Economic

Ce măsuri fiscale au intrat în vigoare pe 11 noiembrie

Șapte măsuri introduse recent de Guvern prin reforma fiscală asumată în Parlament își au termenul de intrare în vigoare la 15 zile de la oficializarea legii ce le conține. Reforma fiscală este prevăzută prin Legea 296/2023, iar o parte dintre măsurile din aceasta sunt stabilite să se aplice din data de 11 noiembrie 2023.

Iată care sunt acestea:

  1. Până la urmă,se aplică mai puține restricții privind operațiunile cu numerar.  Guvernul s-a răzgândit, până la urmă, și a decis să elimine, prin ordonanță de urgență, majoritatea măsurilor date inițial pentru operațiunile cu numerar. Astfel, rămân valabile numai câteva – de exemplu, faptul că plafonul de numerar în casierie se stabilește la maximum 50.000 lei pe zi.
  2. Sancțiuni „noi” pentru activitățile ilicite prin care se face evaziune fiscală. Tot Legea reformei fiscale prevede reintroducerea unor sancțiuni (amenzi și confiscări) pentru situațiile în care vorbim de cei care nu-s organizați conform legii pentru desfășurarea activității economice sau care nu dețin documente de proveniență pentru bunuri.
  3. Dispare plata la jumătate din minim pentru amenzile din codurile fiscale, Legea contabilității și alte acte majore. Amenzile prevăzute în acte majore precum Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea contabilității, Ordonanța caselor de marcat și Legea privind operațiunile în numerar NU mai pot fi plătite la jumătate din minim în termen de 15 zile. Facilitatea este eliminată în mod expres pentru aceste acte.
  4. Sancțiuni mai dure pentru utilizatorii de case de marcat la care se găsesc sumenejustificate. Sancțiunile aplicabile în situațiile în care, la controalele autorităților, sunt identificate sume nejustificate la utilizatorii de case de marcat se înăspresc. În esență, sunt vizați comercianții și prestatorii care nu emit bonuri fiscale sau care le emit cu valori inferioare prețurilor de vânzare, precum și cei care introduc în sau scot din unități sume de bani fără documente justificative.
  5. Desființarea societăților poate fi amânată până ce Fiscul își recupereaă datoriile de la acestea. Legea societăților se modifică în așa fel încât desființarea firmelor la cererea Oficiului Național al Registrului Comerțului să fie amântă până ce Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) recuperează datoriile de la acestea. Măsura este prevăzută tot în legea cu reforma fiscală.
  6. Se interzic plățile pentru achizițiile publice pentru care facturile nu au fost transmise prin e-factura. În cadrul legal primar al e-Factura (cel din OUG 120/2021) se prevede, de-acum, în mod expres că plata facturilor pentru achiziții publice se face numai dacă operatorii economici au transmis facturile, către autoritățile contractante, prin sistemul e-Factura.
  7. Apar termene concrete în care autoritățile locale trebuie să transmită la ANAF informațiile despre bunurile contribuabililor. Autoritățile locale sunt obligate să facă un schimb periodic de date, referitor la bunurile deținute de contribuabili, cu ANAF. Doar că până acum nu existau termene concrete pentru această activitate, chestiunea fiind rezolvată prin legea recent oficializată. Totodată, sunt introduse și amenzi pentru autoritățile locale necooperante.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker