Actualitate

Ce vrăji face violatorul din Crâng ca să scape mai repede din pușcărie

Iulian Fentzel, cel mai cunoscut violator în serie din România, încearcă o nouă metodă prin care să-și scurteze pedeapsa de aproape 18 ani de detenție. Specializat în materie de drept, Iulian Fentzel încearcă să obțină rejudecarea dosarului în care a fost condamnat pentru ultimele două violuri, comise în aceeași zi, după eliberarea în baza recursului compensatoriu.

Poreclit „Frențer”, violatorul în serie este și un bun cunoscător al Codului penal și al Codului de procedură penală, pe care le-a învățat în lungii ani petrecuți în detenție. Iulian Fentzel s-a pus la punct cu toate procedurile și regulamentele, astfel că a învățat să se apere singur în instanță. În plus, pentru că familia l-ar fi abandonat, Fentzel a avut nevoie de sprijin în pușcărie și a început să redacteze diverse cereri și reclamații pentru alți condamnați, atât adresate către conducerile penitenciarelor, cât și pentru instanțe.

El a deschis, în nume personal, nenumărate procese și chiar a reușit să aducă în fața instanței mai mulți jandarmi care l-ar fi torturat, atât pe el cât și pe alți deținuți, după ce, în 2016, ar fi condus o revoltă în Penitenciarul Giurgiu.

Prima condamnare pentru viol primită de Fentzel s-a produs în 2004. Până atunci, bărbatul fusese închis numai pentru furturi și tâlhării, iar sistemul judiciar nu-l cunoștea, încă, drept un prădător sexual. De atunci însă, după fiecare eliberare, bărbatul comitea un nou viol. Cu toate că violatorii nu se bucură de respect în rândul deținuților, „Frențer” făcea excepție după ce, una dintre victime, siluită la Buzău, în Parcul Crâng, s-a dovedit a fi mama unui procuror DIICOT.

Specializat în drept, deținutul a știut cum să se folosească de recursul compensatoriu și, în ciuda eforturilor făcute de magistrații care i-au amânat liberarea condiționată până în ultima zi permisă de lege, violatorul în serie a redevenit un om liber. În ciuda faptului că autoritățile încercau să-l monitorizeze neoficial, acesta a reușit să-și piardă urma timp de aproximativ trei luni. A revenit în atenția publică în februarie 2019, când a comis două violuri în aceeași seară. Inițial, o femeie a venit la Secția 5 de Poliție, din Sectorul 1, și a anunțat că, nu cu mult timp înainte, a fost victima unui viol. Polițiștii au pornit imediat să-l caute și l-au găsit în zona unui șantier, în timp ce viola o a doua victimă.

A cerut rejudecarea ultimului dosar de viol

Condamnat din nou, de această dată la aproape 18 ani de detenție, Fentzel a încercat, într-o primă fază, să obțină o întrerupere de pedeapsă din motive medicale, după ce a invocat faptul că suferă de o boală incurabilă. În cele din urmă, condamnatul a renunțat la solicitare, mai ales că, în astfel de situații, medicii legiști țin cont și de faptele trecute în cazierele deținuților.

Recent, la sfârșitul lunii aprilie, într-o nouă încercare de reducere a pedepsei, Iulian Fentzel a făcut, la Judecătoria Sectorului 1, o cerere de revizuire a dosarului în care a fost condamnat. El speră că, prin reanalizarea probelor, ar putea să obțină o condamnare mai mică, mai ales că a trecut de vârsta de 60 de ani și se poate libera condiționat la două treimi din pedeapsă. Dacă ar fi fost mai tânăr, acesta s-ar fi putut libera abia după executarea a trei sferturi, în condițiile în care condamnarea lui depășește 10 ani.

Cererea de revizuire fost, însă, mutată la Judecătoria Galați, după ce magistrații bucureșteni au constatat că nu au competența teritorială să judece cauza.

Un jandarm adus în fața justiției

Un jandarm acuzat că i-ar fi torturat, în pușcărie, pe celebrul violator în serie Iulian Fentzel și pe sângerosul interlop ilfovean cunoscut sub numele de Costeluș Litrașu, a fost achitat de magistrații Tribunalului Militar București. Acesta a fost judecat în urma unui scandal izbucnit la Penitenciarul Giurgiu, unde jandarmii au fost chemați să sprijine trupele de intrevenție rapidă ale închisorii să potolească o revoltă a deținuților.

În iulie 2017, în sistemul penitenciar din România a existat un val de revolte legate de condițiile de detenție. Pușcăriașii au început să strige, să lovească în gratii și să amenințe. O astfel de răzmeriță a avut loc și la Penitenciarul Giurgiu, unde protestul a fost condus, printre alții, de violatorul în serie Iulian Fentzel, un veteran al pușcăriilor, și Constantin Raiciu, zis Costel Litrașu, un lider interlop din Chiajna, cunoscut drept un individ deosebit de violent. Celor doi, li s-au alăturat alte trei persoane, care i-ar fi instigat la revoltă pe restul deținuților.

După ce revolta de la Giurgiu a fost stinsă, conducerea penitenciarului a decis ca liderii să fie transferați la alte penitenciare. În seara transferului, deținuții susțin că ar fi fost umiliți și bătuți în camera în care s-a făcut percheziția corporală dinaintea plecării, de mai mulți angajați ai Administrației Naționale a Penitenciarelor și Jandarmeriei, care și-au scos, înainte, ecusoanele cu datele de identificare.

Deținuții au reclamat incidentul, iar cei care i-au lovit au fost anchetați și trimiși în judecată. În cele din urmă, magistrații au hotărât să-i sancționeze doar cu un avertisment. În paralel a mai existat, însă, un proces intentat de Fentezel, pe numele unui plutonier major din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Giurgiu, pentru „complicitate la supunerea la rele tratamente” a doi deținuți, între care unul a fost chiar Costi Litrașu. Cu toate că nu a fost lovit, violatorul în serie s-a constituit parte civilă, alături de alți doi pușcăriași, în speranța că va primi unele daune.

Magistrații Tribunalului București a decis, însă, achitarea subofițerului. Pe cale de consecință, instanța a hotărât ca și pretențiile părților civile, între care și Fentzel, să rămână nesoluționate. Decizia instanței militare nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Iulian Fentzel este considerat unul dintre cei mai periculoși violatori în serie din România. Acesta are cinci violuri dovedinte și mai multe furturi. Acesta a fost închis, pentru prima dată, pentru o infracțiune de natură sexuală, în anul 2004. Eliberat înainte de termen, acesta a plecat la Buzău, unde, în parcul Crâng, a violat-o pe mama unui procuror DIICOT. Comnadmnat la 12 ani, a ieșit cu 1.000 de zile mai devreme, ca urmare a recursului compensatoriu. După câteva luni, Fentzel a recidivat și a violat două femei în aceeași noapte.

În același timp, Litrașu este considerat unul dintre cei mai periculoși intrelopi ilfoveni. După ce a executat o codamnare grea pentru tentativă de omor, după ce a zdrobit oasele unui rival al tatălui său, un cunoscut afacerist din Chiajna, Litrașu a fost din nou arestat după ce a organizat o ambuscadă în urma căruia doi tineri au fost blocați în trafic și măcelăriți în stradă, ziua în amiaza mare.

Articole similare