Politic

Ce spun Ciolacu și Neagu despre legiferarea limbii române în Republica Moldova

Parlamentul de la Chișinău a votat săptămâna trecută, în lectură finală, proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție. Proiectul mai prevede ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au încercat să blocheze proiectul și s-au îmbrâncit la tribună cu inițiatorii, parlamentarii Partidului Acțiune și Solidaritate, în timp ce au strigat „Moldova” și „Anticipate”. Reprezentanții BCS nu au votat pentru acest proiect și au afișat pancarte cu mesaje precum: „Constituția RM: Moldova, Moldovei, moldovenească”, „Poporul este suveran! PAS-ul este tiran” și „Ion Druță: Limba moldovenească este maica, limba românească este fiica”.

Ciolacu și Neagu, alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban

Preşedintele Camerei Deputaţilor și lider al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat, după ce Parlamentul Republicii Moldova a adoptat legea prin care limba română redevine limba oficială a ţării, că este „o revenire la normalitate, dar şi un nou scut pe care societatea din Republica Moldova îl ridică în faţa pericolului rusesc”: „Se scrie istorie la Chişinău! Limba română va redeveni limbă oficială în Republica Moldova. Votul de azi din Parlamentul de la Chişinău este o revenire la normalitate, dar şi un nou scut pe care societatea din Republica Moldova îl ridică în faţa pericolului rusesc. Îi felicit pe toţi parlamentarii care au votat acest proiect de lege extrem de important! Pe 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, voi fi la Chişinău şi îmi doresc să sărbătorim cu toţii această imensă victorie a românismului!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

La rândul său, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, promotor, alături de primarul Constantin Toma, al relațiilor locale cu orașe și județe de peste Prut – motiv pentru care a fost criticat în mai multe rânduri de adversarii politici –, este de părere că, dincolo de adoptarea limbii române ca limbă oficială, acest lucru reprezintă încă un element important care subliniază unitatea dintre cele două țări: „Un vot istoric al Parlamentului de la Chișinău: limba română devine limba oficială în Republica Moldova! <Limba moldovenească> a fost înlocuită oficial cu sintagma <limba română>, un vot ce este o mare reușită și o bucurie pentru toți cei ce știm că România și Republica Moldova sunt două țări unite prin simțire, grai, istorie și, mai ales, prin oameni.

Un alt vis împlinit de acest proiect este că sărbătoarea națională, denumită în prezent <limba noastră> se va numi <limba română>. Felicitări și multe mulțumiri parlamentarilor PAS și singurului parlamentar din opoziție, domnului Gaik Vartanean (membru al partidului MAN, condus de Ion Ceban) pentru că au votat acest proiect”, a transmis președintele Neagu, pe pagina sa de Facebook.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker