CulturăSoroca

Cea mai recentă carte a preotului Milea, lansată în cetatea Sorocii

„Prescura” este cea mai recentă carte care a văzut lumina tiparului semnată Sava Bogasiu, pseudonimul literar al preotului Mihail Milea. Ea a fost lansată în cetatea Sorocii, la Bibliotecă, evenimentul fiind moderat de Ana Bejan, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fost prefect al municipiului Soroca, profesor de limba română și cetățean de onoare al Buzăului. Evenimentul lansării acestei cărți a fost o zi de sărbătoare pentru soroceni, ca o zi de duminică, cum a spus profesoara Ana Bejan.

„Dumnezeu a hotărât să mai avem o zi de suflet, să mai avem o zi de duminică, să vină la noi pr. prof. dr. Mihail Milea, prietenul nostru, care are cetățenia noastră, a Sorocii, și în plus de aceasta este «de-al casei»; de mulți ani este duhovnicul nostru, aproape al tuturor, pentru că au venit oamenii apropiați ai părintelui Milea, ca să-l salutăm în primul rând și, în al doilea rând, să lansăm a 43-a carte a scriitorului Sava Bogasiu, alias pr. prof. dr. Mihail Milea”, a spus Ana Bejan, care i-a urat bun venit preotului Mihail Milea, dar și buzoienilor care l-au însoțit și care au ținut să fie prezenți la acest eveniment literar, preotul Gabriel Macovei și fostul procuror Nicolae Marin.

La această lansare de carte a preotului Milea, alături de Ana Bejan, care îl cunoaște de 30 de ani și căruia îi este duhovnic, s-au aflat personalități ale cetății, precum primarul municipiului Soroca, Lilia Pilipețchi, secretarul Consiliului Raional, vicepreședintele Consiliului Raional Iuliu Tănase și mulți alții.

Primul cuvânt despre carte l-a avut Ana Bejan, care vorbit mai întâi despre „Pelerinul”, un alt volum al scriitorului Sava Bogasiu, deoarece în acesta se află esența căutărilor de-o viață ale autorului. „Un roman deosebit de interesant îl găsiți aici la bibliotecă; este «Pelerinul» de Sava Bogasiu, care a fost scris timp de 40 de zile, în timpul pelerinajului pe care l-a făcut la moaștele Sfântului Sava. A lucrat foarte mult să descopere moaștele Sfântului Sava. În acest roman, «Pelerinul», veți găsi niște informații extraordinare, pentru că ocrotitorul și sfântul căruia se roagă zi și noapte părintele Milea este Sfântul Sava. Sfântul Sava de la Buzău este prezent în sufletul părintelui Milea, în Biserica-Catedrală construită la Buzău cu mare dăruire, în Munții Bisoca, la Bisericuța copiilor «Sf. Sava», unde se roagă și pentru copii din Basarabia”, a spus Ana Bejan.

Ana Bejan

În ceea ce privește cea mai recentă carte a părintelui Mihail Milea, Ana Bejan spune că a fost impresionată de abilitatea cu care Sava Bogasiu reușește să împletească destinul personajului principal – eroina acestei cărți este în vârstă de 93 de ani și se cheamă Cornelia Magdalena Pătruța -, cu modul de viețuire pe care îl are de fapt fiecare creștin, cu credința noastră și cu regulile de trai. „Lucrarea este despre existența noastră, despre viața noastră, despre modul în care trebuie să ne trăim viața; este o carte de învățătură, mai ales pentru tineri; este o carte interesantă de învățătură. Prin morala creștină promovează valori general umane: dragostea dintre oameni, familia, toate etapele vieții pe care le trăiește omul, nașterea omului cu binecuvântare, botezul”, a spus Ana Bejan. Ea mărturisește că lecturarea acestei cărți a determinat-o să aibă un rechizitoriu de conștiință: „M-am gândit eu aici asta nu am făcut și e târziu de acum și ne-ați dat o lecție de învățătură”.

Fiecare dintre cei care au luat cuvântul au mărturisit că s-au regăsit cumva între filele acelei cărți: „Capitolul despre a fi mamă m-a impresionat” sau „m-a captivat capitolul despre bucuria de a fi bunică”. De asemenea, aceștia au spus că au citit cartea cu creionul în mână și au fost impresionați de simplitatea frazelor și în același timp de profunzimea mesajului lor concluzionând că „numai un om care scrie cu sufletul scrie atât de simplu și ușor de citit”, cum a spus profesoara Olga Gherghelejiu.

Din partea Bibliotecii „Basarabia” și din partea Fundației „Grigore Vieru”, Ana Bejan a transmis, cu această ocazie, preotului Mihail Milea, cu dragoste, deschidere și respect, un act de recunoștință pentru promovarea creației poetului Grigore Vieru, care spunea „scriu pentru că vreau să-l văd pe Dumnezeu de aproape” și care, spune Ana Bejan, „și-a asumat destinul Basarabiei, iar noi, ne asumăm lacrima poeziei lui”.

Casetă : „Vin cu mare bucurie de fiecare dată la dumneavoastră și de la dumneavoastră am învățat să scriu, să vorbesc, dumneavoastră m-ați inspirat”, a spus Mihail Milea, care a amintit că unele din rețetele din carte aparțin gazdelor sale, familiei Cobăsneanu, la care a fost în ospeție în luna ianuarie a acestui an. „Am început cartea de ziua Măriei Sale Mihai Eminescu și când se apropia ziua Măriei Sale Grigore Vieru, prescura era deja coaptă și bună de pus la inimă”, a povestit preotul Mihail Milea despre timpul în care a fost realizată această carte, care a fost inspirată de cuvântul „prescură”. „Nu se poate face liturghie fără prescură. De la acest cuvânt, cu ajutorul lui Dumnezeu, am putut face o carte”, a spus preotul Mihail Milea.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker