Administrație

În ce stadiu sunt lucrările la clădirea Bibliotecii Județene

Lucrările de la clădirea Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu” vizează nu doar reabilitarea propriu-zisă a imobilului, ci și modernizarea acestuia, așa încât să păstreze șarmul vremurilor de altă dată, dar și să ofere facilitățile tehnologiei prezente. Startul lucrărilor s-a dat în vara anului trecut, iar firmele care se ocupă de reabilitare sunt din Buzău, respectiv Concas SA și Romconstruct Group SRL. Pe parcursul derulării proiectului, cărțile și restul documentelor prețioase aparținând Bibliotecii Județene s-au mutat într-o altă casă, un spațiu generos aflat la Galleria Mall.

Clădirea Bibliotecii Județene nu a mai fost renovată de când a fost construită, în 1914, și a fost avariată de cutremurele puternice care au avut loc în țara noastră de-a lungul anilor. Directorul Concas, Ionel Gagu, spunea anul trecut că își dorește să redea clădirii aspectul și grandoarea de dinainte de 1945: „Sunt lucrări de consolidare, de schimbare a tâmplăriei, a instalațiilor sanitare, a instalațiilor de încălzire și de ventilație. Termenul este decembrie 2023. Acestea sunt lucrările principale. Consolidările se vor face prin torcretare, un procedeu de consolidare a pereților și a fundațiilor (…) Partea cea mai importantă la această lucrare este cea de consolidare (…) Fațada va arăta cu totul și totul altfel, va fi îmbrăcată cu foiță de aur, va fi altceva, exact cum a fost înainte de 1945”.

Investiția este finanțată prin fonduri europene, ridicându-se la aproape 20 milioane de lei, la care contribuie și Consiliul Județean cu două milioane de lei. Președintele instituției județene, Petre Emanoil Neagu, a mers la fața locului zilele trecute, pentru a vedea în ce stadiu sunt lucrările și s-a declarat mulțumit de modul în care s-au făcut intervențiile, nu doar în ce privește consolidarea, ci și vizual.

„Nu există lucru fără probleme, dacă faci anumite reabilitări. Bineînțeles că au fost probleme, dar au fost rezolvabile, ăsta este cel mai important lucru. Chiar se lucrează, suntem în grafic. Am trecut să văd cam ce se întâmplă acolo. Chiar e un lucru deosebit, tare bine din punct de vedere al structurii și al ochiului (vizual, n.r.). Subsolul este pus în valoare așa cum a fost el proiectat și construit în momentul în care înaintașii noștri au decis să facă acea clădire. Continuăm povestea. Acolo mai sunt ceva probleme, și acoperișul va fi reabilitat pentru că au fost infiltrații și dacă sunt infiltrații se poate degrada toată clădirea. Suntem în termen. E un obiectiv care va fi realizat și redat cetățenilor probabil anul viitor”, a spus Neagu.

Construcția clădirii Bibliotecii Județene a fost finalizată în anul 1914, după un proiect al arhitectului Grigore Cerchez și funcționează ca bibliotecă din anul 1984. O amenajare a locației va fi configurată, astfel încât să permită un tur fizic, dar și virtual al tuturor destinațiilor pe care le-a deținut acest spațiu, de-a lungul timpului, respectiv, casă de locuit a ministrului Constantin Alexandru Garoflid, sediu al Administrației Publice Buzău, aparținând Ministerului Finanțelor, Palat al Administrației Financiare, instituţie patronată de Ministerul Finanțelor și coordonată la nivel local de Primăria orașului Buzău, precum și alte funcțiuni schimbate succesiv după anul 1945, fiind pe rând sediul unor întreprinderi și instituții, precum Legume-Fructe, Avicola, Vinalcool, Direcția Județeană pentru Agricultură, Consiliul Popular Orășenesc Buzău, Inspectoratul Județean de Miliție, Bibliotecă Județeană – for metodologic pentru toate bibliotecile din județ, respectiv acela de sediu central al Bibliotecii Municipale Buzău.

Articole similare