Administrație

Cinci buzoieni recompensați pentru bunuri arheologice scoase la iveală

Alți cinci buzoieni vor fi recompensați de Consiliul Județean pentru bunurile arheologice descoperite întâmplător, potrivit unui document al instituției. Căutătorii de comori au găsit diverse obiecte aflate în diferite stadii de conservare, care au fost evaluate de către Muzeul Județean Buzău la valoarea totală de 23.080 lei și au fost predate, în condițiile legii, în patrimoniul instituției județene de cultură.

Cei cinci buzoieni care au descoperit obiectele au dreptul de a solicita, conform legii, o recompensă financiară reprezentând 30 la sută din valoarea bunurilor, calculată la momentul acordării recompensei, bani proveniți din bugetul Consiliului Județean. „Muzeul Județean Buzău a informat despre mai multe descoperiri arheologice pe teritoriul județului Buzău, de către mai multe persoane fizice (…) Este vorba despre diverse obiecte (monede, obiecte etc), aflate în diferite stadii de conservare. Obiectele arheologice descoperite au fost evaluate de către Muzeul Județean Buzău la valoarea totală de 23.080 lei, acestea fiind predate în condițiile legii, în patrimoniul instituției județene de cultură. Persoanele fizice care au descoperit acest tezaur au dreptul de a solicita, conform legii, o recompensă financiară reprezentând 30 la sută din valoarea bunurilor, calculată la momentul acordării recompensei. Recompensa se asigură din bugetul ordonatorului principal de credite în subordinea căruia se află instituția culturală care administrează aceste bunuri”, se precizează într-un document al Consiliului Județean.

Bunurile au fost descoperite pe raza localităților Săsenii pe Vale, Topliceni, Grebănu și Pârscov. Zonele Topliceni și Băbeni sunt cunoscute de specialiștii Muzeului Județean ca având potențial arheologic. De-a lungul timpului, aici au avut acolo cercetări cu diverse ocazii, inclusiv pentru întocmirea studiilor arheologice ca parte a documentației Planului Urbanistic General pentru comunele din zonă. În urmă cu doi ani, mai mulți tineri au dat peste câteva sute de monede mari, de proveniență otomană și poloneză, din argint, dar și monede mai mici, datate din secolele XVI-XVII.

Conform legii, persoanele fizice care descoperă întâmplător bunuri din categoria celor arheologice, epigrafice, numismatice, paleontologice sau geopolitice, descoperite în cadrul unor cercetări sistematice, sunt obligate să le predea în 72 de ore de la descoperire primarului unității administrativ-teritoriale în a cărui rază a fost făcută descoperirea. La rândul lui, primarul este obligat să înștiințeze serviciul public deconcentrat al Ministerului Culturii în 72 de ore și să le predea Direcției Județene pentru Cultură, într-un termen de cel mult zece zile. Aceasta din urmă va decide asupra cărei instituții se vor transmite în administrare bunurile descoperite.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker