Actualitate

Cercetătorul Oana Ristea, la Muzeul „Antipa”: ce rezultate a dat studiul de macro și microplastic de pe râul Buzău

Pe 22 martie, când la nivel mondial se sărbătorește Ziua Apei – acest element fără de care nu ar exista viață pe Pământ -, Oana Ristea, șefa Laboratorului de Calitate a Apelor de la Apele Romane Buzău-Ialomița a prezentat, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, rezultatele proiectului ProtectStreams4Sea. Studiul a fost realizat pe fracția de macroplastic, respectiv de microplastic, pe ape interioare (lac și râu), în zona-pilot acumularea Siriu și râul Buzău din dreptul localității Pătârlagele și respectiv Siriu.

Studiul de macroplastice, a spus cercetătorul buzoian, indică faptul că „90% din deșeurile colectate sunt reprezentate de plastic, din care 70% provin din degradarea obiectelor din plastic de unică folosință (tacămuri, veselă)”. Studiul realizat la Buzău este în premieră în România, pentru că este prima dată când se analizează microplasticul în probele de apă (din suspensii și sedimente). Din acest punct de vedere, a mai spus în cadrul evenimentului biologul Oana Ristea, în toate probele de sediment și apă „au fost identificate fragmente din plastic acestea fiind un semnal de alarmă”.

Prezentarea a avut loc în cadrul evenimentului denumit generic „AQUA VIVA” („Lasă APA să fie VIE!”)  și a fost organizat de Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa” în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti – Direcția de Mediu și Serviciul de Ecologie Urbană și Administrația Națională „Apele Române”.

La acest eveniment dedicat  Zilei Mondiale a Apei, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a fost prezentată  și „diodrama acvatică”, un peisaj care nu ar trebui să existe în realitate.

Prezent la acest eveniment, inginer Dorin Lucaci, director general Administrația Națională „Apele Române”, a vorbit la rândul său despre impactul pe care îl au schimbările climatice asupra resurselor de apă:   „Schimbările climatice au impact asupra resurselor de apă, în special din punct de vedere cantitativ. Pe termen lung, pot apărea modificări și în compoziția, abundența și distribuția speciilor acvatice, fiind posibilă dezvoltarea unor specii invazive (…) Persistența deșeurilor de plastic pe maluri și în cursurile de apă poate produce pe termen lung modificări ale calității apelor, macroplasticile descompunându-se în microplastice cu impact asupra folosințelor și ecosistemelor acvatice”.

De asemenea, dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, a explicat că diorama a fost realizată cu intenția ca reacția celor care o văd să fie una imediată: „Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, ediția 2023, Muzeul Antipa a ales să arate publicului efectele teribile pe care poluarea cu plastic o are asupra mărilor și oceanelor lumii. Diorama acvatică ar trebui să determine în mintea și sufletul vizitatorilor singura reacție firească pe care credem că o putem avea: trebuie să schimbăm ACUM comportamentul nostru față de natură, iar schimbarea începe cu fiecare dintre noi”.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker