ActualitateEducație

Noi pași spre Consorțiul pentru învățământul dual și tehnic superior

Meritas, centru de excelență în învățământul profesional și tehnic la Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu”, pentru învățământul dual, a început să funcționeze din toamna anului trecut. 40 de elevi beneficiază pe o perioadă de trei ani de studii de o bursă lunară de 500 lei, de masă, cazare și transport gratuit din partea Primăriei Buzău. Totul a fost posibil cu implicarea Primăriei, dar și a companiilor din Buzău, care au intrat alături de Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu” în acest proiect de viitor.

Joi, 12 Ianuarie, în Sala „Nicu Constantinescu”, s-a semnat contractul de parteneriat între Primăria Municipiului Buzau, agenții economici și Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu” Buzău pentru cel de-al doilea an al Școlii Duale „Meritas”.

Despre calificările din acest al II-lea an, directoarea Liceul Tehnologic ,,Dimitrie Filipescu”, Lucia Stănculeanu, a spus: „Calificările luate în calcul pentru anul II al învățământului Meritas, sunt: sudor, operator mașini cu comandă numerică, electrician exploatare de  joasă tensiune, lăcătuș confecții metalice și utilaj tehnologic și mecanic utilaje și instalații”.

Companiile implicate în acest proiect au primit din partea Primăriei invitația de a se alătura și în proiectul de constituire a „,Consorțiului pentru învățământul dual și tehnic superior”, pentru a accesa un proiect foarte important finanțat prin PNRR, de realizare a unui campus la Buzău, cu toate dotările posibile împreună și cu o Universitate tehnică.

„Am fost al treilea consorțiu care și-a depus documentele acolo. Este vorba despre 338 de milioane de euro în principiu pentru 10 consorții, probabil vor fi 15-16. S-a prelungit termenul până în 20 februarie. Dar avem toate șansele. Au cuplat o mulțime de agenți economici și bineînțeles Liceul <D. Filipescu> și Universitatea Dunărea de Jos”, a spus primarul Constantin Toma, care  și-a propus să dea o șansă  în plus tinerilor să rămână acasă susținând realizarea acestui proiect important pentru viitorul Buzăului.

Pentru construirea campusului au fost alocate de administrația buzoiană  12 hectare de teren la ieșirea din municipiu, spre Vernești. „Ne-am gândit să dăm burse elevilor din clasa a XI-a și a XII-a care vor să facă Facultatea la Buzău, bineînțeles cu angajamentul de a rămâne aici la muncă”, a împărtășit primarul câteva din planurile sale cu privire la menținerea forței de muncă tinere în Buzău. Tot în această direcție, primarul are în vederea realizarea unui program serios de locuințe pentru absolvenți.

Articole similare