Actualitate

Cine blochează activitatea la ,,Permise”. Peste 2.000 de picaţi la „sală” în ultimele luni

Blocaj la Serviciul Regim Permise şi Înmatriculare a Autovehiculelor Buzău din cauza restanţie­rilor la susţinerea probei teoretice pentru obţinerea carnetului de şofer.

Potrivit unei informări a Instituţiei Prefectului, în perioada 13 octombrie – 31 decembrie, la nivelul Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Buzău s-au programat pentru susţine­rea probei teoretice 3.683 de candidaţi. Este vorba despre cei care ar fi trebuit să susţină ,,sala” în perioada stării de urgenţă şi, ulterior, până la reluarea acti­vităţii de examinare. Dintre aceştia, 2.044 nu au reuşit să promoveze, iar 1.986 au fost reprogramaţi în vederea resusţinerii probei teoretice.

,,Astfel de situaţii conduc la aglomerări, iar programările sunt decalate pe perioade lungi de timp. Pentru a micşora timpul de aşteptare de la absolvirea şcolii de şoferi până la susţinerea probei teore­tice, la nivelul Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Buzău s-au adoptat urmă­toarele mă­suri: candidaţii aflaţi la prima examinare vor susţine proba teoretică în zilele de luni şi joi ale săptămânii, în baza programării online; candidaţii reexaminaţi vor susţine proba teoretică în zilele de miercuri ale săptă­mânii, în baza programării online. Măsura se va aplica începând cu data de 1 ianua­rie 2021”, se precizează într-o informare a Prefecturii.

Statistica promovabili­tăţii la examenul pentru permis auto este aiuritoare. Cifrele arată că, în judeţul Buzău, sunt, într-adevăr, mulţi chemaţi şi puţini aleşi.

Deşi examenul pentru permisul auto s-a simplificat mult, în ultimii ani, iar în afară de faptul că testele sunt publice, iar proba practică se dă pe calculator, pe o aplicaţie general-valabilă la nivel naţional,  nu este obli­gatoriu să ştii să şi scrii. Ceea ce înseamnă că şi cititul este o problemă. Iar dintre cei peste 2.000 de ,,picaţi” la sală, câteva sute de candidaţi au opt clase sau chiar mai puţin. Statistica o au doar şcolile de şoferi.

Candidaţii nu mai pot da vina pe examinator, ci se bat doar cu calculatorul cu touch-screen, pe care pun doar degetul pe răspunsul corect.

În plus, pe lângă cei fără carte mai sunt şi cei care dau examenul ,,la noroc”, şi de aici numărul mare de accidente provocate de şoferi pentru care teoria nu are legătură cu practica.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker