luni, 30 noiembrie 2020

Ce spune medicul nutriţionist despre kilogramele în plus obţinute de sărbători

Sărbătorile de iarnă țin de la Crăciun până la Sfântul Ioan, sărbătorit în fiecare an pe 7 ianuarie. Este o perioada bogată în obiceiuri, în care reperele mai importante sunt Crăciunul, Anul Nou, Boboteaza și Sfântul Ioan. Este o perioadă în care meniurile sunt bogate și gustoase și cei mai mulți buzoieni au mâncat ceva mai mult decât a trebuit și nici în noaptea dintre ani nu prea s-au abținut de la micile gustări delicioase. Excesele nevinovate se simt şi mai ales se văd în kilogramele în plus.

„Cei mai mulți cetățeni vor lua, probabil, un kilogram în plus. Nu e nicio problemă pe o perioadă de două săptămâni. E de înțeles. Să nu intre în panică. Dacă, după aceea, va urma o altă perioadă cu restricții, acel kilogram o să dispară în următoarea perioadă. Problema este că dacă vedem că luăm în greutate două trei kilograme și nu facem nimic. Atunci chiar este o problemă”, spune medicul nutriţionist Ecaterina Zoican.

Ideal ar fi fost să ţinem cont de regula simplă de a nu ne ridica de la masă ghiftuiţi. Dar nici de aici încolo nu este prea târziu, ne recomandă medicul Ecaterina Zoican: „De fiecare dată să ținem cont de cât mâncăm și să nu mâncăm prea târziu și să ne ridicăm de la masă înainte să ne simțim prea sătui. Ar trebui să obișnuim organismul cu o senzație  de aproape sătul. Atunci să ne ridicăm de la masă aproape sătul și nu o să mai luăm în greutate și o să ne permitem să mâncăm diverse alimente. Dacă nu ne ghiftuim e un pic mai bine”.

Cert este că, după ce sărbătorile se duc, remușcările privind alimentația haotică s-ar putea să înceapă să dea bătăi de cap multora dintre buzoieni. O bună parte dintre cei care au exagerat cu mâncarea se gândesc să apeleze la diferite diete. Chiar şi această decizie trebuie dusă la capăt cu recomandarea medicului. „Nu sunt recomandate curele cu restricții din anumite categorii. Cum sunt acelea cu puține glucide bazate doar pe  grăsimi și proteine. Acelea, fără o evaluare înainte, nu se recomandă să le luăm, pentru că dacă persoana respectivă are ceva în neregulă și nu știe și se apucă de un asemenea regim poate să se dezechilibreze destul de mult și tare încât să ajungă de nevoie la medic pentru cu totul alte probleme”, precizează medicul nutriţionist Ecaterina Zoican.

După această perioadă de sărbători, organismul celor ce au făcut excese alimentare are nevoie, cu siguranţă, de o dieta sănătoasă, care să îl ajute să-şi revină repede şi să-şi recapete forţa. Despre cum ar trebui să decurgă lucrurile, medicul nutriţionist face trimitere şi la exerciţiile fizice. „Dieta și sportul merg mână în mână. Vom obține o scădere în greutate cea mai echilibrată folosind dietă, dar să fie diversificată și activitate fizică. Nu neapărat mers la sală, ci măcar plimbat mai mult prin parc.  Să ieșim la aer și să ne mișcăm”, ne îndeamnă medicul specialist Ecaterina Zoican.

loading...
error: Content is protected !!