Actualitate

Cine conduce, din nou, Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât delegarea în funcția de prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău a procurorului Valerică Văsâi, prim procuror adjunct la această unitate de parchet. Decizia a fost luată săptămâna trecută și a intrat în vigoare începând cu data de 21 octombrie, până la ocuparea funcției prin concurs sau examen, în condițiile legii, dar nu mai mult de șase luni.

Decizia vine după, ce în această lună,șefa Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău iese la pensie. Procurorul Camelia Nicoleta Iepure a cerut Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Ma­gis­traturii să ia act de cererea de eliberare din funcție prin pensionare, dat fiind că a împlinit vârsta de 60 de aniși are peste 20 de ani vechime ca procuror, iar solicitarea a fost avizată pe 6 octombrie. Ca urmare, Secția pentru procurori a CSM a hotărât înaintarea către Pre­ședintele României a pro­pu­nerii privind eliberarea din funcție, prin pensionare, a procurorului  Camelia Nicoleta Iepure. Aceasta era delegată în funcția de prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, iar în varăși-a depus candidatura pentru un nou mandat la conducerea PT Buzău, candidatură care i-a fost respinsă, fiind decăzută din dreptul de participare la concurs, potri­vit art 7 alin 3 teza finală din Regulamentul privind numirea în funcții de conducere a procurorilor și revocarea din aceste funcții (n.r. pentru depășirea termenului de depunere a proiectului).

Fostă șefă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, Camelia Nicoleta Iepure, a promovat, în 2017, cu media 9,24 concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcția de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău și a reușit, astfel, să-și depășească contracandidații, Adelin Nicolae Mihăilă, Cătălin Florin Radu și Liliana Tudorache, toți trei procurori în cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.

De altfel, pentru prima funcție de conducere a Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, deținută la acel moment de procurorul Valerică Văsîi a fost cea mai mare

concurență, însă experiența ma­na­gerială a fostei șefe a Parchetul de pe lângă Ju­decătoria Buzău și-a spus cuvântul. Din cei cinci aspiranți la prima funcție de conducere a unității de Parchet, unul a fost desca­li­ficat de la început, iar din cei patru rămași în competiție, doi au obținut medii de peste 8, iar doi sub 7.

Concursul a constat într-o testare psihologică, susținerea proiectului de management și o testare scrisă privind ma­na­gementul, comunicareași resursele umane. Unul dintre procurorii aspiranți la funcția deținută de Valerică Văsîi nu a reușit însă să convingă sub nicio formă comisia de evaluare, care i-a notat proiectul cu 4.

Cinci procurori se înscri­seseră pentru prima funcție de conducere a Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău. Daniel Macovei,șeful secției Urmă­rire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, a fost decăzut din dreptul de a candida pentru șefia instituției, din cauză că nu a depus la timp proiectul referitor la exercitarea atribuțiilor specifice funcției. Ca urmare, doar patru procurori au susținut probele. Este vorba despre Nicoleta Camelia Iepure, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău, care din 15 iulie a activat în Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, Adelin Nicolae Mihăilă, Cătălin Florin Raduși Liliana Tudorache, toți trei procurori în cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău. Doar doi dintre ei au reușit să obțină medii peste șapte, pentru a putea promova examenul.

Funcția ocupată de ani buni de Valerică Văsîi a fost scoasă la concurs la începutul lui 2017. După ce acesta a cerut Consiliului Superior al Magistraturii continuarea activității, dar pe o funcție de execuție în cadrul aceluiași parchet, după expirarea manda­tului.

Valerică Văsâi va ocupa acum funcția de conducere a PT Buzău până la ocuparea funcției prin concurs sau examen organizat de CSM.

Tot în vară, CSM a scos la concurs funcția de prim –procuror adjunc al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău. În urma probelor, procurorul Cristina Roșu a obținut media finală 9,2, fiind notată cu 10 la proiect.

Și judecătorul Leontin Drăgulescu s-a înscris din nou la concursul organizat de CSM pentru funcția de preșe­dinte al Judecătoriei Buzău. Candidatura i-a fost respinsă de CSM, fiind decăzut din dreptul de a participa la concurs tot conform prevede­rilor art. 7 alin. 3 teza finală din Re­gulamentul privind numirea în funcții de conducere a ju­decătorilor și revocarea din aceste funcții (respectiv pentru depășirea termenului de depunere a proiectului).

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis prelungirea delegării în funcția de preșe­din­te al Judecătoriei Buzău a magistratului, începând cu data de 2 iulie, până la ocuparea funcției, prin concurs sau examen, în condițiile legii, dar nu mai mult de șase luni.

Este a doua prelungire de mandat la șefia instanței pe care secția specializată a CSM o aprobă pentru judecătorul Leontin Dră­gulescu.

La sfârșitul lui 2016, magis­tratul Leontin Dră­gulescu a câștigat concursul pentru ocuparea primei funcții din cadrul Judecătoriei Buzău pentru o perioadă de trei ani. Manda­tul a expirat la 1 ianuarie 2020, ulterior fiind delegat pe funcție pentru șase luni.

Drăgulescu activează în sistem de aproape 16 ani, după o carieră de jurist în administrația publică locală.

Judecătorul Leontin Dră­gu­lescu a intrat în magistratură în 2004, după ce a deținut funcția de șef al Biroului Juridic din cadrul Consiliului Județean. În perioada 2008 – 2013 a fost șeful Secției Penale a Judecătoriei Buzău și apoi a devenit vicepreședinte al instituției.

Pentru funcția de preșe­din­te al Judecătoriei Pogoanele a intrat în concurs judecătorul Ionel Tiberiu Dinu, fost procuror până în 2019, la Parchetul de pe lângă Ju­decătoria Buzău.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker