miercuri, 02 decembrie 2020

Chilipirul care îți aduce mascații la poartă

• Un topograf din Poșta Câlnău a cumpărat echipamente furate din Franța de o bandă de hoți din Prahova

Creșterea cererii de lucrări de cadastru la nivelul comunelor în special, pentru intabularea imobilelor fără documente, a dus și la necesitatea utilizării de către topografi a unor echipamente performante pentru realizarea înregistrărilor.

Această situație a fost imediat speculată de unii cetățeni dornici de câștiguri facile, care au găsit să se ,,aprovi­zioneze” de peste hotare. Membrii unei astfel de grupări infracționale, urmărită de mai mult timp de autoritățile franceze, pe numele cărora erau emise mandate de extrădare, au fost reținuți joi de polițiștii din Prahova, în urma unor percheziții de amploare care au avut loc în mai multe județe, printre care și Buzău. De asemenea, polițiștii de investigații criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, coordonați de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești, au efectuat cercetări, în colaborare cu autoritățile judiciare din Franța, privind activitatea infracțională a mai multor persoane bănuite de tăinuire.

În acest dosar, joi dimineață au avut loc 17 percheziții domiciliare în județele Prahova, Ilfov,  Vrancea, Teleorman, Cluj, Bihor, Mehedinți, Dolj, în Sectorul 2 București și în Buzău pentru identificarea unor dispozitive de topometrie sustrase de la societăți de profil din Franța și despre care autoritățile judiciare aveau informații că au fost vândute ulterior către alte persoane din aceste județe, care desfășurau activități în domeniu.

În urma perchezițiilor, oamenii legii au ridicat 36 de echipamente de topometrie în valoare de aproximativ 60.000 euro, provenite din faptele comise pe teritoriul Franței. În județul Buzău, verificările au avut loc la o locație din comuna Poșta Câlnău, de unde s-a ridicat un astfel de dispozitiv. În funcție de rezultatul cercetărilor, urmează să se stabilească dacă vor fi luate măsurile legale în cazul persoanelor bănuite de tăinuire.

,,A fost constituită o echipă comună de anchetă, cu autoritățile judiciare din Franța, pentru documentarea activității infracționale a patru persoane care, în perioada septembrie 2018 – octombrie 2020, s-ar fi deplasat de mai multe ori pe teritoriul Franței și ar fi comis infracțiuni de furt în dauna unor societăți care desfășoară activități în domeniul topografiei/ geometriei solului. Ulterior, ar fi expediat bunurile prin colete în România și le-ar fi vândut către alte persoane care desfășurau activități în domeniu. Au fost identificate mai multe persoane fizice care au cumpărat bunuri de la persoanele bănuite, acestea fiind suspectate de comiterea infracțiunii de tăinuire. Prejudiciul cauzat este de aproximativ 1.250.000 de euro”, informează IJP Prahova.

14 persoane au fost vizate de perchezițiile desfășurate joi de polițiștii din Prahova, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române.

Patru persoane au fost reținute și prezentate instanței de judecată pentru punerea în executare a mandatelor europene de arestare. Este vorba des­pre doi bărbați care au fost arestați preventiv și urmează să fie extrădați în Franța. În cazul a două femei, Curtea de Apel Ploiești așteaptă de la Tribunalul Judiciar din Rennes documente privind descrierea infracțiunii de participare la o asociație de răufăcători în vederea pregătirii unei infracțiuni, așa cum este prevăzută fapta în legislația penală francează.

loading...
error: Content is protected !!