Politic

Ce spune Romanescu despre proiectul de lege privind adunările publice

Deputatul liberal de Buzău Cristinel Romanescu se numără printre inițiatorii propunerii legislative de modificare a legii privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, promovată în Parlament de un grup de 20 deputați și senatori aparținând PNL, PSD, USR și PRO România.

Conform inițiatorilor, propunerea este rezultatul demersurilor şi colaborării cu reprezentanţii a 15 organizaţii, parte din Grupul „ONG-uri pentru cetăţean”, cu scopul reformării legislaţiei cu privire la dreptul cetăţenilor de a organiza şi participa la adunări publice.

În prezent, regulile de organizare şi participare la adunări publice sunt stabilite de Legea nr. 60/1991, lege despre care inițiatorii spun că a devenit caducă şi „s-a dovedit adeseori depăşită de realitatea din stradă, permiţând abuzuri din partea instituţiilor statului, instituţii care au obligaţia de a respecta şi proteja dreptul garantat prin Constituţie, respectiv libertatea întrunirilor, conform art. 39, <Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără niciun fel de arme>”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

„În România, dreptul la adunare publică este reglementat de o lege elaborată după după mineriadele din 1991 şi care are cel puţin patru probleme stucturale fundamentale: este scrisă pentru a împiedica adunările publice, în numele ordinii publice, şi nu pentru a pune în aplicare un drept consfinţit în Constituţie; nu ţine cont de faptul că, astăzi, cetăţenii se pot auto-organiza, descentralizat, folosind noile tehnologii, şi nu mai există întotdeauna un organizator cunoscut; oferă o putere aproape discreţionară autorităţii publice locale să aprobe sau nu orice adunare publică, existând primării care folosesc această putere în mod constant; permite prea uşor folosirea forţei pentru a opri o adunare publică. În general, Legea adunărilor publice se aplică fără probleme în cazul acelor evenimente fără potenţial de controversă, dar poate fi abuzată în cazul acelor adunări cu caracter de protest, îndreptate împotriva puterii. Tocmai din acest motiv legea nu reuşeşte să pună în  practică dreptul fundamental prevăzut în Constituţie. Constituţia României garantează dreptul  fundamental  al  cetăţenilor  de  a  organiza  şi  participa la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau orice alte întruniri. Alături de libertatea de expresie, dreptul de a organiza şi de a participa la întruniri de protest este fundamental pentru sănătatea oricărei democraţii. În acest sens, scopul principal al legii este de a asigura şi facilita exercitarea acestui drept”, explică deputatul liberal de Buzău Cristinel Romanescu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker