Actualitate

Cel mai vechi dosar de corupție de la Tribunalul Buzău a împlinit șapte ani și 100 de termene

Un dosar direcționat în urmă cu șapte ani de Curtea de Apel Ploiești este cel mai vechi dosar de corupție aflat pe rolul Tribunalului Buzău și cea mai veche cauză aflată pe rolul Secției Penale a instanței. Este vorba despre Dosarul ,,Oniga”, așa cum este cunoscut opiniei publice, care din 2014 a fost strămutat la Tribunalul Buzău după ce inculpatul principal, fosta șefă a Comisiei pentru evaluarea persoanelor cu handicap din Prahova, a invocat mediatizarea excesivă a cazului. Însă din ianuarie 2014 până astăzi s-au scurs 100 de termene de judecată și nicio sentință.

În luna noiembrie a ­anului trecut, instanța a admis cererea formulată de Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Ploiești, și a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor reținute în sarcina celor 13 inculpați. Ca urmare, o lună mai târziu s-a dispus și ­refa­cerea raportului de expertiză, care este așteptat deja de trei luni.

Prejudiciul în acest dosar este de peste două milioane de lei. Dosarul în care Oniga a fost trimisă în judecată se află pe rolul instanței din anul 2013, mai întâi la Tribunalul Prahova și ulterior, după ce s-a admis cererea de strămutare a cauzei, la Tribunalul din Buzău. Până în prezent, dosarul a avut aproximativ 100 de termene de judecată și este printre cele mai vechi cauze de corupție aflate pe masa judecătorilor din România. În afară de Viorica Oniga au fost deferite justiției în același dosar alte 12 persoane, foști angajați ai Direcției ­Ge­nerale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Prahova, ­me­di­ci, psihologi sau persoane civile. Procurorii DNA acuză că, în perioada 2008-2013, fosta șefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap dezvoltase o adevărată rețea prin intermediul căreia zeci de prahoveni sănătoși au reușit să obțină certificate în baza cărora primeau în mod ilegal de la stat ­inde­mni­zații lunare, încasând necuvenit sume cuprinse între 10.796 lei și 49.529 lei. Evident, aceste documente erau obținute contra unor sume de bani care ajungeau în final la Viorica Oniga, mai spun procurorii. La momentul trimiterii în judecată, a fost calculat un prejudiciu de aproximativ 2,5 milioane de lei. De la debutul acestei anchete au mai fost deschise alte dosare penale în care ­be­neficiarii acestor indemnizații obținute fără drept au fost și ei deferiți justiției. O parte dintre aceștia au făcut acorduri de recunoaștere a faptelor și au plătit banii încasați ilegal. Alte dosare se află încă în judecată pe rolul instanțelor penale din Prahova. Viorica Oniga a fost arestată preventiv la soli­citarea procurorilor DNA în mai 2013. În prezent, fosta șefă a Comisiei pentru evaluarea persoanelor cu handicap din Prahova este judecată în libertate.

În 2020 s-au împlinit deja șapte ani de la debutul unuia dintre cele mai lungi procese penale din România, aflat acum tot la instanța de fond. Potrivit legislației în vigoare, termenul de prescripție a răspunderii penale s-ar fi împlinit deja, având în vedere că infracțiunile de care a fost acuzată Oniga la trimiterea în judecată pot avea maximum de pedeapsă cu închisoarea mai mic de zece ani și, prin urmare, prescripția poate interveni la opt ani de la săvârșirea faptei sau faptelor de care au fost acuzați inculpații din dosar.

Așadar, unul dintre cele mai lungi procese penale din România, aflat din ­ia­nuarie 2014 pe masa judecă­torilor Secției Penale a Tribunalului Buzău, s-ar putea încheia înainte de o decizie a instanței de fond. Potri­vit experților în drept penal, există posibi­litatea ca, indiferent dacă a operat prescripția răspunderii penale, suspectul sau inculpatul să solicite, în virtutea legii procesuale, continuarea procesului penal pentru a dovedi netemeinicia acuza­țiilor aduse și pentru a obține achitarea. Chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla, efectele prescripției răspunderii penale rămân valabile, iar magistrații pronunță în­cetarea procesului penal.

 

Un proces–fluviu, cu sute de martori și 100

de termene de judecată

În dosarul penal înaintat spre judecare în septembrie 2013, inițial, Tribunalului Prahova, procu­rorii DNA Ploiești precizau, printre multe altele, că ,,inculpata Oniga Viorica – președintele Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap – și Borcan Ioana – membră a comisiei respective, în schimbul unor sume de bani sau foloase materiale, au stabilit încadrarea în grad de handicap a solicitanților și eliberarea certificatelor de încadrare în grad de handicap, deși aceștia nu sufereau de afecțiunile care să le confere acest drept. Pe parcursul urmăririi penale, marea majoritate a persoanelor cercetate a recunoscut faptele săvârșite”.

În luna decembrie 2013, însă, la solicitarea Vioricăi Oniga, care a invocat mediatizarea excesivă a cazului, magistrații Curții de Apel Ploiești au dispus strămutarea judecării cau­zei aflată pe rolul Tribunalului Prahova la Tribunalul Buzău, unde a și rămas din ianuarie 2014  până în prezent.

În acest dosar, Viorica Oniga este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată, complicitate la înșelăciune, fals intelectual, toate în formă continuată. În rechi­zitoriu, procurorii au reținut că, în perioada 2006-2012, în schimbul unor sume de bani și în baza unor acte ­me­dicale falsificate, mai multe persoane au obținut fără drept încadrarea în grad de handicap și eliberarea certificatelor care atestă acest fapt de către membrii Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova. DNA preciza, într-un comunicat, că, urmare a folosirii acestor certificate, persoanele beneficiare au încasat în mod injust, de la bugetul public, suma de peste trei milioane de lei, cu titlu de indemnizații de handicap, bugete complementare, indemnizații de însoțitor și alte facilități prevăzute de lege pentru această categorie de persoane.

Nici mai mult, nici mai puțin de 245 de martori – medici specialiști, medici primari, medici de familie, dar și persoane care au beneficiat de certificatele de handicap – au fost pe lista persoanelor programate pentru audiere în procesul lotului Oniga, dosar în care 13 inculpați au fost trimiși în judecată de procurori în anul 2013.

Un comentariu

  1. judecatori incompetenti , multi implicati in aceasta cauza sunt tineri pensionari cu zeci de mii euro pensii speciale , si strabat lumea lumea in lung si ” n lat .prin cele mai frumoase si interesante meleaguri , oare din ce bani isi permit acesti talhari , corupti asemenea …..farfite ?

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker