Cultură

Celebrități medicale buzoiene / Doctor Eugen Banu, creatorul Școlii de infirmiere la Buzău

Anghel C. TUDOR

Dr. Eugen Banu este cel care-l urmează pe dr. Mișea Filip, în mod cronologic, dar și în fapte.

S-a născut în orașul Bârlad (jud Vaslui) la 27 mai 1908. Școala primară, cât și liceul (curs inferior și supe­rior) le urmează în orașul natal. Între anii 1927 și 1933 este student al Facultății de medicină din București. În anul 1934 obține titlul de doctor în me­dicină. În anii 1929-1930 este preparator-suplinitor al Institutului de Histologie, iar din februarie 1931 devine  bugetar al acestuia.

În acest timp, ca preparator, atât suplinitor cât și ca bugetar, a ținut destule lucrări practice cu studenții din anii I și II, sub direcția doctorilor Șt. Besnea și Ion T. Niculescu. În acest timp, el a lucrat ca preparator onorific și în domeniul anatomiei patologice a bolilor infecțioase.

Premiat de Academia Română

A fost extern prin concurs al Eforiei Spitalelor civile în perioada 1 aprilie 1932-1 aprilie 1934, timp în care a funcționat și în Serviciul Chirurgical al Spitalului Colentina, în Serviciul de Neurologie, și Serviciul Dermato-Venerice, precum și în Clinica Infantilă. Între 1 aprilie 1934 și 1 aprilie 1937 funcționează ca intern, tot prin concurs, al Eforiei Spitalelor Civile în serviciul de Boli Infecto-Contagioase și apoi în Clinica de Neurologie.

După 1 aprilie 1937, îl găsim ca medic preparator al Serviciului de Boli Infecto-Contagioase, iar din anul 1938 devine medic primar prin concurs, la Ministerul Sănătății, specialitate „Boli Infecto-Contagioase”.

A fost membru al diferitelor societăți medicale din București. A ținut multe conferințe, multe comunicări la unele societăți, ca Societatea medicală a Spitalelor, Societatea de Endocrinologie, Societatea de Neurologie. A primit înalte distincții, ca premiul  „Oroveanu” (din partea Academiei Române) pentru lucrarea „Histo-Psihologie-Desneuro-Infectiont Primitives – Humains”, în colaborare.

A fost decorat cu ordinele „Coroana României”, „Steaua României”. A elaborat și pu­blicat o sumedenie din lucrările specialității domniei sale.

Diplome și repartiții pentru absolventele din Buzău  

În anul 1944, avea să înființeze în orașul Buzău o Școală de surori-infirmiere, cu începerea cursurilor în luna septembrie a aceluiași an. Școala a supraviețuit însă doar câțiva ani. Ea urma să fie aprobată și bugetată de ­Mi­nisterul Sănătății. Concu­rentelor li se impuneau condiții minime: de absolvire a patru – șapte clase elementare, naționalitate română, să fie perfect sănătoase și vârstă de 18-30 ani. La absolvirea cursurilor, primeau diplome și repartiții.

La 1 octombrie 1949, se deschid cursurile Școlii ­Sa­nitare Profesionale de Stat și apoi și Tehnico-Sanitare, cu durata de 2-3 ani sub conducerea pentru început a dr. Țincă Iosif. Școala a funcționat multă vreme (ea funcționează de fapt și astăzi în cartierul Micro XIV Buzău), doar cu învățământ tehnic.

Dr. Eugen Banu a locuit în municipiul Buzău, pe strada Democrației, nr 47, iar după pensionare s-a mutat cu familia la București.

Ca urmaș al doctorului Banu Eugen, ne este cunoscut unicul său fiu, celebrul George Banu, cel mai reputat critic de teatru al ultimei jumătăți de secol, născut la 22 iunie 1943, care absolvit Liceul „B.P. Hașdeu” Buzău, Școala Normală, apoi Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, devenind critic la revistele „Contemporanul”, „Teatrul”, „România Literară”. George Banu a devenit mai târziu doctor în Estetică al Universității București și profesor la Sorbona – Paris. Este stabilit la Paris și a fost prezent la Buzău în 2014, când și-a ridicat titul de cetățean de onoare al municipiului.

Doctorii Mișea Filip și Eugen Banu, sunt cu adevărat promotorii de seamă în emblematica medicinei buzoiene. Ei merită toată lauda și aprecierea tuturor, ca stimă și respect pentru tot ceea ce au înfăptuit pe parcursul vieții.

Anghel C. TUDOR este asistent medical urolog pensionar

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker