Politic

Ce spune Ciolacu despre plata creditelor contractate de guvernele anterioare

Marcel Ciolacu a precizat că, în acest an, România a plătit dobânzi şi restanţe la credite de aproximativ 1,8 la sută din produsul intern brut (PIB), iar din estimările preliminare privind construirea bugetului pe anul viitor, ţara noastră va plăti în 2023 circa 2 la sută din PIB, a declarat preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu. Acesta a adăugat că cele două guverne anterioare de dreapta au făcut împrumuturi de 200 miliarde lei, însă de când social-democrații dețin portofoliul Finanţelor, Comisia Europeană a anunţat că datoria publică anul viitor va scădea cu un punct procentual.

„Anul acesta, cu adevărat România a plătit dobânzi şi restanţe la credite de aproximativ 1,8 la sută din PIB. Din socotelile noastre preliminare, în ceea ce priveşte construcţia bugetului, cred că anul viitor vom plăti în jur de 2 la sută din PIB. Dar cu tristeţe vă spun că aceste împrumuturi au fost făcute de cele două guverne de dreapta, respectiv au împrumutat 200 de miliarde lei. Noi vorbim în acest moment de dobânzile şi restanţele, ratele la aceste credite. În schimb, cu bucurie vă anunţ că de când a venit PSD la guvernare şi gestionează Ministerul Finanţelor, conform Comisiei Europene, datoria publică anul viitor va scădea cu un punct procentual. Iar datoria publică crescută de cele două guverne de dreapta a fost de 12 puncte procentuale”, a afirmat Marcel Ciolacu, răspunzând unei întrebări legate de soarta banilor pe care i-a împrumutat România în ultimele zece luni, şi anume o sumă de aproximativ 100 miliarde lei.

Liderul PSD a adăugat că anul acesta a fost scăzută datoria publică, plătite dobânzile şi ratele la împrumuturile făcute de guvernele de dreapta şi a fost întors în economie şi pachetul social procentul de 6 la sută: „Asta într-un echilibru, o coerenţă şi o sustenabilitate clară. Dacă atunci am împrumutat 200 miliarde, am întors în economie 2 la sută. Exact ca în Ghana. Anul acesta am scăzut datoria publică, am plătit şi dobânzile şi ratele la ce împrumuturi au făcut domnii de dinainte, dar am întors şi 6 la sută în economie şi în pachetul social. Cred că e o diferenţă majoră, oricât de răutăcios ai fi, sunt realităţi foarte clare. Sper. După ce am făcut şi această intervenţie pe preţul la energie, în acest moment pentru următorii doi ani de zile, care vor aduce foarte multe ieftiniri, mai ales în zona economică, pentru că se menţin tarifele la zona casnică, dar şi la zona casnică care depăşeau 255 de kW, sper şi, din socotelile noastre, mai mult ca sigur că va începe încet-încet să scadă şi inflaţia, lucru care s-a întâmplat deja în vreo 12 state europene. Ajunsesem să avem energie destinată economiei şi industriei româneşti mai scumpă decât în Germania. Era normal să avem o încetinire în zona industrială, ţinând cont de acest adevăr. Mă bucur că am găsit în coaliţie, până la urmă, un numitor comun şi am depăşit acest moment”, a completat Ciolacu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker