Politic

Ce răspuns a primit senatorul Pufu la interpelările pe tema salarizării personalului nedidactic

În urmă cu o lună, senatorul liberal Vlad Pufu a depus la Parlament două interpelări, una adresată ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, și alta ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, în care le-a cerut celor doi să comunice dacă este posibilă acordarea sporului pentru condiții de muncă personalului nedidactic, așa cum cer sindicaliștii din învățământ.

Solicitarea senatorului liberal a venit în contextul în care reprezentanții Sindicatului Învățământului Preuniversitar „Prof. Ion Neacșu” din Buzău au invitat la discuții parlamentari din județ, pentru a le solicita susținerea în privința unei inițiative legislative. Este vorba despre acordarea, pentru personalul nedidactic din învățământ, a sporului privind condițiile de muncă prevăzut de Legea nr. 153/2017. La întrunirea organizată de sindicat, care a avut loc pe 4 martie, au mai participat și senatorul Liliana Sbârnea, precum și deputatul Laurențiu Țepeluș. Cu toții au găsit cererile sindicaliștilor întemeiate și au promis că se vor implica în a aduce în atenție și a remedia inechitățile din sistemul educațional.

Răspunsul multașteptat din partea celor două ministere a sosit, iar acestea puncte de vedere diferite în fața solicitării senatorului buzoian. Ministerul de Finanțe a catalogat măsura drept una „discriminatorie”, care ar putea crea un precedent și ar atrage după sine solicitări similare și din partea celorlalte categorii de personal. „Ministerul de Finanțe transmite că acordarea acestui spor ar putea fi o măsură discriminatorie, care să genereze solicitări similare din partea altor categorii de personal. În plus, o astfel de majorare nu s-ar încadra în plafoanele curente, aprobate prin legile în vigoare. În răspunsul semnat de secretarul de stat Lucian–Ovidiu Heiuș se subliniază că ar putea fi afectată ținta de deficit pentru anul curent. Nu spune însă, cu subiect și predicat, NU!”, scrie Vlad Pufu, pe pagina sa de Facebook.

Ministerul Educației, însă, a răspuns afirmativ solicitării și s-a arătat deschis la acordarea acestor sporuri pentru personalul de învățământ, odată ce se va crea și cadrul legislativ necesar, pentru a putea interveni. „Ministerul Educației susține acordarea în integralitate a grilelor de salarizare pentru personalul din învățământ, prin punerea în aplicare a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. În situația emiterii unor acte normative, Ministerul Educației se va implica activ, astfel încât acestea să conducă la o poziționare corectă a sectorului învățământ, comparativ cu celelalte sectoare de activitate”, i-a transmis Sorin Câmpeanu senatorului Pufu. (M.L.)

 

Articole similare