Sănătate

Centrul de Transfuzii Buzău intensifică activitatea de colectare de sânge

Centrul de Transfuzii Buzău intensifică în această perioadă activitatea de colectare de sânge. Din experiența anilor trecuți, se știe că în perioada de vară, lumea pleacă în concedii, fiind vorba aici atât de donator, dar și de personalul ce deservește Centrul de Transfuzii, astfel încât donarea se va derula mult mai dificil și nu vor mai putea fi organizate prea multe caravane în perioada estivală.

,,Anul acesta o să intensificăm campaniile, pentru ca îmi este teamă de lunile de vară, atunci când lumea pleacă în concediu și personalul nostru va fi în concediu și va fi greu să ne deplasăm și vom încerca să facem multe campanii mobile. Vom organiza caravane aproape în fiecare săptămână. Săptămâna aceasta am avut trei”  a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, directorul Centrului de Transfuzii Buzău, biolog Adriana Crăciun.

Astfel, după ce săptămâna trecută militarii și polițiștii s-au prezentat la Centrul de Transfuzii răspunzând astfel solicitărilor venite de la această instituție, săptămâna aceasta a avut deja loc o colectă de sânge la care au participat salariații de la Direcția Apelor Buzău.

De câți donatori ar avea nevoie Centrul de Transfuzii

,,Dacă până în 2014 numărul donatorilor la Centru era în medie de 80, a scăzut cam la 60 de donatori până acum vreo trei ani, din 2016 numărul a scăzut la jumătate, iar în 2018 media a fost de 30 de donatori pe zi”, spune directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

Prin urmare, dacă nu ar exista aceste caravane, nu s-ar colecta nici pe departe cantitatea de sânge cerută zilnic de unitățile medicale din Buzău și din Capitală. Și aici nu e vorba de rea-voință  din partea potențialilor donator, ci mai mult de neștiință. Neștiință în ceea ce presupune actul donării, dacă îndeplinesc sau nu condițiile de donare, beneficiile actului de donare și nu în ultimul rând efectele actului de donare în plan uman, social și economic. De bună seamă, donatorii din Râmnicu Sărat, în urma campaniilor nenumărate organizate la spitalul municipal, cu concursul conducerii acestei unități medicale, au înțeles că este un act medical ce se face în siguranță și că pe lângă faptul că se salvează vieți există și beneficii în ceea ce privește sănătatea donatorului. Așa se face că, la această oră, în acest bazin al județului există donatori care se interesează din proprie inițiativă când se va organiza caravana de donare a Centrului de Transfuzii Buzău.

Săptămâna aceasta, Centrul de Transfuzii Buzău va organiza două campanii. ,,În spitalul de la Smeeni ne așteaptă, ca de fiecare dată, doamna manager Dobrescu, iar la sfârșitul lunii vom avea campania de la Râmnicu Sărat, pe 29 și 30 martie. Deja am primit semnale de la donatorii din Râmnic că ne așteaptă. Acolo donatorii s-au fidelizat și mergem cu mare încredere și cu mare drag”, spune directorul Centrului de Transfuzii Buzău, biolog Adriana Crăciun.

Centrul de Transfuzii Buzău a reușit, anul trecut, să realizeze o apropiere de tinerii buzoieni și au realizat împreună o campanie pro-donare de sânge. Din fericire, acest experiment a fost reușit pentru că, deși adolescenții implicați în campanile nu aveau vârsta necesară pentru a dona sânge, ei au mobilizat la donare o mulțime de adulți, cunoștințe, rude, prieteni. Având un efect pozitiv, această inițiativă se va concretiza și anul acesta într-o altă campanile susținută de tinerii buzoieni.

,,În luna aprilie vom încerca să mai facem campanii cu tinerii. Ei vor face o campaniile înafara Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, care este în fiecare an marcată pe data de 14 iunie”, mai spune Adriana Crăciun. De asemenea, vor fi continuate caravanele de donare de sânge în și societățile comerciale buzoiene, în special în cele care au făcut o tradiție din a sprijini demersurile acestei instituții ce militează pentru donare și deci pentru viață. De asemenea, în urma protocolului semnat anul trecut cu Consiliului Județean Buzău și sprijinului acordat de conducerea acestei instituții,  Centrul de Transfuzii Buzău va continua programul caravanelor de donare de sânge în mediul rural. ,,O să mai discutăm și cu conducerea Consiliului Județean, astfel încât să încercăm să mai ajungem pe la primăriile din comunele mai mari, să mobilizăm populația și din zona rurală”, a detaliat directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

De ce se organizează atât de des campanile de donare de sânge

Puțini știu că sângele donat are o perioadă de valabi­litate de 42 de zile. Odată recoltat, sângele trebuie folosit în această perioadă. În plus și cererea este mare; în special ea vine de la spitalele din Capitală, acolo unde ajung și foarte mulți buzoieni cu afecțiuni grave.

,,Unele produse sunt extreme de perisabile. De exemplu, trombocitele nu au perioadă de valabilitate decât cinci zile. Așa că dacă recoltăm luni, vineri deja au expirat și nu se pot da pentru transfuzie. Așa că oamenii trebuie să înțeleagă că dacă am avut 100 de donator o să avem sânge până la sfârșitul anului. Și nici nu putem aștepta până în ultima zi ca să îl dăm către transfuzie. De aceea, noi trebuie să reîmprospătăm stocul în fiecare săptămână. De aceea este această zbatere din partea noastră. Pentru că, pe măsură ce îl facem, stocul este livrat către spitale și noi trebuie să punem sângele la loc pentru următoarea perioadă. Astfel tot timpul trebuie să avem niște stocuri care să ne ofere garanția că putem ajuta pacienții din Buzău, din București”, precizează directorul Centrului de Transfuzii, Adriana Crăciun.

Stocurile săptămânale sunt ținute în bănci de sânge, congelatoare de sânge, la  Centrul de Transfuzii. ,,Sunt echipamente profesionale pentru conservarea sângelui și serviciu de distribuție care asigură distribuția lui către spitale în funcție de comenzile acestora” a mai precizat directorul Centrului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker