Politic

Ce spune ministrul Predoiu despre refuzul extrădării lui Sorin Oprescu

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a reclamat lipsa unor standarde unitare privind cooperarea judiciară în statele membre ale Uniunii Europene, după ce magistraţii greci au respins extrădarea fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu.

„Ministerul Justiţiei respectă independenţa judecătorilor din toate statele membre UE. Pe de altă parte, pot să informez că am ridicat, din nou, în cadrul Consiliului JAI, recent desfăşurat la Praga, problema cooperării judiciare în materie penală între statele membre UE, mai concret împrejurarea că unii condamnaţi penal definitiv pentru fapte de corupţie în România găsesc «portiţe legale» în legislaţia străină, pentru a se sustrage executării pedepsei în unele State Membre ale UE”, a transmis Predoiu într-un comunicat de presă.

„Instanţele române cooperează exemplar în procedurile de extrădare şi de predare în temeiul instrumentelor juridice europene, la fel autorităţile române de aplicare a legii. E greu de explicat simultan, pe de o parte, recunoaşterea binemeritată a progreselor reale ale României în combaterea corupţiei, în aplicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare în domeniul Justiţiei şi, pe de altă parte, faptul că decizii penale definitive sunt respinse la executare în unele State Membre pe diverse motive sau chiar sunt schimbate pe fondul lor (!), unele dintre ele antamând fondul deciziei instanţei române”, a mai afirmat ministrul.

Potrivit lui Predoiu, instituţiile din România vor continua, în limita competenţelor, „eforturile la nivel comunitar european de a creşte eficienţa cooperării judiciare în materie penală, inclusiv în materie de extrădare, la aceleaşi standarde de exigenţă în toate statele membre ale UE (…) Ceea ce este valabil în materie de combatere a corupţiei şi recunoaştere a executării hotărârilor judecătoreşti definitive penale într-un stat membru UE trebuie să fie valabil în orice stat membru al UE. Una dintre explicaţiile unor abordări diferite din partea unor instanţe străine este neîncrederea în deciziile instanţelor române, creată de persistenţa MCV, particular doar două State Membre ale UE, alături de Mecanismul «Rule of Law» valabil pentru toate Statele Membre ale UE. Iată încă un motiv în plus pentru a ne concentra eforturile pentru realizarea obiectivelor MCV, iar adoptarea în următoarea sesiune parlamentară a legilor Justiţiei este obiectivul esenţial în acest sens!”, a mai declarat ministrul Justiţiei.

Precizările ministrului Justiției au fost făcute la câteva ore după ce Curtea de Apel din Atena a respins cererea României de extrădare a lui Sorin Oprescu.

Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia, a decis joia trecută, o instanţă de judecată din această țară, iar fostul primar al Bucureştiului rămâne liber în Grecia. Magistrații eleni au apreciat că Sorin Oprescu nu ar avea parte de condiții decente în închisorile din România dacă va fi extrădat şi nu se va putea trata pentru bolile de care suferă, diabet şi alte boli asociate. Rămâne de văzut dacă procuratura elenă va mai face apel la această decizie.

Sorin Oprescu (70 de ani) a primit pe 13 mai verdictul final în dosarul de corupție în care era judecat. Instanța de la Curtea de Apel București l-a condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare, pedeapsă dublată față de condamnarea pe fond, când a primit 5 ani și 4 luni de închisoare. Sentința a venit după ce fostul edil al Capitalei a părăsit țara.

 

 

Articole similare