Sănătate

Ce servicii medicale necesită din această lună cardul de sănătate

Toate serviciile medicale, de îngrijiri la domiciliu, medicamentele și materialele sanitare, precum și dispozitivele medicale se acordă și se validează, din 1 iulie, cu cardul de sănătate.  Excepție fac serviciile acordate în cabinetele medicilor de familie și în ambulatoriul clinic de specialitate, care pot fi accesate fără utilizarea cardului de sănătate până în 30 septembrie, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Astfel, de miercuri, cardul de sănătate devine obligatoriu pentru spitalizarea continuă și de zi, pentru serviciile paraclinice și la farmacie, dar nu este necesar la medicul de familie și la medicul din ambulatoriul de specialitate și nici pentru serviciile de ur­gență. Cardul de sănătate devine obligatoriu astfel pentru spitalizarea de zi sau continuă, pentru investigații paraclinice, precum RMN-ul sau ecografie, și pentru eli­berarea medicamentelor de la farmacie.

Pentru serviciile de ur­gență, așa cum s-a întâmplat și până acum, nu este nevoie de card de sănătate.

La medicul de familie și la policlinică, va fi necesar cardul de sănătate abia din 30 septembrie, iar până atunci medicii de familie pot oferi în continuare consultații de la distanță. Într-un fel, prin această măsură sunt eliminate și problemele de accesare a platformei care au tot apărut și care au făcut mult mai dificilă activitatea în ca­bi­netele medicilor de familie. După această decizie la nivelul Casei Naționale de Sănătate, lucrurile au intrat în normal și în ceea ce privește decontările. „Deocamdată, nu se mai folosește cardul de sănătate până nu trece epidemia. În prima lună am avut probleme, în sensul că ne-au dat niște sume mai mici, dar în mai puțin de o săptămână am primit alt decont de la Casa de Asigurări și, într-adevăr, au fost corectate”, spune medicul de familie Angela Mazdrag.

Di­ferența provenea tot de la un program al Casei care, spune medicul de familie buzoian, era setat „în așa fel încât să preia numai patru consultații pe oră, și, ulterior au recalculat și a venit și diferența de bani pentru serviciile prestate”.

Despre consul­tațiile la distanță purtă­torul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase, a declarat pentru pentru DIGI 24 că „această consultație la distanță este acordată de me­dicul specia­list sau me­dicul de familie dacă acesta consideră că poate fi acordată la distanță. Dacă me­dicul consideră că pacientul trebuie să vină în cabinet pentru o consultație, este decizia medicului. Dacă în urma acestor consultații pacientul primește o prescripție medicală, fie ea și online, pacientul trebuie să valideze cu cardul primirea acestor medicamente”.

La farmacie, cu card!

Dacă la medicii de familie nu este nevoie de card de sănătate, întrucât până la finele lunii septembrie aceștia pot oferi consultații prin telefon, la farmacii acesta trebuie pre­zentat odată cu rețeta. Astfel, pacienții vor putea să-și ridice rețeta doar utilizând cardul de sănătate, la fel și cei care au calitatea de împuternicit.

„Astfel, la 1 iulie va fi reluată obligativitatea utilizării cardului național de sănătate pentru serviciile medicale acordate în unitățile sanitare cu paturi și de către furnizorii de investigații paraclinice, furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu / îngrijiri paliative la domiciliu, furnizorii de servicii stomatologice, furnizorii de dispozitive medicale și furnizorii de medicamente”, conform CNAS.

Decizia de a nu se introduce obligativitatea utilizării cardului de sănătate în relația cu medicii de familie a fost luată, spun într-un comunicat reprezentanții CNAS,  „pentru a limita ris­cul iminent asupra stării de sănătate a populației, în asistența me­di­cală primară și în asistența medicală ambulatorie de specialitate nu va fi utilizat cardul național de asigurări de sănătate până la data de 30 septembrie 2020, iar pentru celelalte specialități serviciile medicale acordate vor fi validate cu cardul național de asigurări de sănătate începând cu data de 1 iulie 2020”.

Articole similare

error: Continut protejat!!