Sănătate

Ce presupune operația de abdominoplastie?

În mod natural, corpul își pierde formele și fermitatea, iar pielea își pierde elasticitatea. Sarcina, fluctuațiile de greutate, îmbătrânirea și factorii ereditari sunt responsabili de modificările inestetice ale corpului. Aspectul abdomenului este o preocupare majoră pentru multe persoane. Uneori, sportul și dieta nu sunt suficiente pentru a elimina excesul de grăsime de la nivelul abdomenului. Pe de altă parte, după o sarcină sau după scădere semnificativă în greutate, la nivelul abdomenului persistă un exces de piele. Ei bine, abdominoplastia este o intervenție chirurgicală care vine în ajutor pentru rezolvarea permanentă a acestor probleme. Iată ce presupune abdominoplastia și recuperarea după procedură. 

Ce înseamnă abdominoplastia?

Abdominoplastia reprezintă o operație estetică ce presupune îndepărtarea excesului de țesut adipos și piele de la nivel abdominal. De asemenea, abdominoplastia poate implica modelarea si întãrirea  mușchilor abdominali slăbiți. Astfel, rezultatul final este un abdomen tonifiat și suplu. Operația de abdominoplastie se realizează doar în clinicile de chirurgie estetică, fiind efectuată de către medicul estetician. Poate fi efectuată atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților. 

Este important de știut că procedura se adresează persoanelor care necesită retușarea formelor abdominale și nu celor supraponderale sau obeze. Abdominoplastia nu este un tratament pentru obezitate. 

De asemenea, această procedură nu este același lucru cu liposucția – îndepărtarea minim invazivă a grăsimii, cu ajutorul unui tub subțire. Totuși, poate fi asociată cu o liposucție. 

Cum se efectuează procedura?

Procedura de abdominoplastie durează între 1 și 5 ore, în funcție de complexitatea cazului. Aceasta necesită anestezie generală și minim o zi de spitalizare.

Abdominoplastia poate efectuată prin mai multe tehnici:

 • Abdominoplastie completă: Incizia se efectuează pe linia bikinilor și în jurul ombilicului (ombilicul se repozitioneazã în timpul procedurii). Mărimea inciziilor variază în funcție de corecția necesară. Medicul manipulează apoi țesuturile prin inciziile efectuate.   
 • Abdominoplastie parțială (mini-abdominoplastie): Inciziile sunt mai mici în acest caz și necesitã separarea si repunerea ombilicului. Acest tip de abdominoplastie se adresează persoanelor cu mai puțin exces de țesut, deci celor care doresc o corecție mai mică, dar care oricum necesitã întãrirea musculaturii abdominale.
 • Abdominoplastie circumferențială: Acest tip de abdominoplastie îndepărtează excesul de grăsime și piele și de la nivelul spatelui (zona lombară) și șoldurilor. Acest lucru ajută și la ridicarea feselor. Astfel, corpul este remodelat în mai multe zone.  

După procedura de abdominoplastie, inciziile sunt cusute și bandajate. Medicul poate monta și un tub de dren pentru eliminarea lichidului în exces. Acesta va fi extras în câteva zile. 

Riscuri

Ca orice operație chirurgicală, abdominoplastia asociază și o serie de riscuri, cum ar fi:

 • Infecție 
 • Sângerări anormale și hematoame
 • Cheaguri de sânge (care duc la tromboză venoasă)
 • Asimetrie 
 • Cicatrici vizibile
 • Serom – acumulare de fluid
 • Reacții adverse la anestezie
 • Vindecare greoaie a leziunilor
 • Reducerea simturilor  la nivelul pielii

Bineînțeles, aceste complicații nu au loc frecvent, însă trebuie totuși luate la cunoștință. 

Recuperare

După procedură, va trebui să respecți indicațiile medicului privind îngrijirea plăgilor (antisepsia, schimbarea bandajelor). Va trebui să revii la medic pentru înlãturarea firelor chirurgicale. 

Poți relua activitățile sportive după 4-6 săptămâni de la operație. În orice caz, este recomandat să porți un corset special de compresie pentru următoarele 6 luni de la operație. 

Modificările sunt vizibile imediat după operație, forma corpului fiind semnificativ îmbunătățită. După vindecarea inciziilor și reducerea inflamației, rezultatul este mai vizibil. Totuși, rezultatele finale vor putea fi văzute abia după recuperarea completă. În general, rezultatul final este la 6 luni după intervenție. Totuși, fluctuațiile de greutate pot modifica rezultatul. De aceea, este important să menții o greutate normală pe termen lung, printr-o alimentație sănătoasă și sport. 

Prin urmare, abdominoplastia este o operație estetică ce te poate ajuta să obții formele mult dorite, însă este important să menții un stil de viață sănătos după procedură.

Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.

Chirurgie plastica si estetica

Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare

www.cosmedica.ro

https://www.instagram.com/clinica.cosmedica/

 

Articole similare