Politic

Cinci negri mititei la Secția Specială. Doi sunt buzoieni

Controversata Secție de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), pe care Partidul Social Democrat, formațiune care va intra la guvernare, nu vrea să o desființeze, ci să o eficientizeze, a cheltuit în cei trei ani de existență peste 24,58 de milioane de lei, scrie HotNews. Peste 19,2 milioane de lei au reprezentat salariile procurorilor, ofițerilor și personalului auxiliar, în timp ce aproape 3,4 milioane de lei au fost cheltuiți pe chirii pentru locuințele de serviciu și pentru diurne, conform datelor furnizate sursei citate de către Parchetul General. În tot acest timp, SIIJ a trimis în judecată doar cinci dosare.

Secția specială, înființată de guvernarea PSD în octombrie 2018, este din nou printre principalele teme de pe agenda publică pentru că PSD – care va intra la guvernare alături de PNL și UDMR – nu vrea să o desființeze. ,,Bine ar fi să facem SIIJ și mai funcțională”, spunea Marcel Ciolacu în 9 noiembrie, la finalul primei runde de negocieri cu PNL și UDMR pentru formarea noului guvern. Tot liderul PSD spunea că Mecanismul de Cooperare și Verificare trebuie închis, dar nu prin desființarea Secției speciale: ,,Cred că am fost foarte clar. În acea zonă (n.r., Justiție) trebuie intervenit și văzut ce trebuie făcut, astfel încât să închidem MCV-ul, dar nu prin desființarea SIIJ”. Negocierile PNL-PSD-UDMR pe capitolul Justiție nu sunt însă încheiate.

În ultimul raport MCV, emis de către Comisia Europeană în luna iunie a acestui an, se subliniază asumarea de principiu a Guvernului României, în ianuarie 2021, a unui memorandum în care își exprima angajamentul politic de a da curs tuturor recomandărilor MCV. Planurile prevăzute în memorandum includ și proiectul de lege de desființare a Secției pentru Investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și modificări ale legilor Justiției, ambele fiind direct legate de recomandările MCV.

Dincolo de MCV și de cerințele Comisiei Europene, rămâne activitatea SIIJ: ce a făcut în cei trei ani de la înființare și cât a cheltuit.

Cât a costat SIIJ în cei 3 ani de existență

De la înființare, în octombrie 2018, și până la finalul lunii octombrie a acestui an, Secția de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) a cheltuit peste 24,58 de milioane de lei, scrie HotNews citând datele furnizate de Parchetul General. Din acestă sumă, peste 19,2 milioane de lei au fost pentru salariile procurorilor, ofițerilor și personalului auxiliar.

Secția specială a plătit peste 1,5 milioane de lei chirii pentru locuințele de serviciu ale angajaților și peste 1,8 milioane de lei diurnă. În total, aproape 3,4 milioane de lei (3.397. 545 lei). O sumă importantă, 1.183.230, a fost cheltuită pentru chiria sediului SIIJ.

Indemnizația de hrană pentru procurori și personalul auxiliar juridic și co­nex este inclusă în venitul brut, iar capitolul ,,Drepturi nete” este format din trei călătorii/anual, o călătorie/an pentru concediul de odihnă și patru călătorii/lunare, la care se adaugă drepturile nete ale ofițerilor de poliție judiciară detașați la această secție: norma de hrană și norma de echipament.

Cinci rechizitorii în trei ani

La finalul lunii octombrie, stocul de dosare de la Secția specială ajunsese la 6.878, dintre care 1.935 au fost înregistrate în 2021. În cursul acestui an, procurorii din cadrul SIIJ au soluționat 908 dosare. Un singur dosar a fost trimis însă în judecată. Restul au fost clasate.

Bilanț SIIJ pe 2021: 908 dosare soluționate – 1 rechizitoriu și 907 cauze clasate.

Bilanț SIIJ pe 2020: 552 de dosare soluționate pe fond – doar două rechizitorii, prin care au fost trimiși în judecată trei inculpați – și 550 de cauze clasate. SIIJ a  adus printre argumente pentru slaba activitate personalul insuficient – doar 7 procurori, pe o schemă de 15 -, pandemia de COVID și atacurile din partea unor politicieni.

Bilanț SIIJ pe 2019: 417 dosare penale soluționate pe fond – doar două rechizitorii cu trei inculpați trimiși în judecată – și 415 cauze clasate. Unul dintre dosarele trimise în judecată i-a vizat pe foștii procurori Mircea Negulescu și Lucian Onea de la DNA Ploiești.

Cine sunt cei șase procurori de la Secția specială. Vor rămâne 5

Secția specială are un număr total de 31 de posturi, din care 15 de procuror. La acest moment, sunt ocupate șase posturi de procuror, a precizat Parchetul General. Din aceștia vor rămâne cinci, pentru că Adina Florea, care a condus secția, va pleca la Inspecția Judiciară, după ce a câștigat un concurs pentru un post de inspector. SIIJ este condusă acum de către buzoianul Marin Nicolae.

Cei șase procurori de la SIIJ sunt: Adina Florea, Mihaiela Iorga Moraru, Sorin Eugen Iasinovschi, Adina Petrescu, precum și buzoienii Marin Nicolae și Nicolae Adelin Mihăilă.

Veniturile declarate de procurorii SIIJ

Veniturile procurorilor SIIJ, conform ultimelor declarații de avere, completate în mai-iunie 2020 și publicate pe site-ul CSM în februarie 2021:

  • Adina Florea: Venit anual încasat: 220.748 de lei, sumă căreia i se adaugă 1.450 de lei din vouchere de vacanțe și 1.174 lei (de la Parchetul Tribunalului Constanța, unde a lucrat înaintea numirii la SIIJ).
  • Marin Nicolae: Venit anual încasat: 342.750 de lei, vouchere 1.450 lei, drepturi salariale obținute prin hotărâri judecătorești (de la Judecătoria Buzău) 174.166 de lei.
  • Mihaiela Iorga Moraru: Venit anual încasat 213.000 de lei (venituri aferente anului 2017) și circa 15.300 de lei din hotărâri judecătorești.
  • Sorin Eugen Iasinovschi: Venituri din salariu 212.528 de lei, din hotărâri judecătorești 60.677 de lei, diurnă 115.083 de lei, transport 19.214 lei, cazare și chirie 31.983 de lei.
  • Adina Petrescu: Venit anual încasat 217.761 de lei.
  • Nicolae Adelin Mihăi­lă: Venituri din salarii de la Parchetul Tribunalului Bu­zău 170.373 de lei, din salarii de la SIIJ 42.879 de lei.

Articole similare