Actualitate

Ce probleme sanitare au școlile buzoiene în pragul noului an școlar

Vacanța trece dar pro­blemele școlilor rămân.  Spre exemplu, Grădinița din Balta Albă nu se va deschide odată cu începerea anului școlar, pentru că Direcția de Sănătate Publică i-a suspendat activitatea pe motiv că numai că nu deține auto­rizație sanitară de funcți­onare- situație în care se mai află și alte unități de învățământ, după cum indică raportul DSP către Instituția Prefectului, ci și pentru că are un grup sanitar neutilizabil aflat în stare avansată de degradare adică „fără uși, acoperiș spart, pereți dărâmați, invadat de vegetație, fără cale de acces”. Procentual vorbind, lucrurile nu par într-o lumină atât de proastă, raportul indicând 91% unități autorizate și faptul că s-a mai făcut câte ceva în anul școlar trecut pentru igienizarea școlilor și chiar  s-au reluat lucrările la unele unități de învățământ.

„După mulți ani în care lucrările au fost întrerupte, au fost finalizate lucrările de reabilitare ale creșei și grădiniței cu program prelungit din Nehoiu, școlile din Brăești ți Brătilești“, raportează Direcția de Sănă­tate Publică Buzău.

 „În perioada septembrie 2018 – august 2019 au fost eliberate 23 autorizații sa­ni­tare de funcționare precum și 20 de notificări de asistență de sănătate publică, solicitate de primării în vederea construirii sau reabilitării unor unități de învățământ”, se  mai arată în raportul Direcției de Sănătate Publică .

Dar situația este departe de a fi mulțumitoare. Pentru că, ce se întâmplă cu copiii care au neșansa să învețe în  care le pune în pericol sănătatea.

Fără grupuri sanitate

Direcția de Sănătate Publică raportează că acum, cu trei săptămâni înainte de începerea noului an școlar, „Există gradinițe și școli primare în mediul rural fără sursă de apă curentă, folosindu-se în mod permanent soluția acceptată doar temporar de legislația sanitară (până la amenajarea surselor proprii sau racordarea la sistemul public), a rezevorului cu apă pentru igiena mâinilor și a sticlei cu apă de băut de acasă”. În această situație se află unitățile de învățământ din Cătina, Năeni, Ra­covițeni, Scorțoasa, Scutelnici, Vipe­rești, Mărgăritești, Ziduri.

Cele mai multe probleme se află în mediul rural. Potrivit aceluiași raport, în mediul rural 68 de școli și grădinițe au sursă proprie de apă, dar alte 64 nu au un sistem de dezinfecție. Din evidențele D.S.P. Buzău doar patru, respectiv comunele Buda și Rușețu, sunt prevăzute cu sistem de dezinfecție.

Unitățile școlare fără apă curentă nu au nici grupuri sanitare cores­punzătoare, cele existente fiind în afara colectivității, cu număr insuficient de cabine, deteriorate, neigienizate, fără cale de acces.

Din evidențele D.S.P. Buzău în următoarele comune există grupuri sa­nitare exterioare, fără apă : Calvini, C.A Rosetti, Cătina, Gălbinași, Gura Teghii, Lopătari, Poșta Câlnău, Săhă­teni, Sărulești, Scor­țoasa, Scutelnici, Viperești, Balta Albă, Buda, Mărgă­ritești, Râmnicelu, Topliceni, Valea Salciei, Ziduri.

Autorizare sanitară pe bază de declarație pe propria răspundere

„Potrivit Ordinului M.S. 1030/2009, cu modificarile și completările ulterioare, autorizarea sanitară se face începând cu 2009 și până în prezent în baza declarației pe proprie răspundere, fără obligativitatea obținerii vizei anuale, eventualele deficiențe apărute pot fi descoperite  de Direcția de Sănătate

Pu­bli­că Buzău prin Serviciul de Control în Sănătate  Publică cu ocazia controalelor tematice, ori în cadrul acti­vităților de evaluare a condiției de mediu ale compartimentului de igienă scolară”, transmite Direcția de Să­nătate Publică.

Ce măsuri solicită Direcția de Sănătate Publică primăriilor buzoiene

Ca și în anii anteriori, D.S.P. Buzău a reamintit primăriilor obligația remedierii deficiențelor apărute în unitățile școlare și preșcolare precum și asigurarea apei potabile din surse autorizate sanitar și monitorizate permanent. D.S.P. Buzău a solicitat fiecărei primării controlul potabilității apei din colectivitatile de copii până la începutul anului școlar. De multe ori însă, notificările instituției de sănătate publică rămân fără ecou în rândul administrațiilor locale. “Deși D.S.P. Buzău notifică fiecare proiect propus de către primarii pentru reabilitare sau construcție, cu obligativitatea asigurării unei surse de apă potabilă, se construiesc unități noi sau se reabilitează unități vechi, fără să se asigure surse de apă potabilă pentru acestea ( ex. Sc. Gimnazială, Scutelnici)”, spune DSP Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker