luni, 28 septembrie 2020

Ce se întâmplă cu drepturile salariale ale profesorilor la plata cu ora în perioada pandemiei

Odată cu închiderea școlilor, profesorii salariați la plata cu ora au fost afectați. Decizia Ministerului Educației este considerată ilegală de către sindicatele din învățământ care susțin că aceste cadre didactice și-au făcut treaba dar nu sunt plătite. Odată cu ordinul pentru învățământul online, emis de ministrul Anisie pe 21 aprilie, lucrurile ar trebui să se schimbe. În caz contrar, sindicaliștii anunță că se vor adresa instanței.

Aproape 2.000 de profesori buzoieni plătiți cu ora

„În situația plății cu ora la Buzău sunt între 1.500 și 2.000 de cadre didactice. Pe lângă norma de bază, un profesor mai poate avea alte ore la alte clase. Și cadrele didactice pensionare sunt în aceeași situație, au un contract special în afara contractului de bază. Ce facem cu aceste ore din afara normei de bază? Nu le mai ținem? Poate unele discipline nu s-au putut ține online, dar ce facem cu cei care au făcut orele online? La Buzău, nu am niciun dubiu că toți profesorii care predau la clasa a XII-a și-au făcut orele în această perioadă”, a declarat pentru OPINIA liderul Sindicatului Învă­țământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre.

Cum au făcut reprezentanții Ministerului Educației să îi sară de la pontaj pe profesorii plătiți cu ora? Printr-o intervenție în programul de salarizare EDUSAL.

„Pur și simplu au închis butonul <plata cu ora>  din EDUSAL”    

„În programul EDUSAL contabilul și secretarul șco­lii au acces, când fac pontajul, la niște butoane care se des­chid pentru a completa datele. În această perioadă, butonul <plata cu ora> a fost închis de către cei din Ministerul ­Edu­cației. A fost un abuz din partea unui responsabil ministerial, protejat de Ministerul Finanțelor. Este vorba despre domnul Mihai Păunică, care a constatat că eliminând plata cu ora face o oarecare economie la buget. Dar lucrurile acum se schimbă. Ordinul emis de Ministerul Educației legife­rează pre­darea online, deci nu se mai pune problema să nu se mai facă plata cu ora. Dacă nu vor înțelege, vom discuta altfel și vom merge în instanță”, a mai declarat ­li­derul SÎP Buzău.

loading...
error: Content is protected !!