Actualitate

Cercetarea buzoiană din nou la înălțime.  Premiu al Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” pentru  „Tratatul de legumicultură specială”

Încă o recunoaștere științifică a cercetării care se face la Buzău în domeniul legumiculturii. Ea vine de această dată din partea Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești”.

Echipa de cercetători din cadrul Stațiunii Legumicole Buzău coordonată de dr. ing. Costel Vînătoru, cercetător științific gradul I și membru corespondent al A.S.A.S București care a reușit elaborarea lucrării Tratatul de legumicultură special a fost premiată cu Premiul Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești”. Concret,  pe lista Premiile Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” pentru publicaţii apărute în anul 2019, la secțiunea Legumicultură, a fost selectat și premiat „Tratatul de legumicultură specială” al dr. ing. Costel Vînătoru, cercetător științific gradul I și membru corespondent al A.S.A.S București, scris în colaborare cu drd. Bianca Mușat și drd. Camelia Bratu. Este un premiu valoros și special, totodată, deoarece se acordă o singură dată în viață, după o procedură strictă și o evaluare pe măsură a conținutului științific.

Date fiind măsurile de prevenție generate de pandemia SARS-CoV-2, ceremonia de decernare a premiilor a avut loc într-o agora on-line, iar Diploma a fost trimisă prin poștă.

Ce este acest ”Tratat de legumicultură specială”

”Tratat de legumicultură specială” este o lucrare monumentală organizată pe 13 capitole astfel: plante legumicole rădăcinoase, bulboase, vărzoase, pentru păstăi, boabe și capsule, bostănoase, tuberculi, solano-fructoase, verdețuri, aromatice și condimentare, perene, ciuperci, flori comestibile, precum și un ultim capitol dedicat principalilor agenți patogeni și dăunători, dar și carențelor și exceselor nutritive mai des întâlnite.

Cartea se încheie cu o anexă care cuprinde date de interes în ceea ce privește semințele și o bibliografie selectivă cu 153 de titluri și 31 de adrese web.

Valoarea științifică a cărții este remarcabilă prin modul în care tratează fiecare specie în parte. Autorii urmează un tipar care include originea și răspândirea geografică, proprietățile alimentare și medicinale, diferite alte utilizări mai cunoscute cum ar fi cele cosmetice, particularitățile botanice și bineînțeles tehnologia de cultură – de primăvară, de vară-toamnă, de toamnă, asociată, succesivă, în solar și în seră, etc. Acolo unde este cazul, se fac referiri și la dăunătorii care produc pagube economice semnificative plantelor de cultură. Foarte interesant, autorii de câte ori au prilejul, aduc și o serie de informații istorice cu referire la dezvoltarea culturilor respective de legume în țara noastră, aportul specialiștilor români.

Bogăția cărții este dată și de numărul imens de imagini color. Sunt nu mai puțin de 1.682 de fotografii, cele mai multe originale. La acestea se adaugă și cele 110 scheme de plantare în funcție de specie și tipul de cultură.

Autorii reușesc să aducă cititorilor informații ”la zi” din acest domeniu pe cât de vast pe atât de important.

Cartea este o disertație de excepție, în susținerea legumiculturii ca obiectiv strategic național. O multitudine de elemente care descriu speciile în discuție, sunt preluate în principal din cercetările personale ale autorilor, dar și din literatura de specialitate. Acest lucru dă tratatului un puternic caracter de originalitate, fiind în același timp și o contribuție teoretică și practică nu numai la dezvoltarea legumiculturii dar și la promovarea acesteia în cadrul horticulturii și agriculturii din România și de ce nu din lume. O traducere a cărții într-o limbă de circulație ar fi binemeritată.

Tratatul este scris cursiv, într-un limbaj accesibil, ușor de înțeles atât de legumicultori dar și de elevii de școală tehnică, studenți și cadre didactice ale facultății de Horticultură.”, spune CS I, dr. hort. Victor Ioan Lăcătuș, Membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Președinte Hortintegra. Director tehnic Cooperativa Agricolă ”Legume de Vidra”

Costel Vânătoru este profesor, doctor în horticultură, cercetător științific de gradul întâi și conduce Laboratorul de Genetică și Ameliorare al Stațiunii de Cercetare –Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău. De asemenea, este și director al Băncii de Gene recent înființată la Buzău, Bancă ce odată ce va deveni funcțională va avea ca obiectiv protejarea a aproximativ 10.000 de soiuri de legume, plante aromatice, plante medicinale, unele pe cale de dispariție.

Dr. ing. Costel Vînătoru a brevetat invenții, și a reușit  să  omologheze produse și  produse purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, aducând mult prestigiu  județului Buzău. În 2017 a primit Premiul GALA Pria pentru Agricultură, pentru activitatea în domeniul cercetării românești și premiul Academiei Agricole și Silvice „Ioan Maier” pentru lucrarea „Legumicultura”, astfel fiind recunoscut la nivel național.

 

Articole similare