Politic

Ce spune Romașcanu despre suspendarea activității Centrului Rus pentru Cultură și Știință

Ambasadorul Rusiei la București a fost convocat marți la sediul Ministerului Afacerilor Externe din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu pentru a fi notificat cu privire la decizia autorităților române de a suspenda activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România, arată un comunicat MAE.

Centrul Rus de Cultură a fost deschis în urma unui acord semnat de fostul ministru de Externe Titus Corlățean în 2013. Vizita acestuia la Moscova a venit într-un moment în care Guvernul Ponta încerca încălzirea relațiilor cu Federația Rusă, după înghețul din perioada Băsescu.

„Ambasadorului rus i-au fost reamintite situațiile repetate în care Centrul s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești. Aceste derapaje s-au intensificat și au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Prin acțiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina”, se arată în comunicatul citat.

Suspendarea activității Centrului va avea loc până cel târziu la data de 20 august 2023, când trebuie finalizate procedurile administrative implicate de această măsură.

Centrul Rus de Cultură și Știință din București a fost înființat în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind deschiderea și condițiile de funcționare a Institutului Cultural Român la Moscova și a Centrului Rus de Știință și Cultură în orașul București. În baza acordului menționat, la 15 mai 2015 a fost inaugurat Centrul Rus de Cultură și Știință, cu sediul în Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50 din București.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, spune că decizia autorităților române este una corectă: „Este o decizie corectă în contextul actual al conflictului din Ucraina și al războiului informațional pentru că, din păcate, în zona respectivă înțelegem că s-au făcut acțiuni de propagandă. Iar când folosești cultura pentru a influența decizii este destul de periculos și este un lucru pe care nu putem să îl lăsăm să se întâmple. Sigur că, atunci când pui cultura la mijlocul unui conflict este o pierdere evidentă pentru toată lumea, dar în contextul în care folosești cultura în scopuri politice și propagandistice, atunci măsurile trebuie luate și înțeleg că acesta este motivul demersului ministrului Afacerilor Externe”, a declarat, pentru PS News, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker