Actualitate

Cine ajută organizațiile locale cu misiune socială să își crească impactul în comunitate

În perioada 27-28 octombrie, la Buzău, se va desfășura un program de învățare pentru ONG-uri, SRL-uri sau startupuri, care au inițiative locale cu misiune socială și își doresc să își crească impactul pe care îl au în comunitate. Programul se numește „Startarium 4GOOD Bootcamp Buzău” și este implementat de Aura Cășaru, Coordonator programe, Fundația Comunitară Buzău, care îi va învăța să își contureze un model de business care să le sprijine creșterea într-un mod sustenabil, dar și cum să folosească o serie de procese și instrumente de business, care îi vor ajuta în planificarea proiectelor viitoare. „Vor fi două zile intense în care vom lucra împreună, vom dezvolta instrumente pentru proiectele individuale ale fiecăruia și vom prezenta la final conceptul în fața unui mentor. Va fi un proces accelerat de învățare altfel, prietenos, dar serios, responsabil, dar atrăgător, ce va scoate participanții din zona de confort astfel încât la finalul bootcamp-ului să aibă instrumentele, energia și minsetul pentru a aplica tot ce și-au setat”, a declarat Aura Cășaru.

Un alt beneficiu valoros al programului este oportunitatea de conectare cu mentori și antreprenori cu experiență în antreprenoriat social și facilitarea accesului la resurse valoroase de învățare, practică și oportunități de finanțare. Și la acest capitol Aura Cășaru are o mare experiență acumulată în proiectele realizate până în prezent pe care o va împărtăși cursanților în programul „Startarium 4GOOD Bootcamp Buzău”.

Participarea la Startarium 4GOOD Buzău este gratuită, însă locurile sunt limitate și necesită înscriere până cel târziu la 13 octombrie 2022.

Organizațiilesunt invitate să acceseze link-ul de AICI pentru formularul deînscriere, detalii și consultarea calendarului.

 Edițiile locale ale Startarium 4GOOD se vor desfășura în 10 orașe din România și Republica Moldova: Bacău, Brașov, București, Buzău, Cluj-Napoca, Chișinău, Iași, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu și Timișoara.

Cine este coordonatorul programului la Buzău

Aura Cășaru este implicată în proiectele Fundației Comunitare Buzău cu rolul de coordonator de program în proiecte de activism civic și formarea grupurilor de inițiativă. În fundație a fost implicată din iunie 2018 până în mai 2022 ca membru fondator și apoi director executiv în tot ceea ce a însemnat înființarea legală a organizației, fundraising, dezvoltarea de fonduri, crearea unei rețele de ONG-uri, grupuri de inițiativă, sponsori, diferiți stakeholderi.

Ea a copilărit la poalele munților, în Bisoca, un loc izolat de care s-a atașat foarte mult, și unde  a creat  un ONG și un brandul local Zestrea Bisoceană ce urmărește dezvoltarea comunei prin valorificarea patrimoniului cultural tradițional și meșteșugăresc.Pasiunea sa pentru științele exacte a făcut-o să urmeze Facultatea de Matematică având experiența de cadru didactic. Mai puternică s-a dovedit însă dragostea sa pentru industria binelui și pentru oameni. DE aceea a studiat și  Antropologia și Folclorul pentru a putea dezvolta visul creat la Bisoca. După aproape 10 ani petrecuți în București, a decis să revină la Buzău unde a pus bazele Fundației Comunitare Buzău împreună cu alți prieteni, aceasta fiind un model antreprenorial care are puterea să aducă la un loc donatori, oameni cu inițiativă, proiecte pentru comunitate și voluntari creând un județ mai bun cu viitor pentru copii și tineri.

Despre Startarium

Startarium 4GOOD deschide înscrierile pentru edițiile locale: afaceri sociale din 10 orașe din România și Republica Moldova vor beneficia de un program-capsulă de două zile, în care vor învăța să crească și să exploreze noi căi de a face bine în comunitățile lor, folosind o perspectivă de dezvoltare de business. Participarea este gratuită, însă numărul de locuri este limitat.

Multe ONG-uri sau startupuri cu misiune socială din România întâmpină probleme în a fi sustenabile din punct de vedere financiar și al resurselor umane. În general, acestea se concentrează pe misiune și impact în societate, însă pe termen lung se lovesc de obstacole precum lipsafondurilor constante pentru acoperirea costurilor de bază, ca salarii sau chiria biroului. Multe dintre ele ajung să depindă exclusiv de granturi și donații, care pot fi foarte fluctuante în timp. Stresul continuu de a aduce fonduri în organizație poate duce rapid la burnout și epuizare, ceea ce înseamnă că acestea nu își mai pot îndeplini misiunea de bine cu care au plecat la drum.

Startarium 4GOOD: Local Editions este un program capsulă care își propune să ofere soluții, instrumente și know-how startupurilor sociale, să le ajute să își definească strategia de scalare prin care pot ajunge la mai mulți oameni, să devină sustenabile și să își crească impactul în comunitate.

O inițiativă 100% privată, Startarium este cea mai complexă platformă pentru antreprenori la început de drum, lansată în 2016 de Impact Hub Bucharest și ING. Startarium oferă acces gratuit, național, online, la toate resursele necesare pentru a lansa, a crește și a susține o afacere de succes: conținut educațional, mentorat de business, proiecte de incubare și accelerare, instrumente moderne de finanțare precum platforma proprie de crowdfunding și competiția de pitching Startarium PitchDay.

De la lansare în octombrie 2016, Startarium a adunat o comunitate de peste 48.000 de membri și 5.000 de idei de business, peste 100 de contributori, consultanți și mentori cu care antreprenorii pot lucra gratuit, a publicat peste 500 de materiale și a deschis accesul la finanțări ce depășesc 800.000 de euro.

Din 2020 comunitatea Startarium este susținută oficial și de Zitec, noul partener tehnologic al platformei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker