Economic

Ce spune legislatia actuala despre montarea anvelopelor de iarna

 La fiecare final de toamna se formeaza cozi semnificative la vulcanizare, caci toti conducatorii auto sunt obligati sa schimbe anvelopele cu anvelope de iarna. Costul schimbarii cauciucurilor este suficient de mare incat sa fie simtit in buget – unii aleg sa il amortizeze pastrand un set complet de roti pentru iarna, pe care le schimba singuri. In continuare, mai multe despre subiectul cauciucurilor pentru sezonul rece.

Cum alegi anvelopele de iarna?

Primul pas pe care il ai de facut este sa verifici cartea tehnica a masinii si sa descoperi care sunt recomandarile producatorului referitoare la dimensiuni. In continuare, ar trebui sa verifici indicatorul de franare potrivit, eficienta energetica a modelului ales, brandul si cateva elemente in plus.

Daca toate acestea sunt un fel de pasareasca pentru tine, probabil ca ar fi o idee buna sa consulti un top anvelope iarna pe un site specializat. Exista multe elemente de care trebuie sa tii cont ca sa nu regreti investitia si exista solutii adecvate pentru aproape orice buget.

Care este cadrul legislativ care reglementeaza montarea anvelopelor de iarna?

“Legea cauciucurilor de iarna” este ordonanta de Guvern nr 5/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr 80, din 31 ianuarie 2011. Ulterior, ea a fost aprobata prin Legea nr 161/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr 503 sin 14 iulie 2011.

Cand e obligatorie echiparea vehiculelor cu anvelope de iarna?

Din punct de vedere legal, este obligatoriu ca masinile sa fie echipate cu anvelope de iarna atunci cand conditiile meteo impun asta. Initial, propunerea legislativa mentiona intervalul 1 noiembrie – 31 martie pentru folosirea cauciucurilor de iarna, dar s-a renuntat la aceasta specificatie, avand in vedere ca in unele zone de munte, prima zapada sau primele episoade de polei pot aparea cu mult inainte.

Conform legii, in timpul calatoriei pe drumuri cu zapada sau polei, autoturismele trebuie obligatoriu sa fie echipate cu roti de iarna. Un alt parametru care ar trebui sa te orienteze este temperatura: atunci cand aceasta scade sub 7 grade Celsius, cauciucul din structura anvelopelor de vara isi modifica densitatea, ceea ce determina scaderea aderentei. Mai multe detalii despre acest subiect poti citi aici.

Cum recunosc anvelopele de iarna?

Conform specificatiilor RAR, anvelopele de iarna trebuie sa fie inscriptionate cu simbolurile M+S, M.S. sau M&S. Daca te intrebi de unde provin majusculele respective, M vine de la mud = noroi (eng.), iar S de la snow = zapada (eng).

Prevederile legale difera in functie de tipul vehiculului

In cazul autoturismelor de familie, ele trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna atunci cand circula pe drumuri publice in conditii de zapada sau polei. Pentru siguranta familiei, probabil vei alege sa schimbi cauciucurile atunci cand temperatura scade sub 10 grade Celsius.

Din punct de vedere legal, vehiculele de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata de pana la 3.5 tone si vehiculele de transport persoane cu cel mult 9 locuri pe scaune (inclusiv cele ale conducatorului auto) trebuie sa fie dotate cu anvelope de iarna.

Pe de alta parte, vehiculele de transport marfa cu masa maxima autorizata mai mare de 3.5 tone si cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei / axelor de tractiune si sa aiba montate, pe aceste roti, lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate.

Ce se intampla daca autoturismul tau nu e echipat corespunzator?

In primul rand trebuie sa te gandesti ca alegerea unor anvelope adecvate nu are legatura numai cu legea si amenzile, ci este esentiala pentru siguranta ta si a celor dragi.

In cazul in care esti surprins conducand pe drumurile publice un autovehicul echipat necorespunzator pentru conditiile meteo, risti o amenda de 1305 – 2900 lei. Macar la fel de neplacut, politistul iti va retine certificatul de inmatriculare sau de inregistrare, sau dovada inlocuitoare a acestuia.

Mai multe detalii despre ce ai de facut in aceasta situatie poti gasi aici.

 

 

 

 

 

 

Articole similare