Cultură

Ce spune buzoianca Claudia Chiș despre lansarea camerei senzoriale

Fascinată de „Psihopedagogie specială” încă din liceu, buzoianca Claudia Chiș a descoperit, pe parcursul pregătirii sale profesionale, Analiza Comportamentală Aplicată ca fiind nu doar o știință, ci și un mod de viață. Așa a ajuns ca astăzi să reprezinte Asociația Puzzle la Buzău. Ea continuă și astăzi pregătirea pentru că, povestește ea într-un interviu acordat Fundației Comunitare Buzău, „îmi place să fiu la zi cu cele mai noi studii, tehnici validate științific și să mă transform în funcție de particularitățile piticului din fața mea. Am învățat și învăț în mod constant de la copiii pe care îi primim zilnic cu brațele deschise și cred că acest aspect mă ajută să evoluez”.

A pornit în cariera sa profei-onală de la dragostea și dorința de a fi în preajma copiilor, iar Liceul Pedagogic pe care l-a urmat i-a fost de ajutor în a învăța cum să se raporteze la copilul din fața sa. Facultatea de Psihopedagogie specială, Masterul de Logopedie și cel de Analiză Comportamentală Aplicată pe care le-a absolvit i-au adăugat numeroase informații utile, pe care astăzi le folosește zilnic în practică. Procesul cel mai lung și anevoios, menționează aceasta în interviu, a fost acela de a primi acreditare internațională ca Analist comportamental. „Am avut parte de oameni buni, care au crezut în mine și care m-au motivat să duc la îndeplinire acest vis”, spune mai departe buzoianca.

Activitatea o desfășoară în echipă. Mărturisește că „echipa este cea care încearcă să ajute fiecare beneficiar să își atingă potențialul, să își schimbe semnificativ viața, în bine și să modificăm astfel și dinamica din aceste familii”. În plan personal, își dorește să ofere cât mai multe informații obiective părinților. De asemenea, prin activitatea sa ajută părinții „să își cunoască drepturile și să ia decizii corecte și informate in ceea ce privește intervenția personalizată a copilului. Îmi doresc părinți informați și asumați, copii fericiți și acceptați, o comunitate unită și incluzivă”.

Claudia a mai făcut, miercuri, un pas în atingerea obiectivelor sale. Este vorba despre lansarea camerei senzoriale dedicată copiilor cu autism din Buzău. Acest lucru a fost posibil prin implementarea proiectului „Porți deschise <Senzo fiends>”de către Fundația Comunitară Buzău. Este  unul dintre proiectele finanțate prin Programul „Cercul de Donatori” Buzău, ediția a V-a. El a beneficiat de  sprijin de la TFN-The Funding Network și The Frederick Mulder Foundation.

Despre această realizare spune: „Consider că cea mai recentă și notabilă schimbare pe care o aducem comunității este lansarea unei camere senzoriale, care să vină în sprijinul copiilor din Buzău. Vom organiza activități cu copiii, cursuri de informare despre tulburările de procesare senzorială și vom încerca să desfășurăm evaluări și sesiuni de terapie de integrare senzorială la standarde internaționale. M-a motivat să încep acest demers și să încerc îndeplinirea acestui vis, posibilitatea de a participa cu acest proiect la Cercul de donatori, proiect susținut de Fundația Comunitară Buzău și cărora le mulțumim! Fără această oportunitate, parcursul ar fi fost nespus de lung și de anevoios!”

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker