Economic

Ce trebuie să ai în vedere atunci când alegi un wok

Combinația perfectă între prepararea sănătoasă a alimentelor și savoare maximă, tigaia wok nu încetează niciodată să ne surprindă. Originară din sudul Chinei, unde se folosea în timpul dinastiei Han, aceasta reprezintă unul dintre beneficiile incomensurabile ale vastei și inepuizabilei surse de inspirație pe care ne-o oferă cultura asiatică. Tigaia wok este potrivită pentru orice persoană care adoră simplitatea, mâncarea sănătoasă, gustul și aromele minunate ale unui stir-fry. Dacă preferi preparatele asiatice sau pur și simplu îți place să gătești în wok, iată câteva lucruri de care trebuie să ții cont atunci când îți achiziționezi o astfel de tigaie:

Verifică materialul din care este fabricat

Wok-urile sunt realizate din metal, însă tipul pe care îl alegi este foarte important. Susține-ți pasiunea pentru gătit investind într-un wok din oțel carbon, unul dintre cele mai bune materiale care reușește să transfere preparatelor o aromă delicioasă. O rezistență aparte o au și tigăile wok din fontă în care poți găti la o flacără moderată și pe care le poți utiliza chiar și pe o plită cu inducție sau electrică dacă au fundul plat. De asemenea, există și produse din teflon, oțel inoxidabil sau aluminiu, care se încălzesc foarte ușor și au prețuri accesibile.

Ia în calcul dimensiunea vasului

În general, pentru uz casnic, nu este recomandat un wok foarte mare. O tigaie de 28 de cm poate fi cea mai bună alegere pentru tine și familia ta. Motivul este unul foarte simplu și anume mâncarea preparată nu mai are același gust delicios dacă este reîncălzită, așa că nu ai de ce să gătești o cantitate prea mare. În plus, un wok mare este dificil de manevrat și chiar poate constitui o problemă dacă nu dispui de o bucătărie prea generoasă. Pe de altă parte, un vas prea mic este o opțiune de evitat deoarece capacitatea lui nu te va ajuta să gătești preparatul culinar în mod uniform.

Acordă atenție mânerului

Inițial, tigăile wok aveau două mânere metalice care ușura foarte mult treaba bucătarului. În prezent, multe dintre modelele cu fund plat au un singur mâner mai lung, din lemn, care facilitează mișcarea și înclinarea wok-ului. Așadar, ai de ales între tigaia cu două mânere laterale în stil chinezesc sau cea de tip nordic cu mâner lung și unul mai mic pentru ajutor. Cea de-a doua variantă este mai versatilă și de ajutor în bucătărie pentru că îți permite să utilizezi mânerul atunci când trebuie să amesteci mâncarea. În anumite situații, poți apela fără probleme și la cel de-al doilea mâner.

Ține cont de sursa de încălzire

Atunci când vrei să-ți achiziționezi o tigaie wok este important să ei în considerare și sursa de încălzire pe care o vei folosi. De altfel, există tigăi wok special concepute pentru plitele cu inducție, așa că orientează-te către ele dacă deții un astfel de aparat pentru gatit.

Ai grijă să alegi un wok cu capac

Acest tip de tigaie este considerat un adevărat portal de intrare în bucătăria asiatică, peste 70% dintre preparatele gastronomiei fiind pregătite în wok. Procedeul de gătire folosit la wok este stir-fry, adică gătire la o temperatură de peste 230 de grade, amestecând ingredientele aproape în continuu. Întrucât sunt foarte multe ingrediente care trebuie să fiarbă deodată, mai ales când pregătești mâncare chinezească, ar fi de preferat ca tigaia să aibă capac pentru a facilita gătirea preparatelor.

 Tigaia wok este extrem de apreciată deoarece se încălzește foarte repede, într-un mod uniform. Acest vas permite o gătire sănătoasă, alimentele păstrându-și majoritatea proprietăților nutritive, fapt ce transformă wok-ul într-o alternativă excelentă pentru gastronomie.

Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/777/186/396/wok-cook-asia-pan.jpg

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker