Politic

Ce spune Romașcanu despre tabloul de 100 milioane dolari al lui Ceaușescu, găsit în Bulgaria

Bulgaria a declanșat o anchetă după descoperirea într-un apartament din Sofia a unui posibil tablou necunoscut al expresionistului abstract american Jackson Pollock care ar fi făcut parte din colecția privată a lui Nicolae Ceaușescu, relatează Agenția France Presse și News.ro. Pânza este dedicată starului hollywoodian Lauren Bacall, o prietenă a pictorului, cu ocazia împlinirii vârstei de 25 de ani, la 16 septembrie 1949, potrivit parchetului. Alt element inedit este semnătura fostului dictator român Nicolae Ceauşescu pe spatele tabloului, care sugerează că făcea parte din colecţia sa de artă, a anunţat joi guvernul bulgar.

Tabloul, descoperit într-un apartament din Sofia luna trecută, este semnat de către artist, dar nu este regăsit în cataloagele de artă. El pare să fi fost păstrat în Grecia mulţi ani, după care a fost introdus în mod clandestin în Bulgaria, cu scopul de a fi vândut în străinătate. Ministrul bulgar de interne Ivan Demerdjiev a evocat joi, la postul bTV, „o autenticitate aproape sigură”.

 Ce se știe până acum despre tabloul misterios din Bulgaria

Potrivit unor experţi citaţi de parchet, tabloul „răspunde prin stilul său, tehnica sa şi specificitatea artistică particularităţilor estetice ale operei lui Jackson Pollock din perioada 1945-1950”. O analiză a compoziţiei chimice a culorilor – o întrepătrundere de linii roşii şi negre pe fond auriu – relevă asemănări cu alte pânze, a declarat adjuncta procurorului Sofiei Desislava Petrova, care îndeamnă însă la prudenţă.

„Sute de pictori din această perioadă, dar şi falsificatori, au folosit acest colorit”, a declarat pentru AFP Vesela Radoeva, de la Galeria Naţională bulgară de Arte Frumoase. „Noi ne-am dat cu părerea, însă fără a face comentarii despre autenticitate, pentru că nu în Bulgaria, unde nu este prezentă nicio colecţie publică a pictorului, se pot pronunţa în mod definitiv specialiştii”, a subliniat ea.

În cazul în care este într-adevăr vorba despre o lucrare a lui Pollock, ea ar putea valora până la 100 de milioane de dolari, în funcţie de cota actuală a artistului născut în 1912 şi care a murit în 1956, au anunţat autorităţile, care revendică în acest stadiu proprietatea picturii.

 „Vom demara demersurile pentru repatriere”

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, susține că va aștepta finalizarea anchetei desfășurate în Bulgaria care vizează un tablou presupus a fi al lui Jackson Pollock și care i-ar fi aparținut lui Nicolae Ceaușescu:„În cazul confirmării celor două ipoteze, vom demara demersurile pentru repatriere“.

Ministrul Culturii Lucian Romașcanu susține că a avut joi o discuție cu ministrul bulgar al culturii privind situația tabloului presupus a fi al lui Jackson Pollock. „Ministrul Nayden Todorov a revenit cu un mesaj, pentru care i-am mulțumit, în care îmi comunică imposibilitatea furnizării oricăror informații pe perioada desfășurării activității penale. Totuși, am luat act de un interviu al ministrului de interne bulgar, Ivan Dermedzhiev, apărut în presa din țara vecină (bTV), interviu în care afirmă explicit că două grupuri de experți bulgari ar fi confirmat autenticitatea tabloului și că există dovezi că acesta ar fi aparținut lui Nicolae Ceaușescu”, a scris vineri pe Facebook Lucian Romașcanu.

Acesta susține că va aștepta finalizarea anchetei și apoi va solicita oficial informațiile necesare: „În cazul confirmării celor două ipoteze, autenticitatea și legătura cu România, vom demara demersurile necesare, conform dreptului european și internațional, pentru repatrierea respectivei opere de artă”, a mai anunțat ministrul Culturii.

 

Articole similare