vineri, 16 aprilie 2021

FOTO | „Dialog între generații”: expoziție aniversară Valeriu Șușnea, alături de fiica sa, Ana

În premieră, artistul plastic Valeriu Șușnea organizează, la Galeriile de Artă „Ion Andreescu”, în data de 6 martie, o expoziție aniversară concepută ca un dialog cu fiica sa, Ana Șușnea, membră stagiară a Uniunii Artiștilor Plastici,  care are deja la activ un deceniu  bogat în exprimări artistice.

Câte ceva din preocupările artistice ale Anei aflăm de la tatăl ei, care mărturisește că aceasta este îndrăgostită de arta populară, din care a reușit să extragă și să pună în valoare foarte multe teme: „Este îndrăgostită de arta populară tradițională autentică și are foarte multe teme. Una dintre ele este păunul, pasărea aceasta care este foarte iubită în artele vizuale, dar este vizualizată într-o cheie care pornește de la  motivul păsării prezent în țesăturile oltenești; o altă temă este ­inspirată din cavalerul trac, pentru că ea este absolventă de Istoria Artei,  specializare în care are și un masterat”.  

În aceeași notă, artistul plastic ne dezvăluie că Ana exprimă prin pictura sa și elemente mai puțin familiare publicului buzoian, inspirate din broderiile vechi medievale, precum dvera. De asemenea, Ana Șușnea are și multe teme legate de natură, în special de grădină, pentru că, ne dezvăluie tatăl ei, exprimă în mare parte peisaje extrase din grădina familiei, de la țară, din localitatea Grăjdana: „Noi avem o casă la  țară, la Grăjdana, la Tisău, și a făcut lucrări mici, micuțe, pe zona miniaturală”, explică prof. dr. Valeriu Șușnea.

Expoziția care va fi vernisată sâmbătă a devenit o tradiție locală pe care artistul plastic Valeriu Șușnea a creat-o de ani buni la Buzău, prin care acesta își măsoară fiecare primăvară adăugată prin prisma creațiilor sale cele mai valoroase de peste an. „Pe 6 martie, sâmbătă, este ziua mea. Întotdeauna de ziua mea am deschis o expoziție. De data aceasta, expoziția va fi deschisă de fiica mea și voi fi și eu invitat. Este un proiect care se cheamă <Dialog între generații>. Am avut până acum dialoguri cu profesorii mei Ion Grigore și Vasile Celmare, iar acum o să am un dialog cu fiica mea”, mai spune artistul plastic Valeriu Șușnea despre evenimentul cultural de la acest final de săptămână, îmbogățit artistic și emoțional mai mult decât toate celelalte de până acum. Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 6 martie, la orele prânzului, cu respectarea măsurilor de protecție împotriva Covid 19.

loading...