Economic

Cele mai îndrăgite flori pentru grădină

Dacă vrei să oferi personalitate, culoare și un parfum plăcut unei grădini, înseamnă că trebuie să adaugi plante cu flori. Acestea nu doar că pot oferi un spectacol vizual și olfactiv, dar sunt benefice și pentru natură, ajutând la producerea de oxigen sau contribuind la activitatea de zi cu zi a albinelor.

Dacă aveai în minte să te ocupi de amenajarea curții tale și nu știai de unde să începi, iată o liste cu câteva dintre cele mai îndrăgite flori pe care le poți planta.

Hydrangea

Hortensiile sunt unele dintre cele mai spectaculoase flori pe care le poți introduce în grădina ta. Popularitatea lor imensă este dată în special de nuanțele variate de albastru și roz, care se schimbă în funcție de pH-ul solului, dar și de volumul pe care acestea îl au, fiind grupate în buchețele, îngrădite frumos de frunzele de un verde intens.

Aceste plante cresc sub formă de tufe, care cresc destul de rapid, ajungând la maturitate după trei sau patru ani. Nu sunt pretențioase, dar preferă un sol acid, bine drenat, expunere parțială la soare și udare moderată. Le poți achiziționa la ghiveci, ca mai apoi să le transferi în solul de afară.

Petunii

Petunia face parte din familia Solanaceae și este ușor de recunoscut datorită aspectului de trompetă. Florile sunt catifelate, în nuanțe de roșu, roz, alb, galben sau violet sau în combinații de culori. Acestea pot crește destul de mult și chiar haotic, dar, dacă primesc o îngrijire adecvată, se pot transforma în adevărate tablouri ale naturii.

Tolerează cu brio umiditatea crescută, cât și căldura toridă din timpul verii. Emană un parfum dulce, plăcut, care atrage cu succes albinele pentru polenizare. Le poți crește direct în grădină, în jardiniere sau chiar în ghivece suspendate. Planta are nevoie de aproximativ 12 săptămâni pentru a produce flori, din momentul însămânțării.

Lavanda

O plantă benefică și ușor de crescut în grădină este lavanda. O recunoști imediat după florile mărunte, de culoare mov și după parfumul inconfundabil. Se recomandă plantarea acesteia în lunile de primăvară, fiind extrem de tolerantă cu lumina puternică a soarelui și căldura excesivă.

Lavanda este verde pe tot parcursul anului, chiar și în timpul iernilor mai puțin friguroase, putând înflori în mai multe luni. Necesită tăiere periodică, deoarece crește în dimensiune în mod rapid. Florile atrag albinele și alte insecte care polenizează, dar resping țânțarii, ceea ce le face ideale pe timp de vară.

Poți strânge și usca florile de lavandă, pentru a le ambala în săculeți din pânză. Aceștia pot fi așezați mai apoi în șifonier, pentru a ține la distanță moliile și a oferi hainelor un parfum plăcut.

Hibiscus

Dacă îți plac plantele de tip tufă, trebuie să iei în considerare și hibiscus. Acesta produce flori mari, de diferite culori, precum alb, roșu, roz, galben sau violet. Dacă vrei să îl plantezi afară vei avea nevoie de un sol umed, dar bine drenat și lumină din belșug.

Hibiscusul înflorește pe parcursul verii, ca pe timpul iernii să își piardă frunzele. Acela este momentul prielnic pentru a-i elimina crengile, acțiune care favorizează creșterea sa armonioasă în următoarea primăvară.

Panseluțe

Panseluțele se numără printre cele mai răspândite flori în grădini. Aspectul lor viu colorat și desenul din interiorul florii, care se aseamănă adeseori cu un chip, le face extrem de plăcute vizual. Acestea înfloresc la începutul primăverii, dar și la începutul toamnei, rezistând uneori chiar și pe timpul iernii.

Poți planta în grădină semințe de panseluțe sau le poți achiziționa deja crescute, din sere sau florării. Sunt iubitoare de lumină directă de la soare, dar numai în prima parte a zilei. Solul trebuie să fie udat, dar nu în exces, ba chiar se recomandă uscarea lui din când în când, pentru a face florile mai rezistente pe timp de iarnă.

Trandafiri

Probabil cei mai cunoscuți, dar și cei mai îndrăgiți, trandafirii decorează grădinile încă din primăvară și uneori, chiar și până în iarnă. Sunt plante cu flori bogate, care rezistă cu brio la căldura puternică din timpul verii. Necesită tăiere și curățare periodică, pentru a păstra un aspect plăcut.

Poți opta pentru trandafiri tip tufă, sub formă de pom sau chiar trandafiri cățărători, dacă spațiul îți permite. Butașii se plantează în special toamna, având nevoie de o protecție pe timpul iernii. Alege un loc însorit și asigură-te că oferi plantei suficient spațiu, pentru a crește în voie.

Trandafirii produc flori impresionante, parfumate sau nu, gama de culori fiind foarte bogată, cu nuanțe de galben, oranj, fucsia, roșu, violet sau alb.

Florile de grădină cuceresc orice privitor cu aspectul lor, culori și miresme. Totuși, nu te teme să aduci câteva dintre ele în casă sau să le tai pentru a crea aranjamente florale. De exemplu, poți oferi cuiva drag trandafiri crescuți chiar în grădina ta sau un buchet de hydrangea în nuanțe variate.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker