OpiniiSoroca

Cheia succesului sau insuccesului, de la Soroca până în Palestina, se află la viitorul președinte al SUA!?

Fără îndoială, multă lume este afectată astăzi de virusul politicii mari, dar nici nu vă imaginați până unde s-a ajuns cu această „boală” și care ar putea fi consecințele acestei „pandemii”. De exemplu, recent am fost oprit pe stradă de un bătrânel (pe care îl cunosc de zeci de ani), care preț de câteva minute bune mi-a explicat ceea ce se întâmplă real în lume (în opinia lui), cine se face vinovat de războaiele fratricide, cum trebuie să votăm la alegerile prezidențiale din toamnă și la referendum și cine ar putea pune capăt dezmățului care ne apropie tot mai mult de „sfârșitul lumii”.

Recunosc sincer că a fost mai mult un monolog, fiindcă orice tentativă de a mea de a mă da cu părerea era stopată din fașă – „taci și ascultă, pentru că eu știu ce spun”. Astfel, am aflat (iar unele lucruri chiar le-am știut) că de toate ce se întâmplă în lume, de la Soroca și până în Palestina, se fac vinovați globaliștii și președintele american Joe Biden (și eu, naivul, credeam că la noi capul tuturor relelor este Maia Sandu!), că scăparea moldovenilor este în aderarea la Uniunea Europeană și aderarea la NATO, că Putin este un criminal după care plânge judecata de la Haaga, că Zelensky este încăpăținat și nu dorește să se așeze la masa tratativelor, de parcă nu înțelege că orice război se termină doar atunci când părțile beligerante se așează față în față, că alegerile din SUA sunt cruciale pentru toată lumea, iar revenirea la putere a lui Donald Trump (argumentul lui forte fiind construcția drumului de la Sărățeni la Soroca, pe timpul când acesta era președinte, – o fi fost reparat acest drum pe timpul președinției lui sau nu, nici nu mai țin minte) ar putea însemna nu doar terminarea războiului din Ucraina, dar și bunăstarea fiecăruia dintre noi…

Și dacă în cele câteva minute nu am putut să-mi pun „ai mei trei bănuți”, am decis să meditez asupra celor afirmate de bătrânel și să-i răspund prin intermediul acestei Tablete, inclusiv pe motiv că unele afirmații de-ale lui sau se bat cap în cap, sau ar putea avea efect invers, în pofida argumentelor considerate fără tăgadă. Adică, să-mi exprim, bunăoară, acordul cu părerea lui despre Putin și dezacordul cu caracteristica dată președintelui ucrainean, fiindcă nu de încăpăținare este vorba, dar despre apărarea intereselor țării și poporului care l-a ales să apere teritoriile, dar nu să le lase pradă nesățioșilor. Și totuși, cel mai mult m-a intrigat părerea lui despre Donald Trump, or chiar am fost nevoit să mă documentez și să-mi dau seama de ce atâta lume își pune speranța în revenirea acestuia la putere (nu este un secret că mai mulți analiști de peste Ocean cred că actualul președinte american are mai multe șanse să piardă în fața Rusiei, decât să fie salvatorul Ucrainei și acel care a putut să-l învingă pe Putin), deși aparențele înșeală și ceea ce pare astăzi cu semnul plus mâine ar putea fi cu semnul minus (apropo, am citit că din punct de vedere economic SUA a realizat succese considerabile pe timpul primului mandat al lui Donald Trump, dar aceasta nu înseamnă că și din alte puncte de vedere acesta ar fi la fel de prolific).

Așadar, se consideră că Donald Trump ar avea un plan secret de a pune capăt războiului din Ucraina, care nu poate fi doar aplaudat de Kremlin, liderii Ungariei, Slovaciei și alte specimene certate cu bunul-simț. Ba mai mult, acesta se angajează să termine războiul într-o zi, și nu oricum, dar… pe motiv că mai mulți locuitori ai teritoriilor ocupate își doresc să facă parte din Rusia și făcând presiuni asupra Kievului să cedeze Crimeea și Donbasul. Și aici apare firească întrebare: dar cum rămâne cu regiunile Zaporojie și Herson, pe care Putin deja le-a inclus în constituție și în manualele de istorie? Va fi de acord Moscova cu „cedarea” acestor teritorii? Ca să nu mai zic că „salvatorul lumii”, Trump, este împotriva lărgirii NATO și a făcut deja presiuni asupra republicanilor din Congres pentru a se opune unui sprijin suplimentar al SUA pentru Ucraina. De altfel, lui Trump îi este în pălărie de securitatea europeană, ceea ce doresc rușii și de ceea ce ar putea pierde ucrainenii, pe dânsul îl interesează ordinea mondială și ca China să nu se apropie de Rusia..

În fine, până la dezlegarea acestui mister – cine va fi câștiga președinția SUA?, au rămas luni numărate și eu, și bătrânelul cu pricina suntem prea mici să influențăm cumva lucrurile. Vorba ceea, ce a fost – am văzut, ce va fi – vom vedea.

Text publicat în „Observatorul de Nord”

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker