Politic

Ce spun politicienii buzoieni după întâlnirea cu sindicaliștii din Educație

Sindicatul Învățământului Preuniversitar „Prof. Ion Neacșu” a organizat, vinerea trecută, o întâlnire cu parlamentari din județul Buzău – senatorii Liliana Sbîrnea și Vlad Pufu și deputatul Laurențiu Țepeluș -, pentru a le solicita susținerea inițiativei legislative privind acordarea, pentru personalul nedidactic din învățământ, a sporului pentru condițiile de muncă prevăzut de Legea nr. 153/2017.

Prima întâlnire cu parlamentarii a avut loc în amfiteatrul Colegiului Național Pedagogic „Spiru C. Haret”,  la care au participat și reprezentanți ai salariaților, personal nedidactic, din unitățile școlare din munici­piul Buzău și din unitățile admi­nistrativ-teritoriale din zona acestuia. O a doua întâlnire a avut loc la Casa de Cultură „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, cu angajați din Educație din zona respectivă.

  • Deputatul social-demo­crat Laurențiu Țepeluș, profesor și fost director al Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, a scris pe Facebook că solicitările sindicaliștilor din Educație sunt întemeiate: „Am participat la întâlnirea cu membrii Sindicatului Învățămân­tului Preuniversitar <Prof. Ion Neacșu> Buzău pentru a discuta situația salarizării personalului nedidactic. Cererile acestora sunt întemeiate, motiv pentru care în avizul favorabil asupra proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.130/2021 emis de Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților a fost adoptat un amendament care răspunde nevoilor acestora, dar și ale personalului didactic de predare, personalului didactic auxiliar, personalului didactic de conducere și personalului de îndrumare și control din învățământ”. Țepeluș mai spune că în întâlnirea de la Râmnicu Sărat s-au abordat și probleme legate de acordarea gradațiilor de merit sau normarea personalului: „Alături de doamna senatoare Liliana Sbîrnea, am participat la Râmnicu Sărat la o nouă întâlnire cu membrii Sindica­tului Învățământului Preuniversitar <Prof. Ion Neacșu>. Subiectele întâlnirii au vizat, printre altele, drepturile ­sala­­riale ale personalului nedidactic, acordarea gradațiilor de merit sau normarea personalului. Mă bucură faptul că am ocazia să discut direct și nemijlocit cu atât de mulți colegi din învă­țământul preuniversitar și voi încerca să răspund afirmativ fiecărei invitații la dialog din partea acestora”, a scris pe Facebook deputatul social-democrat de Buzău Laurențiu Țepeluș.
  • Senatorul social-democrat Liliana Sbîrnea, și ea cadru didactic, a remarcat, tot într-o postare pe Facebook, faptul că solidaritatea angajaților din Educație legată de perioada dificilă prin care trecem s-a manifestat prin „solicitările modeste pe linie legislativă” pe care aceștia le-au avut: „Am răspuns cu emoție invitației la întâlnirea organizată de SÎP <Ion Neacșu> la Rm. Sărat, pentru că este domeniul drag sufletului meu și știu cu ce probleme se confruntă! Su­biectele abordate au fost diverse, de la normarea personalului, zilele de recuperare, drepturile salariale ale personalului nedidactic până la gradațiile de merit (care se vor acorda în continuare). Le-am transmis și faptul că în transparență publică este și ordonanța referitoare la sporuri. Traversăm o perioadă dificilă și solidaritatea pe care am simțit-o la cei prezenți a fost confirmată și de solicitările modeste pe linie legislati­vă. Mulțumesc domnului Dobre Ion pentru invitație, dar și colegilor parlamentari prezenți, domnilor Laurențiu Țepeluș și Vlad Mircea Pufu. Dumnezeu să ne călăuzească!”, a scris pe Facebook senatorul social-democrat Liliana Sbîrnea.
  • La rândul său, senatorul liberal Vlad Pufu a postat pe Facebook un text sub titlul „România reală ascunde nedreptățile ei”, în care subliniază faptul că „legislația muncii din România e încă departe de stabilirea unei echități sociale”: „De fiecare dată când particip la întâlniri cu asociații profesionale, sindicate sau alte organizații, realizez că legislația muncii din România e încă departe de stabilirea unei echități sociale. Sunt în continuare nedreptăți, iar sta­tul, prin legislația în vigoare, calcă de-a dreptul peste meserii care, aparent, sunt neînsemnate ca statistici, dar care au un rol extrem de important în asigurarea unui lanț funcțional.

Am participat, vineri, la Buzău și Râmnicu Sărat, la întâlnirile organizate de Sindicatul Învățământului Preuniversitar <Prof. Ion Neacșu> Buzău, cu 180 de cadre nedidactice. Când citești în nomenclatorul de meserii, legea îi încadrează rece, cadre nedidactice. După o astfel de întâlnire afli că sunt oameni dedicați, cu pasiune pentru o meserie pe care eu o consider vocațională. Vorbim, de ­exem­plu, despre: îngrijitoare gră­diniță, adică doamna în halat verde, prima cu care fiecare dintre copiii noștri ia contact atunci când intră în clasă; fochist, adică acel om fără de care chiar nu se pot desfășura cursuri. Ca o paranteză, am putut afla povestea unei doamne care de 25 de ani aprinde zi de zi focul, la ora 5 dimineața, la școala la care lucrează, aflată la 8 km distanță de locuința sa. Astfel de oameni își fac meseria din conștiința lor, nu pentru remunerațiile infime; bucătărese la grădinițele cu program prelungit. Inutil să mai spun de responsabilitatea imensă pe care o are cineva de a hrăni, zi de zi, zeci de copii.

Sunt meserii cărora mulți nu le acordă atenția necesară, dar care sunt vitale pentru bunul mers al societății în ansamblu. Românii care au astfel de calificări au plecat masiv din țară. Își găsesc ușor de lucru în străinătate, unde se pune preț pe munca lor și unde salariile le pot asigura un trai decent. Nu la fel e în România, din păcate. Acești oameni fac parte din sistemul național de educație, dar fără dedicare din partea lor, posturile ar rămâne neocupate, pentru că salariile pe care le primesc au rămas cele mai mici din țară. Fiecare dintre cei încadrați ca personal nedidactic câștigă puțin peste salariul minim pe economie, care este de circa 1.500 de lei net pe lună.

Sindicatul Învățământului Preuniversitar <Prof. Ion Neacșu> Buzău susține necesitatea acordării sporului pentru condiții de muncă perso­nalului nedidactic, la fel cum se acordă și altor categorii profesionale. Asta ar însemna o creștere cu 7 la sută a salariului, adică undeva la 90 de lei net/salariat.

În ceea ce mă privește, voi face o interpelare pe această temă către miniștrii Finanțelor și Educației, urmată de începerea demersurilor pentru un studiu de impact bugetar al acestei posibile majorări. Calculele arată că ar fi vorba despre aproximativ 6,9 milioane de lei lunar pentru acoperirea acestei creșteri pentru întreg personalul nedidactic din țară. Susțin necesitatea creșterii salariilor pentru această categorie profesională, desconsiderată pe nedrept. Ne vom întâlni aici pentru a vă ține la curent cu intervențiile mele pe această temă”, a scris pe Facebook senatorul Vlad Pufu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker