Economic

Ce măsuri au intrat în vigoare de la 1 ianuarie: pensiile, salariul minim și alocațiile au crescut, accizele scumpesc carburanții

Salariul minim crește de la 1 ianuarie 2022, ca și pensiile și alocațiile, dar acestea nu sunt singurele majorări. S-au mărit și accizele la motorină și benzină, ceea ce înseamnă mai departe scumpirea carburanților. Tot de la începutul anului, pensionarii cu venituri mai mari de 4.000 de lei plătesc contribuții de sănătate. Salariul minim brut a crescut de la 2.300 de lei la 2.550, ceea ce înseamnă o majorare netă de la 1.386 la 1.524 lei, respectiv un plus de 10 la sută. Guvernul a adus însă și o modificare importantă: angajații nu mai pot fi plătiți cu salariul minim mai mult de doi ani. După expirarea perioadei în cauză, angajații, calificați sau nu, vor trebui plătiți cu un salariu de bază mai mare.

Au crescut pensiile

Tot de la 1 ianuarie pensia minimă a crescut de la 800 la 1.000 de lei, adică cu 25 la sută. Concomitent, punctul de pensie a crescut cu 10 la sută, de la 1.442 lei, cât era până la 31 decembrie 2021, la 1.586 lei.

În luna ianuarie pensionarii cu pensii sub 1.600 de lei vor primi un ajutor social. Acesta va completa venitul din pensii astfel încât venitul total să fie de 2.200 de lei. Cei cu pensia minimă și pensionarii din sistemul public ce au mai putin de 1.000 de lei vor primi suma de 1.200 de lei, în vreme ce pensionarii cu venituri între 1.001 și 1.600 de lei primesc diferența până la 2.200 de lei, conform Ministerului Muncii. Acest ajutor se acordă doar o dată.

Prag mărit pentru compensarea medicamentelor pentru pensionari

Pensionarii care au venituri sub 1.429 lei/lună pot beneficia de la 1 ianuarie 2022 de compensarea medicamentelor cu 90 la sută.

Și această măsură a intrat în vigoare odată cu data de 1 ianuarie 2022.

Copiii au alocațiile mărite

De la 1 ianuarie 2022 s-a majotar la 243 de lei alocația de stat pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, dar și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, până la terminarea acestora, inclusiv pentru cei cu handicap care urmează o formă de învățământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2022, crește la 600 de lei și alocația pentru copiii în vârstă de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Totodată, copiii cu handicap beneficiază de această sumă până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Salariile bugetarilor vor fi înghețate, cu două excepții

Executivul Ciucă a mai hotărât în decembrie și înghețarea salariilor bugetarilor pentru anul 2022. Există două excepții: angajații din învățământ și cei din familia sănătate și asistență socială. Aceștia vor beneficia de o majorare de un sfert din diferența dintre salariul de bază prevăzut pe anul 2022 în legea salarizării și salariul din 2021. Cuantumul sporurilor se menține la nivelul lunii decembrie 2021, iar munca suplimentară efectuată de bugetari se va compensa numai cu timp liber.

CASS pe pensiile mari

Guvernul a anunțat că nu va introduce noi taxe anul viitor, însă asta nu l-a împiedicat să crească unele din taxele existente pentru a putea susține financiar creșterile promise de pensii și salarii. Astfel, pensionarii cu pensii mai mari de 4.000 de lei vor plăti contribuții de sănătate. Acestea sunt de 10 la sută și se aplică doar la veniturile ce depășesc acest nivel.

Au crescut accizele la carburanți

Executivul a majorat în decembrie accizele la carburanți, ceea ce înseamnă o scumpire pe fiecare litru carburant. Noile niveluri sunt de 1.892 de lei pentru 1.000 de litri de benzină fără plumb și de 1.734 de lei pentru 1.000 de litri de motorină.

Anterior, accizele erau de de 1.827 de lei pentru 1.000 de litri de benzină fără plumb și de 1.674 de lei pentru 1.000 de litri de motorină. Creșterea este de 65 de lei la benzină și de 60 de lei la motorină.

Cu tot cu TVA, acest lucru înseamnă o scumpire de 7,8 bani pe litrul de benzină și de 7,2 bani pe litrul de motorină, conform calculelor „Libertatea”.

TVA de 5 la sută la energia termică

Există însă și o scădere de taxe la începutul anului viitor: TVA scade de la 19 la sută la 5 la sută la energia termică. Reducerea se aplică populației, școlilor, spitalelor și instituțiilor publice. Măsura este menită să atenueze șocul creșterii facturilor, după majorarea fără precedent a prețului gazelor naturale pe bursele de mărfuri.

TVA de 5 la sută la locuințe de până la 140.000 de euro

Amânată anul trecut, scăderea cotei de TVA pentru locuințe a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Astfel, locuințele al căror preț este sub 700.000 de lei, exclusiv TVA, vor putea fi achiziționate cu TVA de 5 la sută. Anterior, plafonul era de 450.000 de lei.

Măsura a fost cerută îndelung de dezvoltatorii imobiliari. Aplicarea este însă limitată la doar o singură locuință achiziționată de o persoană fizică, singură sau în comun cu altele. Pentru a verifica acest lucru, statul introduce un registru în care trebuie înscrise toate tranzacțiile cu cotă redusă de TVA, indiferent de valoare.

Tichetele-cadou se mai pot acorda doar propriilor angajați

Tot începând de la 1 ianuarie 2022 companiile nu vor mai putea acorda tichete-cadou către terți. Sunt afectați în special angajații din retail. Spre exemplu, un angajat al unui retailer de electronice putea primi astfel de tichete dacă recomanda clienților produsele unui anumit brand. Acordarea de miere de albine elevilor și preșcolarilor se amână până la 1 ianuarie 2023

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker