Administrație

Ce îi împiedică pe primarii din județ să își salubrizeze localitățile

Mai mult de jumătate dintre primarii de comune, absenți de la prima întâlnire on-line cu prefectul

Prima videoconferință a reprezentantului Guvernului în județ cu primarii comunelor buzoiene a fost un fiasco din punctul de vedere al participării. Doar 40 dintre cei 82 de primari de comune s-au conectat, ceea ce în­seamnă că nici jumătate dintre aceștia nu au participat la întâlnirea de informare on-line, iar dintre cei care s-au conectat doar câțiva și-au făcut curaj și au încercat să obțină de la prefectul Silviu Iordache un răspuns la pro­blemele cu care se confruntă la nivelul unităților administrativ-teritoriale pe care le administrează.

Digitalizarea fluxului informațional între Prefectură și primării, fondul funciar și reglementările privind planul parcelar, salubrizarea și pro­blemele de mediu au fost subiectele abordate în cadrul videoconferinței. ,,Este o problemă care mă doare și mă apasă foarte tare. Am ajuns o țară plină de gunoaie, o țară necontrolată din punct de vedere al salubrizării, din punct de vedere al colectării selective și al gestionării deșeurilor. Impresia mea este că cele mai multe primării nu se îngrijesc suficient de bine de acest sistem de salubrizare. L-au lăsat pe ultimul loc. Impresia mea este că, în cele mai multe primării, sistemul de salubrizare este subestimat din motive pur electorale. Niciunui primar nu îi place să fie omul rău care pune cetățea­nul să plătească pentru gunoiul pe care îl aruncă, însă efectul acestei conduite este că avem zone întregi contaminate cu deșeuri. Avem 17 primării, 17 UAT-uri din cele 85, care nu au sisteme de salubrizare. Gunoiul se aruncă pe unde se apucă, se dă foc la el, ceea ce este ­inadmisibil”, a declarat prefectul Silviu Iordache.

Primarul uneia dintre comunele cu probleme din punctul de vedere al depozitelor calandestine de deșeuri, primărie amendată săptămâna trecută de comi­sarii Gărzii de Mediu Buzău, a cerut implicare și din partea Romsilva și a explicat și de ce: ,,Primarii s-au implicat în această chestiune cu gunoa­iele, pentru că altfel am fi stat pe munți de gunoaie. Că l-am adunat mai puțin sau mai mult legal, asta este adevă­rat. Am zone de unde pot prelua gunoiul fără nicio problemă cu mașina de gunoi, dar am și zone unde nu pot prelua acest gunoi.  În multe localități nu ai cum să intri cu mașina. Ca să fac zone, cum spuneți dumneavoastră, cu 20-30 de locuințe, fiecare va aduce acolo ce-i trece prin cap. E foarte greu să verificăm acest lucru. În zone de pădure și eu mă confrunt cu același lucru la Podgoria. Ar trebui implicată puțin și Romsilva pentru că noi adunăm gunoa­iele din pădure pe banii primăriei, dar pădurile alea sunt ori proprietate particulară, ori ale statului”, a precizat Marius Chiru, primarul comunei Podgoria.

Probleme sunt și la Bisoca, iar primarul Florin Stemate spune că în acest moment nu are o soluție pentru rezolvarea problemelor cu salubrizarea. Acesta a precizat și de ce firmele de profil nu vin în zonă: „Majoritatea drumurilor, de la drumul principal până la casă, sunt drumuri de pământ. Eu am vrut să închei contracte cu diverși operatori. M-au refuzat toți din start. Nu mai punem la socoteală infrastructura rutieră. Aș vrea un expert, cineva care să îmi dea și mie o soluție cum pot rezolva și eu această problemă. Problema gunoa­ielor nu este a cetățenilor care locuiesc în zonă, ci a turiștilor. Sunt pe cale de a înființa un sistem de salubrizare. Vreau să îmi cum­păr o autogunoieră, dar banii sunt puțini și va fi foarte greu”, a precizat Florin Stemate.

Soluția prefectului a fost să se încerce colectarea gunoiulului pe zone, astfel încât acest serviciu să nu genereze costuri foarte mari: ,,Gândesc că ați putea identifica zone în comună care să deservească câte 20 de case, iar în aceste zone să cereți locuitorilor să își aducă gunoiul. Totul are un cost. Dacă omul va vrea să-i ri­dici gunoiul din poartă, atunci costul asociat ridicării din poartă ar fi foarte mare. încercați să-i convingeți să își ducă gunoiul în aceste platforme pe care să le creați pentru 10-20 de case”.

La rândul său, primarul din Valea Râmnicului, ­Ma­rian Galbenu, spune că este nevoie de o nouă platformă de gunoi, însă prefectul a precizat că problema ține de Consiliul Județean: „Groapa de gunoi este unică. Avem o singură groapă de gunoi în tot județul, aceea de la Gălbinași. Distanța este foarte mare. Și de la noi, de la Valea Râmnicului, avem 100 de km dus-întors. Nu mai zic de celelalte comune mai înde­părtate de noi. Există o posibilitate: să facem în jurul Râmnicului Sărat o rampă de transfer. E prea mult. Distanța e prea mare și, fiind singura groapă, am văzut niște tarife foarte mari”, a spus Galbenu.

Și primarul comunei Movila Banului, Romică Moise, a cerut o soluție pentru depozitarea resturilor vegetale de către cultivatorii de legume.

Peste 30 de primării au fost amendate de la începutul anului de Garda de Mediu din cauza maldărelor de gunoi menajer ori de moloz rezultat din demolarea construcțiilor, aruncare aiurea pe câmp ori în albiile râurilor. Sancțiunile, în majoritatea cazurilor, au fost de 15.000 lei. Având în vedere problemele ridicate de primari, prefectul Silviu Iordache a anunțat, luni, că primăriile vor primi un răgaz de două luni, timp în care trebuie să încheie contracte de salubrizare și să-și salubrizeze terenurile de pe raza unităților administrativ-teritoriale. Astfel că în următoarea perioadă trebuie identificate zonele ­cri­tice. După ce termenul expiră, echipele de control vor merge iar în teritoriu, iar primăriile în neregulă nu vor fi iertate. De asemenea, Iordache a cerut primarilor să aplice sancțiuni dacă cetățenii nu se conformează.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker