar fi sustras din alte șase societăți comerciale amplasate în Piața Centrală mai multe bunuri și sume de bani. Individul, cu un bogat trecut infracțional, ar fi furat și din tarabele piețarilor tot ce a găsit. Părțile vătă-mate au estimat prejudiciul la 1.500 lei. În luna februarie, individul a fost reținut după ce s-a stabilit că, împreună cu o fată de 14 ani, spărseseră o tarabă. Pre-judiciul a fost estimat atunci la aproximativ 400 de lei.

Mai mulți comercianți din Piața Centrală au reclamat, încă din luna aprilie 2023, faptul că le dispar diverse bunuri și bani din tarabe peste noapte, bănuind că cineva pândește momentul prielnic și se servește din câștiguri. Bănuiala le-a fost confirmată, pentru că polițiștii locali au fost cei care au observat în noaptea de 5 august un tânăr care a descuiat o tarabă și a sustras bunuri. Din cercetările efectuate de către polițiștii de la IPJ Buzău s-a stabilit că tânărul de 22 de ani, ar fi sustras din standuri de vânzare amplasate în piețe, dar și din imobile, bunuri estimate la 8.000 de lei, cu ajutorul unor chei potrivite.

Articole similare