Actualitate

Cine ar putea beneficia de plata ratelor la casă

Un nou proiect de lege al Partidului Național Liberal prevede ca suma acordată magistraților pentru a-și plăti chiria să fie folosită pentru plata ratelor la casă sau măcar a unei părți din aceasta. De aceeași facilitate ar urma să beneficieze și soldații și gradații profesioniști.

Proiectul de modificare legislativă a fost aprobat tacit de către Camera Deputaților și va fi adoptat dacă va trece și de Senat, for decizional în acest caz. Cu toate acestea, în timp ce Consiliul Legislativ a dat aviz pozitiv, Consiliul Economic şi Social a dat unul negativ.

Liberalii justifică această facilitate față de magistrați prin faptul că ar constitui un ajutor extrem de util acestora şi o măsură importantă în vederea loializării lor faţă de instanţele/parchetele unde îşi desfăşoară activitatea, crescând stabilitatea în exercitarea funcţiei în localitatea unde vor dobândi locuinţa.

Cât privește justificarea pentru plata ratelor soldaților și gradaților profesioniști, documentul formulat de PNL spune că „legea nu permite soldaţilor şi gradaţilor profesionişti justificarea plăţii compensaţiei lunare pentru chirie în situaţia în care aceştia contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe, ceea ce contravine principiul menţionat mai sus”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ, făcându-se referire la faptul că, din principiu, nu se fac deosebiri între drepturile soldaţilor şi gradaţilor profesionişti şi cele ale cadrelor militare, iar acestea din urmă au acest drept de a utiliza pentru plata unei rate la un credit imobiliar, suma compensată de MApN pentru chirie.

Această compensaţie lunară pentru chirie este în cuantum de până la 50 la sută din solda lunară a fiecărui militar în parte. MApN susţine că modificarea legislativă este una care trebuie urgentată pentru că urmările pot fi unele destul de grave. „Neaplicarea măsurilor propuse (…) aduce grave prejudicii, cu efecte pe termen lung, în ceea ce priveşte pierderea motivaţiei acestei categorii de personal, demisii şi pierderea atractivităţii profesiei, în condiţiile în care Ministerul Apărării Naţionale se confruntă cu deficite din ce în ce mai mari de personal”, se mai arată în document.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare