Politic

Ce spune Țepeluș despre legea care instituie servicii medicale pentru mămici

Camera Deputaților a adoptat, luni, în unanimitate, un proiect de lege care prevede ca, în vederea prevenirii și tratării tulburărilor psihice asociate sarcinii și nașterii, pacientele asigurate să beneficieze de servicii de evaluare și consiliere psihologică. Propunerea legislativă completează în acest sens Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Potrivit proiectului, între serviciile de sănătate publică specifice se vor afla și serviciile prenatale și postnatale, precum și serviciile de consiliere psihologică postnatală. Depresia post-partum este o combinație complexă de modificări fizice, emoționale și comportamentale, ce au loc la unele femei după nașterea unui copil. Potrivit definițiilor de specialitate, ea este o tulburare a sănătății mintale, care își are debutul în primele patru săptămâni de la naștere, fiind provocată de schimbările chimice, sociale și psihologice care au loc odată cu venirea pe lume a unui copil. Statisticile indică faptul că aproximativ una din zece femei va dezvolta o depresie mai severă și de durată mai lungă după naștere, în timp ce aproximativ una din o mie de femei poate ajunge la o afecțiune mai gravă, numită psihoză post-partum.

Printre cei care au susținut necesitatea modificării legislației actuale a fost și deputatul social-democrat Laurențiu Țepeluș, care a declarat că depresia postnatală este un fenomen îngrijorător și cât se poate de real, cu un impact tot mai mare asupra femeilor, dar care au acum la dispoziție căi de a primi ajutor.

„Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 95/ 2006 privind reforma în domeniul sănătății care vizează dreptul asiguratei de a beneficia de servicii de evaluare psihologică și consiliere psihologică, în vederea prevenirii şi tratării tulburărilor psihice asociate sarcinii și nașterii a primit votul favorabil al deputaților în unanimitate. M-am alăturat inițiatorilor propunerii legislative deoarece depresia post-partum este un fenomen real, care afectează multe femei, iar sănătatea fizică și psihică a noilor mame este la fel de importantă ca cea a nou-născuților. Consultarea psihologică se va putea presta, la cerere, pe parcursul unei perioade de 126 de zile după naștere”, a transmis deputatul buzoian.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker